Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

The Hives: "Det är klart att det är jävligt"

The Hives, som står i centrum, menar bland annat att de fullmakter som använts för överföringarna mellan olika band bär förfalskade namnteckningar. Hives har bland annat stämt sin revisor 2012, på 192 miljoner kronor. Foto: Ludvig Thunman
I april 2013 dömdes Hives att betala 18,9 miljoner till Cardigans, samt rättegångskostnader. Foto: Stefan Forsell
Det hela startade då Timbuktu stämde sju bolag 2010, och gjorde upp med The Hives. Foto: Chris Jackson
Tambourine Studios skötte under flera år ekonomin för bland andra The Hives, The Ark (bilden), Europe, Cardigans, Soundtrack of our lives och Timbuktu. Alla har på ett eller annat sätt dragits in i härvan. Foto: Anna Hã Llams / Expressen

Nu kastas nytt ljus över hur några av våra största artister slåss i rätten om 100-tals miljoner kronor.

I boken "Sanningen bakom Tambourinehärvan" berättas om Hives gitarrköp för miljoner, de ilskna rättegångarna och Tambourines egen syn på saken.

– Inga pengar har stulits eller försvunnit, men det har varit väldigt dålig koll på företagen från artisternas sida, säger författaren Eskil Fagerström.

– Jag skulle bli ytterst förvånad om han lyckas komma i närheten av sanningen, säger Hives Niklas Almquist.

UTDRAG:

Om Hives spenderande:

"För No Funs (Hives bolag reds. anm.) räkning köper Mikael Karlsson under åren 2003 och 2004 in gitarrförstärkare för miljonbelopp hos Music Ground. Den 25 mars 2004 lägger han 254 000 kronor på tre klassiska Marshallförstärkare. En knapp månad senare är han tillbaka och inhandlar ytterligare en Marshall-rigg för drygt 120 000 kronor.

De mest kostsamma inköpen under 2003 och 2004 består dock av gitarrer. En Gibson Les Paul Gold Top från 1956 kostar, mitt under samlarhaussen, 193 000 kronor, en Fender Stratocaster 1958 Cherry Red går på 344 000 kronor.

Den 20 januari 2004 görs gitarrinvesteringen som slår alla andra.

Objektet i fråga är den heliga graalen i vintagevärlden: en Gibson Les Paul Sunburst från 1958, som Mikael Karlsson hittar hos Tundra Music i Toronto. Och priset känns rätt: 1 114 885 kronor. Dyrgripen hamnar också den bland inventarierna i No Fun AB.

För att köra runt prylarna behövs en bil.

The Hives tredje firmabil efter sin vita van och sin vita veteran-Cadillac hämtas ut i början på maj 2004: en Land Rover för 780 000 kronor."

Resultatet av domen mot Hives i Lunds tingsrätt där de stämdes av Cardigans:

"Så den 23 april knackar kronofogden på hemma hos Pelle Almquist på Reimersholme och tar med sig gitarrer för nästan tre miljoner kronor: en Fender Stratocaster från 1957, en Gibson Les Paul från 1952 samt bandets verkliga dyrgrip, en Les Paul från 1958. (Sannolikt just den gitarr som Mikael Karlsson köpte in till No Fun 2004 från Tundra Music i Toronto. Då kostade den 1,1 miljoner svenska kronor – nu har den stigit i värde till uppskattningsvis det dubbla.)

Hemma hos Christian Grahn utmäts gitarrer, datorer och förstärkare, liksom pengar på hans privata konton. Under sommaren inleds också en utmätning av hans bostad, en villa i Kolmården utanför Norrköping. Sammanlagt har Christian Grahn och hans företag GTA nu skulder på nästan tio miljoner kronor.

Tambourinehärvan

* Tvisterna handlar om att pengar förts över mellan olika artisters bolag, vilket i kombination med artisternas dåliga insyn i bolagen skapat stora skulder.

* Hives har bland annat stämt sin revisor 2012, på 192 miljoner kronor.

* I april 2013 dömdes Hives att betala 18,9 miljoner till Cardigans, samt rättegångskostnader.

* Det hela startade då Timbuktu stämde sju bolag 2010, och gjorde upp med Hives.

* Tambourine Studios skötte under flera år ekonomin för bland andra Hives, Europe, Cardigans, Soundtrack of our live, The Ark och Timbuktu. Alla har på ett eller annat sätt dragits in i härvan.

* Hives, som står i centrum, menar bland annat att de fullmakter som använts för överföringarna mellan olika band bär förfalskade namnteckningar.

Boken "Sanningen bakom Tambourinehärvan" ska reda ut härvan kring Tambourine Studios i Malmö som skött ekonomin för några av våra största artister. Rättsprocesser har avlöst varandra och författaren Eskil Fagerström redogör i boken för de turer i härvan, där bland annat Hives varit i fokus genom stämning mot Tambourine och då de blivit stämda av Cardigans. I grunden ligger att pengar lånats mellan de olika artisternas bolag.

– Det gick för långt, säger författaren Eskil Fagerström som menar att vad som började mellan vänner blev till allt för stora summor.

Samtidigt menar han att inga pengar försvunnit eller stulits utan att artisterna haft dålig koll på sina företag.

– Samtidigt kan man fråga sig vad Tambourine gjort för att banden ska förstå vad som har pågått, säger han.

Kan man dra slutsatsen att Hives bränt mer pengar än man haft?

– Absolut. Det beror på vad man menar. De har bränt mycket pengar, men det som verkligen kostat är alla instrument, kameror och bilar. De köpte massa prylar helt enkelt, och de gjorde det för The Cardigans pengar. Sedan när man ska betala tillbaka påstår man att man inte visste om det. Som högst var det runt 40 miljoner kronor i prylar i Hives bolag, säger Eskil.

I boken beskrivs gitarrköp för tiotals miljoner. Men samtidigt har Hives tjänat enorma summor, och enligt sin uppfattning alltid fått höra att ekonomin sett bra ut. Man hävdar att man inte varit medvetna om lån från andra artister eller skulder. Bandet medverkar inte i boken, och slår hårt mot den:

– Vi har tjänat de här pengarna. Man sa att det var våra, det fanns inga lån eller skulder. Jag tror inte boken har något vettigt innehåll. Jag skulle bli ytterst förvånad om han lyckas komma i närheten av sanningen, säger Niklas Almquist.

– Det de påstår - om mig eller om andra - har liksom sällan visat sig stämma med verkligheten. Vilket framgår rätt tydligt av både min bok och av tingsrätternas domar, kontrar Eskil Fagerström.

I boken beskrivs bland annat hur de olika bandmedlemmarna också hamnat i skuld till varandra, vilket skapat sprickor i bandet.

– Hade pengarna delats lika hade inte obalansen funnits. Det är klart det är jävligt; hoppsan där fick du 10 miljoner mer än mig och nu är vi i en skuldsits där vi kanske aldrig kan betala tillbaka, blir utmätta av kronofogden och det här hände med våra pengar för att vi litade på idioter. Det är förnedrande, säger Niklas Almquist.

Hives förlorade i tingsrätten både mot Tambourine och Cardigans. Båda målen ska upp i hovrätten.

– Vi spelar fortfarande, det är väl bra så. Men det är fruktansvärt allt det här - vi sparkade Tambourine 2008 och fortfarande har vi all skit kvar. Det är hopplöst, säger Almquist.

Expressen har sökt en representant för Tambourine, utan resultat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!