Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Terminator Genisys"

Maria Brander ger "Terminator Genisys" tre getingar. Foto: Paramount/Grosby Group
Arnold Schwarzenegger är tillbaka i sin klassiska roll. Foto: Paramount/Grosby Group
Ur: "Terminator Genisys". Foto: Planet Photos

Mördarrobotar.

Man måste ändå beundra dem för deras envishet. Skjut dem, smält dem, skicka dem bakåt i tiden.

De kommer ändå alltid att återvända och plira på dig med sina rödsprängda ögon.

Lika odödliga som "Terminator"-franchisen.

BIO

"Terminator Genisys"

Action

Land: USA

Av: Alan Taylor.

Med: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clark, Jal Courtney, J.K. Simmons, Jason Clarke.

Längd: 2:06.

Från: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Arnold Schwarzenegger

Har med åren utvecklats till en riktig skådespelare. Visar här prov på både komisk talang och äkta känslor, på ett sätt som inte många andra hade bemästrat. Driva med sig själv har han ju fått göra förut, men han gör det allt bättre.

Emilia Clarke

Nja. Clarke saknar Linda Hamiltons karisma, och har lite för mycket av stenstoden Daenerys Targaryen i sig. Helt acceptabel prestation, men hade önskat mig mer svett, galenskap och kanske skådespeleri.

Jason Clarke

Visade redan i senaste "Apornas planet" att han är en perfekt local hero för apokalypsen. Är den förste John Connor som lite lever upp till förväntningarna, och förvaltar rollutvecklingen snyggt.

J.K. Simmons

En liten struntroll om man jämför med hans diaboliske lärare i "Whiplash". Men Simmons bevisar ännu en gång att han är värd sin Oscar, och gör det mesta av en polisroll som annars hade försvunnit i mängden.

Trots en fånig trea, och en gravallvarlig rebootad fyra, så har suget efter en lyckad uppföljare aldrig varit större än nu. Visa oss en naken Arnie, omringad av åttiotalsblå blixtar, så att vi kan få frid nån gång. Och åtminstone på den punkten lyckas Genisys med att ta oss tillbaka till ursprunget.

Det är återigen 2029, och Kyle Reese (Courtney) kliver in tidsmaskinen på väg mot 1984 och en skyddslös Sarah Connor (Clark). Trodde ni ja! För det finns ju inget öde mer än det vi skapar för oss själva, och efter den första resan har Sarah tagit saker i egna händer, vilket resulterat i en labyrint av tidsresor. "Interstellar" är i jämförelse begriplig.

Mannen är ett monument

Men den löjligt komplicerade tidshärvan får också intressanta effekter. Moder Maria-komplexet ökar kraftigt när Sarah Connor vet att hon ska föda världens frälsare, och inte säger man väl nej till det, ens när en terminator kommer med det glada budet?

Dessutom får vi det otvivelaktiga nöjet att se Schwarzenegger i tre olika åldrar, stundtals i tjusiga slagsmål med versioner av sig själv. Den mannen är ett monument! Troligtvis underskattad för filmkonsten som sådan.

Filmhistoriens senaste leende

Sen finns det bitar som inte riktigt håller. Försöken att återskapa åttiotalsrullarnas skämtsamma ton går så där. Att Sarah envisas med att kalla sin terminator för "pops" är mest irriterande, liksom det pseudovetenskapliga tugget och ambitionen att hamra in nya oneliners.

Men ändå, när robot-Arnie, spricker upp i filmhistoriens stelaste inövade leende, är detta precis den barnsliga sommarblockbuster jag önskade mig.