The Hives, som står i centrum, menar bland annat att de fullmakter som använts för överföringarna mellan olika band bär förfalskade namnteckningar. Hives har bland annat stämt sin revisor 2012, på 192 miljoner kronor. Foto: Ludvig ThunmanThe Hives, som står i centrum, menar bland annat att de fullmakter som använts för överföringarna mellan olika band bär förfalskade namnteckningar. Hives har bland annat stämt sin revisor 2012, på 192 miljoner kronor. Foto: Ludvig Thunman
The Hives, som står i centrum, menar bland annat att de fullmakter som använts för överföringarna mellan olika band bär förfalskade namnteckningar. Hives har bland annat stämt sin revisor 2012, på 192 miljoner kronor.  Foto: Ludvig Thunman
I april 2013 dömdes Hives att betala 18,9 miljoner till Cardigans, samt rättegångskostnader. Foto: Stefan ForsellI april 2013 dömdes Hives att betala 18,9 miljoner till Cardigans, samt rättegångskostnader. Foto: Stefan Forsell
I april 2013 dömdes Hives att betala 18,9 miljoner till Cardigans, samt rättegångskostnader. Foto: Stefan Forsell
Det hela startade då Timbuktu stämde sju bolag 2010, och gjorde upp med The Hives. Foto: Chris JacksonDet hela startade då Timbuktu stämde sju bolag 2010, och gjorde upp med The Hives. Foto: Chris Jackson
Det hela startade då Timbuktu stämde sju bolag 2010, och gjorde upp med The Hives. Foto: Chris Jackson
Tambourine Studios skötte under flera år ekonomin för bland andra The Hives, The Ark (bilden), Europe, Cardigans, Soundtrack of our lives och Timbuktu. Alla har på ett eller annat sätt dragits in i härvan. Foto: Anna Hã Llams / ExpressenTambourine Studios skötte under flera år ekonomin för bland andra The Hives, The Ark (bilden), Europe, Cardigans, Soundtrack of our lives och Timbuktu. Alla har på ett eller annat sätt dragits in i härvan. Foto: Anna Hã Llams / Expressen
Tambourine Studios skötte under flera år ekonomin för bland andra The Hives, The Ark (bilden), Europe, Cardigans, Soundtrack of our lives och Timbuktu. Alla har på ett eller annat sätt dragits in i härvan. Foto: Anna Hã Llams / Expressen

The Hives: "Det är klart att det är jävligt"

Publicerad

Nu kastas nytt ljus över hur några av våra största artister slåss i rätten om 100-tals miljoner kronor.

I boken "Sanningen bakom Tambourinehärvan" berättas om Hives gitarrköp för miljoner, de ilskna rättegångarna och Tambourines egen syn på saken.

– Inga pengar har stulits eller försvunnit, men det har varit väldigt dålig koll på företagen från artisternas sida, säger författaren Eskil Fagerström.

– Jag skulle bli ytterst förvånad om han lyckas komma i närheten av sanningen, säger Hives Niklas Almquist.

Boken "Sanningen bakom Tambourinehärvan" ska reda ut härvan kring Tambourine Studios i Malmö som skött ekonomin för några av våra största artister. Rättsprocesser har avlöst varandra och författaren Eskil Fagerström redogör i boken för de turer i härvan, där bland annat Hives varit i fokus genom stämning mot Tambourine och då de blivit stämda av Cardigans. I grunden ligger att pengar lånats mellan de olika artisternas bolag.

– Det gick för långt, säger författaren Eskil Fagerström som menar att vad som började mellan vänner blev till allt för stora summor.

Samtidigt menar han att inga pengar försvunnit eller stulits utan att artisterna haft dålig koll på sina företag.

– Samtidigt kan man fråga sig vad Tambourine gjort för att banden ska förstå vad som har pågått, säger han.

Kan man dra slutsatsen att Hives bränt mer pengar än man haft?

– Absolut. Det beror på vad man menar. De har bränt mycket pengar, men det som verkligen kostat är alla instrument, kameror och bilar. De köpte massa prylar helt enkelt, och de gjorde det för The Cardigans pengar. Sedan när man ska betala tillbaka påstår man att man inte visste om det. Som högst var det runt 40 miljoner kronor i prylar i Hives bolag, säger Eskil.

I boken beskrivs gitarrköp för tiotals miljoner. Men samtidigt har Hives tjänat enorma summor, och enligt sin uppfattning alltid fått höra att ekonomin sett bra ut. Man hävdar att man inte varit medvetna om lån från andra artister eller skulder. Bandet medverkar inte i boken, och slår hårt mot den:

– Vi har tjänat de här pengarna. Man sa att det var våra, det fanns inga lån eller skulder. Jag tror inte boken har något vettigt innehåll. Jag skulle bli ytterst förvånad om han lyckas komma i närheten av sanningen, säger Niklas Almquist.

– Det de påstår - om mig eller om andra - har liksom sällan visat sig stämma med verkligheten. Vilket framgår rätt tydligt av både min bok och av tingsrätternas domar, kontrar Eskil Fagerström.

I boken beskrivs bland annat hur de olika bandmedlemmarna också hamnat i skuld till varandra, vilket skapat sprickor i bandet.

– Hade pengarna delats lika hade inte obalansen funnits. Det är klart det är jävligt; hoppsan där fick du 10 miljoner mer än mig och nu är vi i en skuldsits där vi kanske aldrig kan betala tillbaka, blir utmätta av kronofogden och det här hände med våra pengar för att vi litade på idioter. Det är förnedrande, säger Niklas Almquist.

Hives förlorade i tingsrätten både mot Tambourine och Cardigans. Båda målen ska upp i hovrätten.

– Vi spelar fortfarande, det är väl bra så. Men det är fruktansvärt allt det här - vi sparkade Tambourine 2008 och fortfarande har vi all skit kvar. Det är hopplöst, säger Almquist.

Expressen har sökt en representant för Tambourine, utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag