Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tilde de Paulas bröllopsmiss – hemliga planen med maken

Svenska serierna att hålla koll på 2022 – hela listan
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Privat / Instagram

Tilde de Paula Eby axlar rollen som programledare för ännu en ny programsatsning på TV4.

Samtidigt som karriären går som på räls närmar tv-profilen sig 50 med stormsteg.

Nu berättar hon om hur hon gör för att inte slita ut sig, vad hon gör när hon hänger i semesterbostaden på Mallorca och om den hemliga planen för hur hon och maken Thomas ska fira tio år som gifta.

– Den är inte förrän efter sommaren, och det känns ganska bra nu med tanke på att man faktiskt inte vet hur det kommer vara nästa år, säger hon.

I somras sändes ”Tilde talkshow” och för snart tre år sedan var Tilde de Paula Eby med och drog i gång ”Efter fem”.

Och den 27 december har TV4:s nya programsatsning med ”Efter fem i kväll” premiär, där så klart Tilde de Paula Eby kommer agera programledare. Programmet blir hennes tredje nya programsatsning som hon är med och leder – och att hon varken fick sommarledig eller julledigt i år. Hur hon tar det? Med en stor portion ro.

– Jag kanske är knäpp men det finns något i den här rutinen: Jag blir bättre på att vara ledig på dagen när jag vet att jag ska jobba på kvällen. Förstår du vad jag menar? Jag utnyttjar dagen bättre, om jag skulle varit ledig hela dagen, eller flera veckor så blir jag slö och jag gör mindre, jag är bättre på att vara ledig när jag jobbar.

”Bättre på att vara ledig när jag jobbar”, det låter inte super-duper-hälsosamt?

– När du upprepar mina ord så låter det inte alls som något man skulle läsa i en självhjälpsbok, verkligen inte. Men jag kan bara utgå från hur jag fungerar.. Jag börjar ändå närma mig en aktningsvärd ålder och alla har alltid frågat mig: ”Du jobbar så otroligt mycket, hur får du ihop det?”. Men någonstans måste jag tänka att jag ju mår jättebra. Jag tränar ganska mycket och jag gör väldigt mycket med min familj. Och tycker att det är väldigt kul att jobba, säger hon.

Berätta om det nya programmet, eller kan man kalla det för nytt?

– Det är en bra fråga, nej det kan man kanske inte göra. Det som är nytt, det är tiden att vi tar upp ”Efter fem” och lägger det på prime time. Jättefint tycker jag, det tycker jag är kul. Sedan är det väldigt trevligt att det är lite nytt format, ny tid, men egentligen är det samma lika. Man känner absolut igen sig i ”Efter fem”.

– Det känns som att det kan vara ett rätt bra sällskap där under alla de här mellandagarna på kvällskvisten, det känns som att det kan bli bra.

Nytt program – och snart nytt år också! Där har du ju en hel del planerat, du fyller ju bland annat 50.

– Juste, ja, det är mycket som ska hända. Ja, men 2022 blir ett bra år. Jag har längtat efter det. Nu när jag fyllde 49 i november så var det lite av en antiklimaxkänsla. Jag älskar att fylla år, jag firar alltid i flera dagar, men det var lite antiklimax att fylla 49. Jag har gått runt i två år och sagt att jag är 50, och sedan så är man inte det. Dagen efter att jag fyllde år så var jag lite låg: ”Jaha, nu är det ett helt år kvar tills jag fyller 50.” Jag har många årsbarn som fyller 50 nästa år, och vi har planerat allt möjligt skoj som vi ska göra.

I somras berättade du för min Expressen-kollega Maria Brander att du planerar att gifta om dig med din make Thomas nästa år. Hur går planeringen där?

– Grejen var den att det skulle vara lite hemligt. Jag tänkte att jag skulle fria igen, för det vore lite kul. Nästa år har vi varit gifta i tio år så jag tänkte att det skulle vara en kul grej. Men det sprack när din kollega Maria Brander gjorde rubriker av det, för folk började messa min man och fråga om vi skulle ha en ny bröllopsfest och när de skulle göra en liten bock i kalendern, säger Tilde de Paula Eby och skrattar innan hon fortsätter:

– Jag har en egen hemlig plan som jag inte tänker berätta om för då börjar väl folk sms:a igen, men den är inte förrän efter sommaren, och det känns ganska bra nu med tanke på att man faktiskt inte vet hur det kommer vara nästa år. Kommer vi få tredje dosen? Förut så var det så att man kunde planera saker och utgick från att det skulle bli så. Nu kan man ha hur mycket planer som helst, men det är inte säkert att det blir av ändå, säger hon.

50 är ändå 50. Hur känns det att fylla 50?

– Jag har ingen åldersnoja eller ångest, eller att jag tycker att det är jobbigt. Jag tycker att det ska bli jättekul. Jag hoppas bara, för det har man ju fattat vid den här åldern, att man får vara frisk. Att man inte har ont, får en sjukdom som gör att livet mest handlar om det. Så det är väl det enda, det önskar jag mig.

Känner du av det, att du återhämtar dig sämre?

– I somras köpte jag ett par skor som var så där riktigt fräsiga – det är väl för övrigt ett riktigt ålderstecken, att man säger fräsig?

Ja, jag tror det.

– Hade mina barn hört mig hade de sagt det. Men i alla fall, i somras köpte jag ett par hajpade skor som jag skulle springa i, och det var sån hajp kring dem. Och jag använde dem, men efter ett tag kände jag att jag fick så fruktansvärt ont i hälsenan, och det kan jag fortfarande känna av. Det låter skitlöjligt, men det har jag aldrig haft förut. Jag har alltid kunnat springa, klättra, cykla eller köra olika pass utan att det gör ont.

Samtidigt som det låter som att det går strålande på ett privat plan i livet känns det som att du har levlat de senaste åren på jobbet?

– Du har din teori, jag tror att du känner så och upplever det för att pratprogrammet var under eget namn, tror du inte?

Kanske?

– Jag har fått frågan förut och sagt nej, men jag tyckte att det var ett kul projekt nu. Jag går hela tiden på min magkänsla, kan jag göra det här, kan jag göra det bra? Vad är syftet? Jag programleder ju aldrig bara ett program. De senaste åren, det jag har gjort som är ”uplevlat” är att jag har gått in och varit mycket mer av en medproducent. Jag är med och gör bildproduktion, vinjett, färgsättning, tonalitet, vilka bilder vi ska ha och varför. Det har jag börjat göra mycket mer, men det är ingenting som tittaren ser direkt.

Det känns som att din roll i programmen har blivit en allt viktigare del och att du gör programmen till dina. Har jag fel?

– ”Efter fem” är också min bebis, det tror jag alla vet, och det är nog också en del i att du känner som du känner. När jag gjorde ”Nyhetsmorgon” i 17 år, det fanns innan jag började jobba med tv. Jag gick in i ett program, framför allt när jag jobbade med Peter Jihde, så jobbade vi otroligt mycket med produktionen. Vi ville göra det bättre, hur vi berättar historier, krokar, gäster och allting.

– Så tror jag att det är, det tror jag du har rätt i. Jag är med och styr väldigt mycket, jag tror stenhårt på ”Efter fem”, men jag vet att många tyckte att jag gjorde helt fel som lämnade ”Nyhetsmorgon”: ”Ska du verkligen lämna det där jätteskeppet för att ro en liten jolle?”.

Ja, 17 år på ”NyMo”. Varför slutade du?

– När jag hade gjort det i några år, och det gick fantastiskt bra, ”Nyhetsmorgon” blev det största morgonprogrammet under de åren, så kände jag att nu har jag gjort någonting här på ”Nyhetsmorgon” som jag kan känna mig nöjd med. Jag kände att det var dags för någon annan att ta över. Att man lämnar plats för förändring genom att flytta på sig, även om jag tyckte om det jag gjorde. Men ibland kan man göra det för att andra ska få chansen att göra det ännu bättre och ännu vassare och ännu snyggare.

Och nu råddar du ”Efter fem” till vardags. Hur var det att starta upp det på en programtid som av många anses som supersvår och där flera andra program hade misslyckats med att locka tittare?

– Det är att jobba i uppförsbacke, men jag gillar det. Jag funkar rätt bra med när jag får slita. Men jag sa att jag behövde få minst två år på mig, för vi behövde en chans att kunna etablera det.

– Siffermässigt har det verkligen gjort det jag hoppades på och mer därtill. Men också, hur häftigt är det inte att vi efter två år belönades med Kristallen för bästa nyhets- och aktualitetsprogram? Alltså efter två år, det tycker jag är helt fantastiskt.

Du måste varit stolt?

– Jag är enormt stolt och blir så mallig över redaktionen. Alla de här människorna har jobbat så enormt hårt, säger hon och fortsätter:

– Vi åkte dit så snabbt vi bara kunde och mötte upp Martin Sundsten och hjärtat av vår redaktion, alla var så jäkla glada och stolta. Det var supermäktigt.

Har du aldrig funderat på att byta jobb?

– Jag har fått frågan från olika kanaler, men jag är fortfarande för. Jag tror att det är 25 år jag varit här, och under de 25 åren har TV4 verkligen låtit mig få utvecklas och få göra nya saker på de sätt som jag tror på och vill. Jag har aldrig haft någon anledning att vilja göra något annat, jag har varit tydlig med vad jag vill och jag har också blivit mött i mina önskemål. Jag har jobbat under många chefer under de här åren, men oavsett ledarskap har vi, ända sedan mitt första program ”Fredagspuls” haft en bra dialog.

Vid sidan av jobbet och livet i Sverige har du ju en riktigt trevlig lägenhet i Palma på Mallis. Vad gör du när du är där?

– Det är precis samma som hemma, det är träning, vandring, aktiviteter och umgänge. Och sol, bad och padel, spelar jag faktiskt inte i Sverige, men väl i Palma. Jag vet inte, vad gör man när man är i sitt lilla semesterparadis? Läser böcker. Jag gör i princip detsamma som jag gör i Stockholm. Promenader, god mat – mycket mat, grillar, umgås med vänner, hänger mycket med familjen, åka lite båt ibland, säger Tilde de Paula Eby innan hon tar sats och fortsätter:

– Jag är inte så spännande, om jag ska vara ärlig så är jag ganska tråkig faktiskt. Jag önskar att jag kunde vara mer äventyrlig eller vara lite speciell, men jag är ganska ospännande och vanlig.

Ingen annan resa som är planerad?

– Jag har en drömresa, en livsdrömresa som många har gjort men som jag inte vet om jag kommer att få göra. Men jag vill åka till Maldiverna. Det ser helt otroligt ut. Det skulle jag vilja göra.

I somras avslöjade Tilde de Paula Eby kärleksplanerna med maken Thomas – när de ska fira tio år som gifta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.