Therese Alshammars ånger mitt under SVT:s inspelning

Therese Alshammar: "Det är en förutsättning"
Therese Alshammar är med i den grupp två i årets säsong av ”Mästarnas mästare”.
Foto: Janne Danielsson/SVT
Flera vattentävlingar ställdes in på grund av vädret. Här är en som blev av.
Foto: SVT
Therese Alshammar har över 70 internationella mästerskapsmedaljer.
Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN
Stjärnan tog hem flera VM-guld under karriären.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Flera gånger om har SVT försökt få med Therese Alshammar i ”Mästarnas mästare”.

Men när simstjärnan väl hade tackat ja och befann sig på inspelningsplatsen kändes valet inte alls lika klockrent.

– När jag väl stod där kan säga att jag inte var så nöjd över mitt beslut, säger OS-medaljören som nu berättar om uppladdningen, inspelningen och varför hon inte sov i deltagarhuset med de andra.

Den före detta simstjärnan Therese Alshammar, 43, som avslutade sin karriär 2016 är förmodligen den allra mest välkända deltagaren i årets säsong av SVT:s ”Mästarnas mästare”. Hon har över 70 mästerskapsmedaljer i bagaget, tagit två OS-silver och har en uppsjö av VM- och EM-guld.

När hon till sist tackade ja ”Mästarnas mästare” hade hon redan fått frågan många gånger tidigare.

– I år passade det mig bra av flera anledningar. Dels för att corona kom och många andra saker jag jobbar med blev inställda. Sen var det även att man skulle filma i Sverige, vilket passade mig väldigt bra för då kunde jag ha med mig min familj.

Alshammar: ”Inte alls önskvärt”

Men allt blev inte riktigt som Therese Alshammar såg det framför sig.

”Mästarnas mästare” är ett program som både tittarna, produktionen och deltagarna förknippar med värme och turkost vatten i Medelhavet. Något som ett Sverige i september har svårare att erbjuda.

– När jag väl stod där kan jag säga att jag inte var så nöjd över mitt beslut. Det var iskallt, snålblåst och nästan alla vattengrenar blev inställda eller flyttade till land. Så för en före detta simmare var det inte alls önskvärt.

– Det kunde jag gräma mig över lite. Då tänkte jag att jag skulle varit med någon gång när det var mycket vatten. Men det var roligt ändå, jag fick göra andra saker som jag var obekväm med, fortsätter hon.

Anders Wistbacka, producent för programmet, säger att vattentävlingar då och då ställs in även under andra säsonger på grund av höga vågor, men att vädret i Sverige också ställde till med problem – vilket ledde till att vissa tävlingar fick ställas in i sista stund.

– Redan från början visste vi att vi inte kunde ha så mycket vattentävlingar eftersom det är kallare i vattnet här uppe. Det går inte att ha långa simtävlingar för då blir de nedkylda.  Men vi hade tänkte att ha lite mer än det faktiskt blev. Det var några som blev inställda. Det var några som blåste bort helt enkelt.

Therese Alshammar fokuserade på simning och löpning inför tävlingen.
Foto: SVT

Oro för skador

Ovissheten kring vilka tävlingar som väntar innebär också utmaningar för deltagarna i själva uppladdningen.

– Det är jättejättesvårt. Jag tänkte ”ska jag försöka komma i form nu på en månad?'”. Jag tänkte att jag mer gör det jag är van med. Det som jag vet hur man gör med för att komma i form, och det är att simma. Och efter att jag lade av att simma så började jag springa mer. Så jag sprang mycket i somras för att komma i bra form, men det hade jag inte så mycket nytta av, haha. 

Inför tävlingarna fanns också en viss oro för skador då Alshammar dragit på sig två diskbråck i ryggen under karriären som hon beskriver som ”halvstökiga”.

– Vissa grejer får man vara försiktig med. Som att rulla stora klot i den här framåtböjda positionen, det var något som jag var orolig för. Det är så väldigt utsatt. Jag fick diskbråck i ryggen för att man står väldigt framåtböjd i starten på simningen.

– Men det är ett fantastiskt team och säkerheten runtomkring är helt enorm, man har ju väldigt bra support hela tiden när man är där. Även fast man ska göra de här konstiga utmaningarna, så jag var aldrig orolig så. Det är mer att man tvivlar på sin egen förmåga i vissa stunder, men det hör ju till.

Fick isoleras: ”Blev lite kaos”

Coronahantering med tester, avstånd och diverse åtgärder sköttes också bra, enligt Alshammar. Men produktionen testades när skidskytten Fredrik Lindström plötsligt drabbades av en förkylning.

– Det hade man kanske inte riktigt tänkt igenom. Det blev lite kaos. Vad gör man när någon blir sjuk? Hur fortsätter man när man vet att en deltagare kanske måste sätta sig i karantän?

Fredrik Lindström fick isolera sig i sitt rum i deltagarhuset till hans coronatest kom tillbaka negativt.

Therese Alshammar åkte och sov i en lägenhet med familjen på nätterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sov i egen lägenhet med familjen

Ett deltagarhus som Therese Alshammar själv inte bodde i.

– Vi hade hyrt en lägenhet, så jag sov med min familj och sen åkte jag till huset på morgonen och tillbaka på kvällen. Det var jätteskönt. Jag väntade ju så länge med att få barn så nu vill jag inte vara borta från dem en dag, säger tvåbarnsmamman.

Therese Alshammar och sambon Johan Wallberg har sönerna Ted, 7, och Fred, 3, tillsammans. Yngsta sonen föddes med så kallad vridfot, vilket innebär att ena foten är sned.

– Han sover mycket sämre. Så jag sover vid honom och ligger nära. Att jag är där hjälper jättemycket.

Du har tidigare berättat att han har en särskild skena?

– Den har han fortfarande. Han har det tills han är fem år, så hoppas man att det ser bra ut. Man fortsätter behandlingen till hans är fem och sen får man utvärdera, men det ser okej ut. Det är en utmanande grej kanske mest för mig, för på nätterna vaknar han ibland och vill ta av sig den. Då får man sätta klockan och låta honom somna om, och sen får man sätta på den igen. Det är mest sådana grejer. Man får ju en ganska uppbruten sömn.

Hur har det här coronaåret varit annars för dig?

– Det här är året har varit jätteannorlunda. Det har både gått jättelångsamt och jättefort på en och samma gång.

Jobbmässigt har Alshammar, som nu bland annat jobbar med det svenska simlandslaget, dock klarat sig bra.

– Jag jobbar ju med egna projekt och de är inte så beroende av att träffa folk tack och lov än så länge. Så vissa grejer har jag fortsätta kunna göra men kanske i ett lägre tempo. 

– Det har varit en konstig mix av allting, konstaterar simstjärnan.

”Mästarnas mästare” sänds på söndagar 21.00 på SVT 1 och på SVT Play. 
THERESE ALSHAMMAR

Tidigare simmare i svenska simlandslaget


Ålder: 43

Född: Sundbyberg, Stockholm

Främsta meriter: Silver i 50 m frisim & 100 m frisim, OS i Sydney 2000.

Guld 50 m fjärilsim, VM i Melbourne 2007.

Guld 50 m frisim, VM i i Shanghai 2011.

Sammanlagt 73 internationella mästerskapsmedaljer.

Årets kvinnliga idrottare 2000 & 2011.

Jerringpriset 2010.

Bragdguldet 2011.

DELTAGARNA I GRUPP 2

André Myhrer, 38, alpint

Fredrik Lindström, 31, skidskytte

Linnea Torstenson, 38, handboll

Therese Alshammar, 43, simning

Tomas Eriksson, 59, fyrspann

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.