Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tilde de Paula Eby om galan: ”Hjärteuppdrag”

Årets cancergala blir stjärnspäckad men utan publik.
Tilde de Paula Eby programleder med hjälp av Kristina "Keyyo" Petrushina.
Foto: MAGNUS RAGNVID / TV4
Tilde de Paula Eby är efter ett par år tillbaka som programledare för cancergalan.
Foto: MAGNUS RAGNVID / TV4
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Årets cancergala blir stjärnspäckad men utan publik.

Tilde de Paula Eby – som snart också är aktuell i ett nytt ännu hemligt program – är tillbaka som programledare.

– Uppdraget att samla ihop pengar till cancerforskning är helt livsavgörande, säger hon.

Insamlingsgalan ”Tillsammans mot cancer” direktsänds i TV4 på måndagskvällen från Grand hotels vinterträdgård i Stockholm.

De senaste åren har Soraya Lavasani och Bengt Magnusson lett tillställningen. Men i år är Tilde de Paula Eby tillbaka.

– För mig är det ett hjärteuppdrag. Jag var med från start när vi tog över den här insamlingskvällen till TV4 och jag har kunnat se genom de här åren vilken skillnad varenda krona gör för de drabbade, och för deras familj och vänner, säger hon.

Vid sin sida under kvällen har hon komikern Kristina ”Keyyo” Petrushina.

Tillsammans mot cancer

Galan direktsänds klockan 20 på TV4 och TV4 Play.

Benjamin Ingrosso, Helen Sjöholm, Tove Styrke, Newkid och The Ark bjuder på musik.

Tv-profilerna Erik Haag och Lotta Lundgren gör med hjälp av forskaren Jan Zedenius både en titt in i framtiden och en tillbakablick på forskningen och de resultat som uppnåtts under de 70 år som Cancerfonden funnits.

Även Anders Öfvergård, William Spetz och Marianne Mörck medverkar.

Det blir också berättelser från drabbade och en genomgång av hoppfulla forskningsresultat.

The Ark uppträder

Pengarna går till forskningen via Cancerfonden.

På grund av pandemin blir det ingen publik på plats. Men tv-tittarna kan se artister som Benjamin Ingrosso, Helen Sjöholm, Tove Styrke och The Ark – som gör sitt första framträdande på länge.

Det blir också berättelser och vittnesmål. Till exempel berättar journalisten Patrick Ekwall om sina känslor efter frun Hannas cancerbesked.

”Berör alla”

Var tredje svensk drabbas av en cancersjukdom någon gång under sin livstid.

– Det berör alla. För om vi inte drabbas själva så känner vi någon som drabbats. Så vi vet alla vilken skräck det är, säger Tilde de Paula Eby.

Även hon har människor nära som blivit sjuka.

– Jag gör den här kvällen för min kärlekssyster, min väns barn, min sons skolkamrat. Vi har alla någon som vi kan göra detta för. Att bli månadsgivare och skänka 100 kronor i månaden till cancerforskningen är något vi gör för oss själva och för varandra.

Fler överlever

Cancerfonden firar i år 70 år. På den tiden har forskningen gjort stora framsteg. Behandlingarna har blivit effektivare och mindre smärtsamma, och betydligt fler överlever – två av tre av alla som drabbas.

– Det är fantastiskt. Ännu mer fantastiskt är att forskarna i dag tror att våra barn och barnbarn kan komma att växa upp i en värld där man kan leva länge med, eller bota, cancer. Om vi fortsätter stötta forskningen kan vi besegra cancer inom 30 år, säger Tilde de Paula Eby.

– Forskningen har gjort att barn som drabbats får leva hela sina liv. Att mammor och pappor får följa sina barns uppväxt och att morföräldrar och farföräldrar får finnas kvar lite längre.

Nytt program på gång

Tilde de Paula Eby är fortsatt aktuell som programledare för ”Efter fem”. Dessutom jobbar hon på ett nytt program som hon kommer att kunna berätta mer om under våren.

– Det är hemligt än så länge, säger hon.

Förra årets programledare inför galan:

Programledarna om "Tillsammans mot cancer": Oerhört starkt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.