Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

The Ark återuppstår – för att hylla sig själva

Tanken uppstod under en roadtrip.
Bandet The Ark återförenas.
Nio år efter en tårdrypande och utdragen avskedsturné återuppstår glamrockbandet från Småland igen, för att hylla sitt eget 20-årsjubileum.
”På papperet låter det inte så värdigt med medelålders män i guldspandex, men det är det riktiga när man är The Ark”, säger sångaren Ola Salo.
Ola Salo.Foto: ROBIN BENIGH
Ola Salo.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
The Ark.Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

The Ark är tillbaka – eller? Inte riktigt, enligt dem själva.

Nio år efter en tårdrypande och utdragen avskedsturné återuppstår glamrockbandet från Småland igen, för att hylla sitt eget 20-årsjubileum.

– På papperet låter det inte så värdigt med medelålders män i guldspandex, men det är det riktiga när man är The Ark, säger sångaren Ola Salo.

Den 16 september 2011 kliver The Ark av scenen som band för sista gången. Frontmannen Ola Salos svarta ögonsmink har runnit ner för kinderna under kvällen, i en blandning av tårar och svett. På första raden ser bandets fans likadana ut, och när de sex guldklädda männen försvinner från Gröna Lunds scen faller flera av dem ihop i en hulkande hög, skrikandes ut sin förskräckelse och sorg över att ha förlorat sin trygga punkt. 

En av personerna i högen av människor är 18-åriga jag.

Men – nu är The Ark tillbaka. I sommar spelar de i hela Sverige, på en stor sommarturné. När jag först fick höra om nyheten, ett par veckor före intervjun med bandet, så kände jag mig arg och sårad.

Vilket oerhört svek mot fansen; som sörjde och grät och lade alla sina besparingar på att ta så många sista chanser att se dem som möjligt under avskedsturnén för nio år sedan. Allt det, och så kommer de tillbaka igen.

Bandet däremot vill inte se sommarturnén som en comeback. Det blir inga nya låtar, inga nya album, inga nya koncept – i stället handlar det som att förkovra sig i nostalgi en sommar, 20 år efter deras första album, ”We are The Ark”. En hyllning till deras arv.

– Den kanske största händelsen i The Arks historia är år 2000, säger Martin Axén.

”Jag skulle inte vilja se Dressmann-The Ark”

Idén väcktes för ungefär två år sedan, när Ola Salo och Lasse ”Leari” Ljungberg åkte på en roadtrip tillsammans, och började prata om att bandets 20-årsjubileum närmade sig – något båda skulle tycka det var kul att uppmärksamma.

– Det är en tillfällig grej, det är liksom inte en comeback, utan det är en tillfällig återförening. Det är i den andan vi har pratat om det. Det är också när vi lade upp det så som alla kände att vi kunde närma oss idén.

– Det är viktigt för oss också att det var ett slut, och nu bara gör vi ett stopp och har en liten fest med alla. Och sen går vi tillbaka till våra liv, säger Lasse Ljungberg.

När de två barndomsvännerna tog upp idén med de andra i det forna bandet visade det sig att de också hade funderat i samma banor, och bollen sattes i rullning. 

De som ser bandet live i sommar kommer inte ha några problem att känna igen dem – det är inget moget och nedtonat The Ark som väntar, även om de nu är nio år äldre än sist.

– På papperet låter det inte så värdigt med medelålders män i guldspandex, men det är det riktiga när man är The Ark, tycker jag. Värdigt eller ej, så är det vad som är mest respektfullt mot bandet, säger Ola Salo.

– Vilket The Ark skulle jag vilja se om jag gick och såg det? Jag skulle inte vilja se Dressmann-The Ark, säger Lasse ”Leari” Ljungberg.

Ola Salos förhoppning – efter fansens sorg

För att ligga lågt med återföreningen innan det är officiellt hålls pressdagen avskilt i champagnebaren, högst upp i Södra teatern på Mosebacke. Trummisen Sylvester Schlegel pekar ut genom fönstret, bort mot Gröna Lund.

– Jag kan ärligt säga att när vi tog sista ackordet där borta, så fanns det inte i min begreppsvärld att vi skulle spela tillsammans igen. Och det fördes inte på tal överhuvudtaget under i alla fall sju års tid.

Att återförena ett band som fansen sörjde och grät över i flera år efter nedläggningen – finns det ingen risk att det landar fel? Ola Salo hoppas inte det, och fortsätter peka på skillnaden att komma tillbaka som aktivt band med ny musik, och att återförenas i ett nostalgiskt skimmer.

– Jag kan förstå att det låter som hårklyverier. Det här är en hyllning för den eran. Att vi går in för att göra det så bra som möjligt, och som en hyllning till det, säger Ola Salo.

Att sörja The Arks nedläggning var det inte heller bara fansen som gjorde – även bandmedlemmarna kämpade efter uppbrottet, menar de.

– Jag hade aldrig suttit i min guldkostym och gråtit på scenen på det sättet om jag hade vetat att: ”Haha, vi kommer ändå tillbaka om tio år.” Det fanns liksom inte överhuvudtaget. Och det var ett kapitel i livet som stängdes där och då, och det var skitjobbigt. För mig personligen var det besvärligt, jättekris liksom, säger Sylvester Schlegel.

– För mig var det helt otänkbart de första sex åren. Jag kunde nästan bli arg när någon förde det på tal, säger Ola Salo om återföreningen.

The Ark

Ola Salo: Sångare, 42 år. Har sedan nedläggningen spelat Jesus i Jesus Christ Superstar och släppt albumet Wilderness (2015). Spelar i krogshowen ”It takes a fool to remain sane” på Hamburger börs till 14 mars.

Mikael Jepson: Gitarrist, 45. Driver studio tillsammans med Jens Andersson, skriver och producerar musik. Spelade i musikalen om Kal P Dal 2013. Sysslar också med inredningsdesign.

Lars ”Leari” Ljungberg: Basist, 42. Har sedan 2011 utbildat sig till tandtekniker, och startat eget företag på området.

Sylvester Schlegel: Trummis, 43. Spelar trummor i Augistifamiljen, och har det senaste året turnerat med Mia Skäringer på ”No more fucks to give”-turnén. Har släppt två album. Släpper sitt tredje, ”Röka inomhus”, i april.

Martin Axén: Gitarrist, 46. Driver tre restauranger i Malmö – Far i hatten, Grand Öl & mat och Pivo.

Jens Andersson: Keyboardist, 49. Driver studio tillsammans med Mikael Jepson. Håller också i musikprojekt för ungdomar.

Bytte bana helt efter splittringen

Sedan ett år tillbaka har Ola Salos krogshow ”It takes a fool to remain sane” gjort succé både på Rondo i Göteborg och på Hamburger Börs i Stockholm. Men att The Ark återförenas en sommar har inga ekonomiska motiv alls, menar bandet.

– Det har ingenting att göra med varför vi gör det här, säger Ola Salo allvarligt.

– Det är absolut inte pengar som driver oss, fyller Lasse Ljungberg i - den enda i bandet som sadlat om helt, och numera driver ett eget företag som tandtekniker.

– Lasse har så mycket pengar, skämtar keyboardisten Jens Andersson.

– Nä, men jag gör det här för att det är kul, jag tycker det är kul att göra det här med grabbarna. Jag har ett eget företag. Jag är inte beroende av det på något sätt, säger Ljungberg.

Sylvester Schlegel är glad att bandet återförenas för att de vill – inte för att de ”måste”.

– Jag tycker det är skönt att det här inte har uppstått ur någon slags desperation. ”Fan, livet utan The Ark blir inte bra, vi får inte ihop det, vi är panka, våra karriärer är piss, vi lever skitliv. Vad har vi för val? Jo, vi hade ju en karriär en gång i tiden, den kan vi blåsa liv i igen”, säger Sylvester Schlegel.

– Vi vet ju inte heller om det är en lönsam affär ens, vi tar en risk med det här och lägger ner väldigt mycket jobb. Hade vi tänkt på pengarna i första hand så hade vi gjort det på ett annat sätt, fyller Sylvester Schlegel i.

The Arks turnéplan

28 juni – Stockholm

2 juli – Göteborg

3 juli – Oskarshamn

4 juli – Åbo

7 juli – Fårö

10 juli – Gävle

11 juli – Höga kusten

17 juli – Linköping

18 juli – Borgholm

25 juli – Sundsvall

29 juli – Halmstad

30 juli – Arvika

31 juli – Karlskrona

1 augusti – Östersund

7 augusti – Helsingborg

8 augusti – Rättvik

20 augusti – Umeå

21 augusti – Huskvarna

22 augusti – Örebro

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.