Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tilde de Paulas krav på TV4 – för att byta jobb

Tilde de Paula Eby berättar kort om "Efter fem".
Ett av Tilde de Paula Ebys krav när hon accepterade programledarrollen för ”Efter fem” var att TV4:s ledning inte skulle lägga ner programmet om det inte levererade direkt.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tilde de Paula EbyFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Programledaren var bestämd med sina krav.Foto: OLLE SPORRONG

Ett av Tilde de Paula Ebys krav när hon accepterade programledarrollen för ”Efter fem” var att TV4:s ledning inte skulle lägga ner programmet om det inte levererade direkt.

När ”Efter fem” nu har haft nypremiär efter sommaren säger Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More:

– Vi vill över tid öka vår aktualitetsnärvaro ännu mer så ”Efter fem” är här för att stanna.

Efter att ha varit trogen ”Nyhetsmorgon” i 17 år var det dags för något annat. I oktober förra året meddelade TV4 att Tilde de Paula Eby skulle bli programledare för ett nytt tv-program som fått titeln ”Efter fem”. 

Den folkkära programledaren konstaterade: 

”Jag är otroligt peppad på att vara med och forma det här helt nya programmet till något som förhoppningsvis kan bli en uppskattad del i många människors vardag. Vare sig de ser programmet på väg mellan arbete och dagishämtning, står och lagar mat eller vill ha en lugn stund i soffan ser jag fram emot att få vara deras sällskap.”

Samtidigt höjdes, från olika håll, flera frågande ögonbryn när den nya satsningen avslöjades: liknande program, exempelvis ”Förkväll” och ”Vardagspuls”, hade tidigare slutat i rejäla floppar, och att sända egenproducerade program just mellan 17.00 och 19.00 om man inte är SVT har länge ansetts vara en svår nöt att knäcka. 

För en vecka sedan hade ”Efter fem” nypremiär efter ett längre sommaruppehåll. 

– Vi vill att TV4 och TV4 Play ska vara ständigt aktuella för våra tittare och användare och med ”Efter fem” så har vi ökat vår live-närvaro med två timmar om dagen och fått ett perfekt komplement till ”Nyhetsmorgon” och ”Nyheterna”, säger Fredrik Arefalk, kanalchef TV4 och C More Film & Serier, och fortsätter: 

– Det har väsentligt ökat vårt tittande och våra andelar på vardagarna mellan 17 och 19 så vi är väldigt nöjda med den första säsongen.

Tittar man på vad det innebär mer konkret märker man snabbt att ”Efter fem” har sin svagaste del i inledningen av den två timmar långa sändningen. 

Som exempel: Under programmets första halvtimme pendlade tittarsiffrorna i broadcast under den gångna veckan mellan drygt 150 000 och 200 000. Under sista halvtimmen steg siffrorna med 100 000-200 000 tittare. 

Detta gäller dock bara för andra säsongens första vecka. 

Går man längre tillbaka i tiden finns tillfällen då ”Efter fem” inlett starkare, men avslutat svagare, precis som att programmet vissa dagar inte är i närheten av att någon gång under den två timmar långa sändningen nå 300 000 tittare i broadcast. 

Oftast är det drygt dubbelt så många eller ännu fler som ser SVT:s nyhetsblock som startar 18.00 med ”Rapport”, följt av lokala nyheter och ”Sportnytt”. 

Några officiella siffror från MMS, som mäter tittarsiffror i Sverige, finns ännu inte när det gäller TV4 Play och förra veckans fem avsnitt av ”Efter fem”. 

Ser man till vårens sändningar har programmet som helhet aldrig placerat sig bland de 40 mest sedda på TV4 Play, enligt MMS statistisk. 

Majoriteten av de personer jag pratar med för den artikeln poängterar att man bör se ”Efter fem” som ett långsiktigt projekt från TV4:s sida. En person påminner exempelvis om att ett av Tilde de Paula Ebys krav för att bli programledare för ”Efter fem” var att TV4:s ledning inte skulle lägga ner programmet om det inte levererade som man tänkt på förhand.

En annan person pekar på att det tar tid för tittarna har förändra sina tv-vanor, och att det därför är dumt att redan efter en säsong döma ut ”Efter fem”. 

Viveka Hansson är programdirektör nyheter och samhälle på TV4. 

– Vi märker att vår nyhetsposition stärkts ordentligt under de senaste åren. Framförallt blir det allt tydligare att TV4, och även SVT, har en roll som fördjupande nyhetsförmedlare. TV4 har också ökat i flera olika trovärdighetsmätare. Först går du till kvällstidningarna för att få reda på vad som hänt. Sedan går du till TV4 och SVT, säger Viveka Hansson och fortsätter: 

– Här fyller ”Efter fem” en viktig roll för oss. Vi kan erbjuda tittarna fördjupning och trevligt sällskap under en större del av dygnet. Det bygger närvaro, och en ännu starkare relation till kanalen. Långsiktighet är viktigt här, och det är väldigt roligt att vi fått fortsatt förtroende att producera ”Efter fem”.

TILLÄGG / FAKTA

”Efter fem” beskrivs av TV4 som ett ”dagsfärskt aktualitetsprogram där fokus ligger på heta ämnen, aktuella händelser, nyheter och intressanta gäster”. Programmet hade premiär i januari 2019 och direktsänds på vardagar mellan 17.00 och 19.00.

Andra säsongen av ”Efter fem” hade premiär 12 augusti. Tilde de Paula Eby är programledare måndag till onsdag, medan Axel Pileby leder programmet på torsdagarna och fredagarna. Henrik Alsterdal och Sofia Geite är studioreportrar och Maximilian Artell återkommande nyhetsankare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.