Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tilde de Paula Ebys oro över pengarna

Expressen följer Tilde de Paula Eby bakom kulisserna en sändningsdag
Tilde de Paula Eby berättar om sin ekonomiska oro i tidningen Topphälsa. Foto: OLLE SPORRONG
Enligt tv-profilen har hon kvar en oro sedan uppväxten. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tilde de Paula Eby på Elle-galan 2020. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Tilde de Paula Eby och kollegan David Hellenius i ”Let's dance”. Foto: OLLE SPORRONG

Tilde de Paula Eby är en av TV4:s allra mest profilerade programledare och har många succéår bakom sig karriärmässigt.

Men samtidigt finns en gnagande oro från uppväxten som tv-profilen har svårt att släppa.

– När jag växte upp hade vi inte direkt något ekonomiskt överflöd och det har präglat mig. Den oron kommer alltid att finnas kvar, säger hon i en intervju med tidningen Topphälsa

”Efter fem” och ”Let's dance”-programledaren Tilde de Paula Eby, 47, har länge varit en av TV4:s allra största profiler.

Men den lyckade karriären till trots, med en förvärdsinkomst på 1,9 miljoner kronor 2017, finns ändå en oro och en medvetenhet kring ekonomin, något som Tilde de Paula Eby berättar om för Topphälsa.

– Pengar gör ingen lycklig, men bristen på pengar kan vara mycket stressande. Att vara rädd för att man inte ska kunna betala sina räkningar påverkar en människa starkt, säger hon till tidningen.

Enligt Tilde de Paula, som också påpekar att hon ser sig själv som privilegierad, har nyckeln för henne själv varit att skaffa sig en egen karriär, som gör att hon i ett krisläge skulle kunna stå på egna ben ekonomiskt.

– Jag är inte ekonomiskt sinnad, men jag har alltid jobbat. Jag skulle aldrig våga låta mig bli beroende av någon annan. Det är viktigt för mig att känna att jag klarar mig och barnen själv om det skulle behövas. Hemma lägger vi pengar på upplevelser, kanske på att göra en resa tillsammans. Jag köper inga dyra märkeskläder överhuvudtaget. 

Tilde: ”Den oron kommer alltid finnas”

TV4-profilen berättar också för Topphälsa hur oron över pengar finns där sedan uppväxten.

– För mig handlar pengar mycket om trygghet. När jag växte upp hade vi inte direkt något ekonomiskt överflöd och det har präglat mig. Den oron kommer alltid att finnas kvar.

Tilde de Paula Eby berättar samtidigt att hon i takt med att hon blivit äldre också hittat en annan trygghet i sig själv. Hon menar att något händer efter att man fyller 40, att man ”lugnar sig inombords”. 

Har gått i terapi 

Hon betonar ändå att livet är oförutsägbart och ibland svårt att styra över.

– Motgångar kommer alltid. Jag har gått i terapi av och till under åren och det har så klart hjälpt mig jättemycket. Det är viktigt att alltid jobba på sig själv, det är ett arbete som aldrig blir klart. 

Tilde de Paula Eby har på senare tid också berättar för Expressen om baksidorna med det intensiva jobbandet. I slutet av den 17 år långa tiden som programledare för ”Nyhetsmorgon” började hon känna av vad hon kallar för ”klassiska trötthetssymtom”.

–  Man får ont i öronen, känslig hörsel, väldiga sömnproblem – man kan inte sova när man är trött och vaknar mitt i natten. Inte så att jag kände att det var någon fara men jag är inte dum i huvudet, jag har gjort ”Läkarpodden” och jobbat med doktor Mikael och pratat hur många gånger som helst i ”Nyhetsmorgon” om utmattning. Man behöver inte vara ett geni för att fatta att ”jag är nog ganska trött”, sa hon till Expressen tidigare i januari. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.