Thomas Bodström sågar kungahuset i en ny intervju. Foto: /IBL / /IBL EERO HANNUKAINENThomas Bodström sågar kungahuset i en ny intervju. Foto: /IBL / /IBL EERO HANNUKAINEN
Thomas Bodström sågar kungahuset i en ny intervju. Foto: /IBL / /IBL EERO HANNUKAINEN
Kungen i riksdagen förra året. Foto: OLLE SPORRONGKungen i riksdagen förra året. Foto: OLLE SPORRONG
Kungen i riksdagen förra året.  Foto: OLLE SPORRONG

Thomas Bodströms angrepp på kungahuset

Publicerad

Thomas Bodström sågar kungahuset under ett framträdande i radio. 

– Jag tycker att det är omodernt, det sättet vi har monarki, säger den förre justitieministern och författaren i Mix Megapol.

Han avslöjar även att ministrar i den förra socialdemokratiska regeringen fick böta om de inte tilltalade kungen på rätt sätt – men att en minister inte brydde sig om regeln. 

Expressen rapporterade i somras att Thomas Bodström blir Stockolms läns nya landshövding. 

Då han pratar om den nya rollen i Mix Megapol får han frågan vad han tycker om en annan topprepresentant – Sveriges konung. 

– Jag tycker att det är omodernt, det sättet vi har monarki. Jag tycker man skulle välja i stället, jag skulle tycka det är mer roligt. 

Thomas Bodström lägger dock till att han är nöjd med kungens nuvarande roll. 

– Jag tycker i och för sig att den ordning vi har är ganska bra på så sätt, att man har ju en överenskommelse. Med att kungen är fortsatt kung för att det finns historiska traditioner, men att han inte längre har någon makt, säger han i intervjun på onsdagsmorgonen. 

Fick böta för fel tilltal

Den förre justitieministern berättar även att kollegerna i den förra socialdemokratiska regeringen var tvungna att böta om de tilltalade kungen på fel sätt. 

– Vi i regeringen skulle säga "ers majestät". Det fanns en böteskassa om man sa fel.

– Jag tror att det var Göran Persson, i alla fall ärvde jag den av min företrädare, svarar Thomas Bodström på frågan om vem det var som hittade på idén med bötessystemet. 

– Man fick böta 50 kronor om man glömde säga "ers majestät" till kungen. Det var ett litet skrin som stod på justitieministerns rum. 

Pengarna användes bland annat till att köpa presenter till regeringskolleger som fått barn, säger Thomas Bodström. 

– Det var många som inte heller fullföljde sina bötesgrejer. Bosse Ringholm, vår finansminister om ni kommer ihåg honom, han vägrade att säga ers majestät av principiella skäl.

– Men på något sätt behövde han inte heller betala. Men han var ju också finansminister, säger Thomas Bodström.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag