Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Therese Lindgren och Zara Larsson i hyllning till kvinnor

Med över en miljon följare på Youtube så är Therese Lindgren en av våra största influencers.
Therese Lindgren.
Foto: Caroline Roosmark / Sagolika kvinnor
Elisabeth Massi Fritz.
Foto: Caroline Roosmark / Sagolika kvinnor
Marie Fredriksson.
Foto: Caroline Roosmark / Sagolika kvinnor

Årets upplaga av kalendern ”Sagolika kvinnor” tillägnas Marie Fredriksson.

Influencern Therése Lindgren, 33, popstjärnan Zara Larsson, 22, och schlagerlegendaren Carola Häggkvist, 54, är några av alla kvinnor som porträtteras.

– Jag tycker det är viktigt att samla starka kvinnor som står för olika saker och är i olika åldrar. Det är kvinnor som är starka i det de gör, säger fotografen Caroline Roosmark.

Arbetet med ”Sagolika kvinnor 2021” – som är en hyllning till alla starka kvinnor – försvårades av coronautbrottet. 

Pandemin är också mycket riktigt närvarande i det färdiga resultatet. Exempelvis uppmärksammas en undersköterska, en sjuksköterska och en läkare som jobbat med covidpatienter på Karolinska i Stockholm.

– Det är en pandemi och nu har det ökat igen. Man förstod att det inte var något övergående. Det är så många döda och så overkligt att leva i den här tiden. Då var det en självklarhet för mig att uppmärksamma alla i vården och det jobb de gör, säger Caroline Roosmark. 

"SAGOLIKA KVINNOR 2021"

Årets upplaga av ”Sagolika kvinnor” beställer du på roosmark.com

Omslaget pryds av fotografens mamma Harriet Roosmark, 84. Hon sitter naken bland ormbunkarna, skyld endast av sitt vita hår.

– Jag har alltid försökt ha en bredd på ålder och på vad de gör. Och det har blivit mer och mer viktigt för mig att ha med äldre kvinnor. Sedan är det självklart knutet till mig. Man funderar på liv och död, och det var många äldre som dog i början. Det blev en tankeställare, säger Caroline Roosmark.

”Som en stormvind”

Bland kvinnorna i årets kalender finns formgivaren Efva Attling, 68, sångaren och programledaren Pernilla Wahlgren, 52, barnmorskan Asabea Britton, 32, skådespelaren Helen Sjöholm, 50, och Auschwitz-överlevaren Franciska Mimmi Levy, 92.

Där märks även advokaten Elisabeth Massi Fritz, 53, som vishetens gudinna Athena och popstjärnan Zara Larsson som revolutionären, feministen och författaren Olympe de Gouges.

Zara Larsson.
Foto: Caroline Roosmark / Sagolika kvinnor
Harriet Roosmark.
Foto: Caroline Roosmark / Sagolika kvinnor
Asabea Britton.
Foto: Caroline Roosmark / Sagolika kvinnor
Pernilla Wahlgren.
Foto: Caroline Roosmark / Sagolika kvinnor
Carola Häggkvist.
Foto: Caroline Roosmark / Sagolika kvinnor

Carola Häggkvist porträtteras i rödgul höstmiljö. Fotograferingen var kylig och blöt, men Caroline Roosmark beskriver stjärnan som varm och ödmjuk.

– Jag var tvungen att bryta plåtningen. Det var iskallt och mörkt. Men Carola bara, ”Ska jag slänga mig i löven”. Det är underbart att ha en sådan modell. Hon är som en stormvind, så det passar väldigt bra, säger hon och fortsätter om bilden:

– Hon är väldigt vacker, men det finns ett allvar i blicken.

Therése Lindgren som Daenerys

Influencern och författaren Therése Lindgren poserar frostigt som Daenerys Targaryen från ”Game of thrones”.

Caroline Roosmark drar en linje mellan den beslutsamma och modiga Daenerys och de nya vetenskapliga rön som visar att även forntidens kvinnor kunde vara jägare och krigare – inte bara männen.

Slutklämmen i texten vid Therése Lindgren lyder: ”Kanske dags för männen att renovera idén om sig själva som den mänskliga varelsens samhällsbyggare och ursprung”.

Tillägnas Marie Fredriksson

Årets kalender tillägnas sångaren och låtskrivaren Marie Fredriksson, som dog i cancer i december 2019. 

– Hon gick bort många år för tidigt. Då hon varit med i kalendern tidigare i år var det väldigt naturligt att höja henne och komma ihåg henne. Man hör ju hennes låtar hela tiden på radion, hon kommer väl aldrig dö ut, men det var fint att ha med henne, säger Caroline Roosmark.

Som tidigare år går en del av försäljningen av kalendern till Fryshusets projekt ”Barn till ensamma mammor”.

Zara Larsson om samarbetet med Huawei: ”Inte den smartaste dealen jag gjort”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.