Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

The Dictator

"The Dictator" med Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen är en komedi med bitvis vass humor som riktar sig mot företeelser vi alla är bekanta med. Foto:Melinda Sue Gordon
Foto: Photo Credit: Melinda Sue Gordon

Aladeen är diktator med monstruösa porträtt av sig själv överallt och en livvaktsstab av bystiga kvinnor. Han avskyr västvärlden och hans mål är att skaffa kärnvapen men när forskarteamet vaskat fram ett underkänner han stridsspetsen eftersom den inte är spetsig...

För att behålla sin ställning som envåldshärskare tvingas han till möte i FN. Han tar sig till djävulsstaten USA och där går allt på tok.


Sacha Baron Cohen har tillsammans med sin parhäst Larry Charles (som även gjort fenomenala "Religulous") åstadkommit en hyfsat traditionell film den här gången. De sketchartade scenerna och låtsasdokumetära anslaget i "Borat" och "Brüno" har fått ge plats åt en ganska vanlig historia.

Kvar är den bitvis vassa humorn som riktar sig mot både folkgrupper och företeelser vi alla är bekanta med, till och med Foppa-toffeln får sig en släng av den Cohenska sleven.

Var ytterst skeptisk till "The Dictator" efter att ha genomlidit "Brüno" men jag är road största delen av filmen. Här finns bland annat scener som kan bli klassiker - när Aladeen likt Roger "Verbal" Kint i "The Usual Suspects" hittar på, i det här fallet, fiktiva namn baserade på toalettskyltar och brandinstruktioner liksom den obetalbara tortyrscenen.


För en som inte bekantat sig med Sacha Baron Cohens figurer föreslår jag ett möte med Aladeen.

För de redan frälsta är det här säkert en fest från början till slut. Men hade jag fått bestämma skulle jag hellre skjutit bort några av underlivsskämten än de funktionärer som stryker med under Aladeens olympiska spel...

FILM

 

The Dictator

Komedi, USA

Av: Larry Charles

Med: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, Jason Mantzoukas

Längd: 1.23

Från: 11 år


Sacha Baron Cohen

Är beundransvärt bra på att se riktigt korkad ut. Dessutom en bedrift att spela sina figurer hela vägen, till synes helt ocensurerad.


Jason Mantzoukas

En välkommen bekantskap som får stå för förnuftet trots sin galenskap.


Ben Kingsley

Spelar försmådd farbror och gör det, varken mer eller mindre.


Anna Faris

Rollen som ultrafeministisk ekofanatiker och föremål för Aladeens kärlek. Övertygar inte och får knappt godkänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.