Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiden har sprungit ifrån Erik och Lotta

Erik Haag och Lotta Lundgren i ”Rapport från 2050”.Foto: Erik Persson/Nexiko/SVT

”Rapport från 2050” är ett ytligt och frånvänt program. 

Tiden har sprungit ifrån Erik Haags och Lotta Lundgrens sätt att göra tv. 

Inga följdfrågor på det, undrar Erik Haag och Lotta Lundgren. 

Jo, massor, men att förvänta sig svar i ”Rapport från 2050”, duons nya SVT-program på fyra avsnitt, verkar vara för mycket att önska. 

Här, åtminstone i de två inledande avsnitt som funnits tillgängliga för recension, handlar det för ofta om Erik Haag och Lotta Lundgren och deras fiktions-jag. Lättunderhållningen i den typ av sketcher som känns igen från tidigare program och som fungerar som ingångar till de mer seriösa delarna, är i ”Rapport från 2050” som att vänta på bussen i en ny stad där man är osäker på om det finns en busslinje.

När man sedan klivit på, satt sig tillrätta och börjat lyssna på en initierad och kunnig stolsgranne, sätter sig två personer i sätena bredvid, stör och avbryter.

”Rapport från 2050” utgår från att Parisavtalets löfte om nollutsläpp har uppfyllts, att en klimatomställning har skett och att Sverige är klimatneutrala. Frågan, och det som Haag och Lundgren vill undersöka och berätta om: Vad blir konsekvenserna för människors liv och hur ser vardagen ut 2050. Första avsnittet koncentreras kring resor, det andra handlar om möjliga boenden. Senare väntar framtidens arbete och mat. 

Tanken är god, resultatet andefattigt. 

”Jag är inte död, vi försöker bara göra en pedagogisk poäng”, säger Lotta Lundgren vid ett tillfälle i premiären, men dessa ”pedagogiska poänger”, om än stundvis finurligt konstruerade, landar ständigt fel och resulterar i en känsla av att programledarna dumförklarar tittarna. 

Ämnet, och framför allt den klimatkris vi lever i, gör att skruden som tv-programmet valt upplevs som frånvänd och ytlig, som att det som väntar fram till 2050 inte spelar någon roll och snabbt kan svepas förbi. 

Jag beundrar Haag, Lundgren och producenten Karin af Klintberg för ”Landet Brunsås”, ”Historieätarna” och ”1000 år till julafton”. 

Efter ”Bandet och jag” och ”Rapport från 2050” verkar det som att tiden sprungit ifrån deras sätt att göra tv. 

”Rapport från 2050”

Manus: Lotta Lundgren, Erik Haag. 

Producenter: Karin af Klintberg, Carl Tofft. 

Med: Erik Haag, Lotta Lundgren, Peter Englund, Katarina Graffman, Jonna Bornemark, Anders Hansen, Gert Wingårdh med flera. 

Premiär: 15 januari i SVT 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.