Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare PH-deltagare: Flera sexuella ofredanden har skett

Tidigare ”Paradise hotel”-deltagare vittnar för P3 Nyheter om olika typer av sexuelle ofredande under tidigare säsonger.
Gruppbild på deltagare i årets upplaga av Paradise hotel.
Foto: Patricia Recourt / Viaplay
Produktionsbolaget Mastiffs vd menar att man inte har en tystnadskultur.
Annie Dahlberg har polisanmält en händelse som inträffade under inspelningen av årets upplaga.
Foto: Privat
Jennifer Paatere i Paradise hotel.
Foto: Viaplay/Viafree/Paradise hotel

Tidigare ”Paradise hotel”-deltagare vittnar för P3 Nyheter om olika typer av sexuella ofredande under tidigare säsonger.

Flera av personerna som P3 talat med uppger att produktionsbolaget Mastiff tystat ner händelserna. 

– De sa till mig att sluta prata om det, säger en tidigare deltagare till radiokanalen. 

Expressen avslöjade i april hur Paradise hotel-deltagarna Annie Dahlberg, 24, och Jennifer Paatere, 23, utsattes för misstänkta övergrepp av deltagaren Toby Johnson, 21, under inspelningen av realityprogrammet. Expressen har därefter kunnat berätta att mediebolaget Nent polisanmält händelserna tillsammans med de två kvinnorna – flera månader efter att händelserna inträffade. 

”De sa till mig att sluta prata om det”

Nu har P3 Nyheter följt upp med deltagare från tidigare säsonger om deras erfarenhet från inspelningarna. 11 av 20 personer som P3 Nyheter talat med vittnar om att de själva upplevt eller sett någon form av sexuellt ofredande. 

En deltagare som var med för några år sen berättar för radiokanalen att hon var med om en obehaglig händelse under inspelningen av programmet. Hon uppger dessutom att produktionen uppmanade henne att inte diskutera händelsen under inspelningen av programmet: 

– De sa till mig att sluta prata om det, för det kommer inte sändas i tv och då finns det ingen anledning att prata om det, säger hon till P3 Nyheter. 

Kritiken mot produktionsbolaget

En annan deltagare från en annan säsong riktar i sin tur kritik mot produktionsbolaget Mastiffs hantering och pekar på att straffen som misstänkta förövare inte står i proportion till det misstänkta brottet: 

– De har fått en tillsägelse att de inte ska göra om det här, eller att de inte får dricka mer. Vilket är otroligt lama åtgärder, när det sitter någon som blivit ofredad, säger hon till P3 Nyheter.

Svaret: Finns ingen tystnadskultur

Produktionsbolaget Mastiffs vd Matilda Snöwall kommenterar uppgifterna skriftligen till Expressen.

”Vi ser mycket allvarligt på den kritik som kommit fram då det självklart inte får förekomma ofredanden mellan deltagare, eller känslan av att inte bli lyssnad på. Vi har fullt fokus på detta just nu och har sedan en tid tillbaks ett pågående internt arbete där vi bland annat går igenom såväl policies och rutiner liksom de frågor som just nu ställs kring produktionen för att kunna dra bra slutsatser inför framtiden”, skriver hon i ett mejl.

Deltagarna vågade inte prata: ”Vi får inte spoila”

30 april rapporterade Expressen om att deltagare inte vågat prata om händelserna: Rädda att begå kontraktsbrott • ”Vi får inte spoila” • Nent: ”Sätter absolut inte munkavel”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.