There will be blood

Publicerad
USA. Av Paul Thomas Anderson. Med Daniel Day-Lewis, Kevin J O'Connor, Ciarán Hinds. Längd: 2.40.
DRAMA

Daniel Plainview (Day-Lewis) är en man med all smärta inkapslad och som ständigt ser till att förpassa övriga världen i hans skugga.
Plainview är den ensligaste av de ensamma och isolerar sig än mer i sitt elfenbenstorn när han – av misstag – stöter på en ocean av olja.
Vi får följa honom under de första årtionden på 1900-talet då det karga (det tar 20 minuter till den första repliken!) och hårda landskapet liksom sugs upp av Plainview och blir en del av hans själ och psyke. En total hänsynslöshet blir följden.
Det den sparsmakade Day-Lewis gör i ”There will be blood” är storartat och nästan i klass med Cate Blanchetts förvandlingsnummer i ”I’m not there”. Oscarstatyetten lär sitta som en smäck på söndag.
En bitvis hisnande vacker historia – ett riktigt muskelflexar-projekt – som dock har en tendens att bli statiskt, de nästan tre timmarna blir understundom en prövning.
Så trots full beundran för att man aldrig har Paul Thomas Anderson där man sätter honom:
There will be…besvikelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag