Tilde de Paulas Instagram hackat – lägger upp bilder

Programledaren Tilde de Paula fick under lördagskvällen sitt Instagramkonto hackat.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Tilde de Paulas Instagramkonto hackat.
Foto: Skärmavbild / Instagram
Tilde de Paula.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Programledaren Tilde de Paulas Instagramkonto med 245 000 följare var kapat under ett dygn.

Kontot hann förlora cirka 30 000 följare innan programledaren verkar ha återtagit kontrollen på söndagskvällen. 

Hackaren publicerade reklambilder och postade meddelanden till Tilde de Paulas följare där de anklagas för upphovsrättsbrott.  

”Jag har nu ALL säkerhet på detta konto man kan ha - och jag kommer ALDRIG mer trycka på länkar”, skriver hon själv i ett inlägg efter att ha fått tillbaka sitt kontot. 

Sent under lördagskvällen hackades TV4-programledaren Tilde de Pauls Instagramkonto. 

Kontot var fortfarande i hackarens händer under söndagen – och pumpade ut bilder på en man som poserar på olika sätt. 

Sent under söndagskvällen verkade dock Tilde de Paula ha fått tillbaka kontot och hennes bilder och videor är återigen publicerade. 

På måndagen la programledaren upp en bild på sitt konto som bekräftade att hon nu har kontrollen igen. 

Unga killar som sände live från Ankara och en bombmatta av bilder på allt ifrån hiphop-artist till ung influencertjej. Stökig Instagram-helg för undertecknad”, skriver journalisten i inlägget och passar på att ge en liten känga till sig själv. 

”Jag har nu ALL säkerhet på detta konto man kan ha - och jag kommer ALDRIG mer trycka på länkar”,

https://www.instagram.com/p/COHwMnHBYwJ/

Tilde de Paula: ”Jag är otroligt kritisk till Instagram och till Facebook”

Programledaren hade dessförinnan förgäves försökt få Facebook, som äger Instagram, och Instagram att agera. 

– Jag är otroligt kritisk till Instagram och till Facebook som äger Instagram, att man inte på 24 timmar nu har lyckats stoppa det. Jag pratar inte då om att jag vill återfå mitt eget konto. På ett personligt plan vill jag så klart helst ha tillbaka mitt konto och gärna få tillgång till mina bilder igen, men det är mycket allvarligare att de här kaparna skickar ut en mängd meddelanden från mitt konto, om att jag ska ha anmält deras konto och att de då ska trycka på en knapp för att bara bekräfta att de har fått den här varningen, sa Tilde de Paula till Aftonbladet tidigare under söndagen.  

Hackaren publicerade flera bilder som tycks föreställa reklammodeller för Instagram och spammade samtidigt programledarens följare med anklagelser kring upphovsrättbrott. Meddelandena uppgavs komma från Instagram. Följarna informerades om att deras konton skulle stängas inom 24 timmar om de inte tryckte på en länk för att överklaga beslutet. 

En del av spam-meddelandet som kontot skickar ut till följare där de anklagas för upphovsrättsintrång och uppmanas trycka på en länk.
Foto: Skärmavbild / Instagram

Vanligt bedrägeriupplägg

Tillvägagångssättet följer mallen för så kallade phisingbedrägerier. Där mottagare manipuleras att klicka på skadliga länkar genom hot eller löften om belöningar. 

Det uppgavs även att kontot sände live: 

”Tilde de Paulas Instagramkonto hackat och övertaget. Sände nyss live med otäcka masker med röster från Turkiet. Nu postas bilder för fullt...”, skrev en läsare. 

En läsare tog en skärmavbild på när Tilde de Paulas hackade Instagramkonto sände live under lördagskvällen.
Foto: Skärmavbild / Instagram

Tilde de Paula blev uppmärksammad på livesändningen under lördagskvällen. 

– Då gick jag ut på min Instagram för att se vad som pågick, men kom inte in. Jag kunde se från min mans Instagram att det var ett ungt grabbgäng i, vad det verkade som i alla fall, Turkiet, som sände live, sa hon till Aftonbladet. 

Kontot hade 245 000 följare – efter hackningen var antalet 216 000. 

Expressen har sökt programledarens presstalesperson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.