Tilde de Paula rasande – utsatt för bedrägeri

Tilde de Paula Eby är jättearg och besviken på företagen som lurar människor i hennes namn.
Foto: OLLE SPORRONG
Tilde de Paula Eby fick av Malou von Sivers veta att blufföretag kapat hennes namn för att saluföra föryngrande skönhetsprodukter.
Foto: OLLE SPORRONG
Tilde de Paula Eby har två gånger belönats med "Kristallen" för "bästa kvinnliga programledare". I år är hon nominerad till en tredje Kristall i denna kategori.
Foto: OLLE SPORRONG

Just nu sprids fejkartiklar om Tilde de Paula Eby.

Där påstås det att hon lämnar "TV4 Nyhetsmorgon" för att starta ett eget varumärke med produkter som får kvinnor att se yngre ut.

– Jag är jättearg och jättebesviken på det här bedrägeriet. Värst av allt är inte att jag har utnyttjats i detta utan att folk faktiskt har blivit lurade att köpa produkterna, säger den 45-åriga programledaren.

Tilde de Paula Eby sitter på TV4-redaktionen och förbereder söndagsmorgonens intervjuer med Carl Bildt och Jan Eliasson som ska berätta om sina minnen av nyligen bortgångne Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN.

Det var Tildes programledarkollega Malou von Sivers som under fredagen först uppmärksammade Tilde på bedrägeriet. 

– Jag har inte Facebook, där fejkartiklarna sprids. Malou reagerade genast och tog en screenshot som hon skickade till mig, berättar Tilde de Paula Eby.

Hon fortsätter:

– Den artikel jag såg då såg ganska verklig ut, med vad som verkade vara en stor dagstidnings sidhuvud. Men jag vet ju att jag inte har gjort någon intervju för någon på sistone, jag har precis varit sommarledig. Så jag kontaktade omgående min chef Viveka Hansson som är ansvarig utgivare för "TV4 Nyheterna".

https://www.instagram.com/p/BmlKOjWntBY/?hl=sv&taken-by=tildedepaula

Tilde de Paula Eby påstås sluta som programledare

Tilde de Paula Eby säger att chefen som kom åt att läsa artikeln – där det påstås att Tilde slutar på "TV4 Nyhetsmorgon" för att starta ett eget varumärke inom hudvårdsbranschen –  kunde konstatera att det var lurendrejeri.

– TV4 satte omedelbart in sina jurister på det och polisanmälde händelsen under fredagen.

Men under lördagen kom en fejkartikel till. Den här gången hävdar ett hårvårdsföretag att Tilde de Paula Eby, som har 210 000 följare på Instagram, saluför deras produkter.

– Jag har aldrig någonsin tagit emot pengar för samarbeten eller för att göra reklam för något företag. Det vore helt emot den journalistiska yrkesetiken. För att jag med trovärdighet ska kunna intervjua vem som helst i "TV4 Nyhetsmorgon" får jag aldrig någonsin ha haft fingrarna i fel syltburk. 

Här stajlas Tilde de Paula Eby inför "Let´s Dance". "Jag har ingen koll på smink och hår privat", säger hon.
Foto: OLLE SPORRONG

Att Tilde de Paula Eby skulle vilja starta ett eget skönhetsmärke eller marknadsföra produkter som får kvinnor att se yngre ut är helt befängt, säger hon:

– Jag är väldigt tacksam för att stylister och sminköser på TV4 hjälper mig att vara mitt finaste jag när jag ska vara programledare, men jag har ingen koll på smink och hår privat, går alltid i mjukisbyxor eller trasiga jeans och har ingen aning om vilket märke det är på hudkrämen som sminköserna säger åt mig att använda när de har sminkat av mig.

– Det som gör mig ondast är dock att människor luras på pengar för produkter som jag verkligen inte tror håller vad de lovar.

Tilde de Paula Eby och David Hellenius i "Let´s Dance". Tilde leder även bland annat "Nyhetsmorgon".
Foto: OLLE SPORRONG

Flera TV4-kollegor också drabbade

Blir du arg när ditt namn kapas på det här sättet?

– Ja, jag blir jättearg och jättebesviken. Att man använder mig för att lura andra, att folk kanske kan tro att det ligger någon sanning i detta och att de här företagen hypotetiskt sett kan skada min trovärdighet. Dessutom drabbades flera av mina kolleger, som i artiklarna också påstods rekommendera de här lurendrejerigrejerna.

– Shit, jag är så arg och ledsen och önskar att företagen inte skulle hålla på så här. Det är inte bara jäkligt risig reklam, det är bedrägeri.

Och påståendet om att du ska sluta på "TV4 Nyhetsmorgon", vad säger du om det?

– Vi ses i "Nyhetsmorgon" nu i veckan! Jag jobbar vidare som vanligt och kommer att bevaka valet tillsammans med Jesper Börjesson samt sända i princip alla söndagar framöver, säger Tilde de Paula Eby, som två gånger vunnit tv-priset "Kristallen" för "Årets kvinnliga programledare" och som är nominerad även i år. 

Foto: OLLE SPORRONG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.