Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"The Square" blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan

I maj vann "The Square" det prestigefulla priset Guldpalmen under filmfestivalen i Cannes.
Foto: GIANCARLO GORASSINI/BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Filmen "The Square" kommer att representera Sverige på nästa års Oscarsgala.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Filmen "The Square" kommer att representera Sverige på nästa års Oscarsgala.

Det tillkännagavs under onsdagen på en presskonferens arrangerad av Svenska Filminstitutet.

– Jag tror att de kommer att gilla om vi vinner, säger Ruben Östlund om sina Oscarschanser.

I maj vann "The Square" det prestigefulla priset Guldpalmen under filmfestivalen i Cannes.

Ruben Östlunds "The Square" blir årets svenska bidrag till Oscarsgalans kategori för bästa icke-engelskspråkiga film.

– Amerikanarna har känslor för dramaturgi, säger Ruben Östlund, och fortsätter:

– Amerikanarna älskar ju öden där man återfår sin värdighet, så jag tror att de kommer att gilla om vi vinner, säger Ruben Östlund i en första kommentar.


LÄS MER: Ruben Östlund drabbad av inbrott i Cannes - medan han låg och sov 


Det senaste svenska bidrag som tog sig ända till en Oscarsnominering var filmen Hannes Holms "En man som heter Ove" 2017, men Ruben Östlund ser inga likheter mellan de båda filmerna.

– Inga överhuvud taget, men jag hoppas att "The square" kommer att gå lika bra i USA. Det blir förhoppningsvis en likhet, säger han.

Enligt Ruben Östlund handlar mycket om chanserna om att faktiskt vinna en Oscar om att skaka hand med branschfolk i USA och sälja in filmen. Med filmens Guldpalm kommer detta gå lättare, menar han.

– När det är en Guldpalmsvinnare så kommer många av medlemmarna i Oscarsjuryn att titta på den här filmen automatiskt. De har en bra grundförutsättning, säger Ruben Östlund. 

"The square" om konstvärlden

"The square" utspelar sig i konstvärlden och i huvudrollerna syns den danske skådespelaren Claes Bang, Elisabeth Moss ("Vita huset", "Mad men") och Dominic West ("The wire", "Chicago").

Handlingen kretsar kring konstinstallationen "The square", en avgränsad ruta där tillit ska råda mellan människor. I filmen blir Christian (Claes Bang), chef för det fiktiva museet X-Royal rånad och försöker få tillbaka sina saker, samtidigt som en PR-byrå skapar ett viralt marknadsföringsklipp – något som sedan leder till att Christian och hans museum blir utsatta för ett mediedrev.


LÄS MER: Ruben Östlunds påhopp på Hannes Holm – och spydiga svaret 


Över 30 svenska filmer slogs om det prestigefulla valet att bli nominerad i Oscarsgalans kategori för bästa icke-engelskspråkiga film.

Ruben Östlund har två gånger tidigare fått representera Sverige i kampen om Oscarsstatyetterna, med filmen ”Turist” 2014, och ”De ofrivilliga” 2009.

Andra svenska regissörer som tidigare tävlat om Oscars har varit Ingemar Bergman, Bo Widerberg och Jan Troell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.