Temat för 2020 års Musikhjälpen avslöjas

2020 års tema i Musikhjälpen handlar om allas rätt till vård.
Foto: FRITZ SCHIBLI

I december är det dags för Musikhjälpen igen. 

Mellan 14–20 december ska tre programledare låsas in på Gamla torget i Norrköping, med målet att samla in pengar under parollen: ”Ingen människa ska lämnas utan vård”.

– Musikhjälpen ska bidra till att förbättra allas rätt till vård, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen i ett pressmeddelande.  

Drygt hälften av alla människor som bor på jorden saknar tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård. Därför kommer temat för årets Musikhjälpen vara: ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. 

Pengarna som samlas in kommer att gå till internationella projekt som stärker människors tillgång till basal hälso- och sjukvård.

– Musikhjälpen ska bidra till att förbättra allas rätt till vård. En god hälsa är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet, det är också en förutsättning för människor att nå sin fulla potential, bidra till ett samhälles utveckling och att minska fattigdom, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen i ett pressmeddelande. 

”Stora insatser behövs”

Konkret kan pengarna som samlas in användas för att stödja vårdcentraler, mobila hälsokliniker, vaccinationskampanjer och utbildning av lokala hälsoarbetare, uppger Musikhjälpen i ett pressmeddelande.

– Kvalitativ och tillgänglig primärvård är grunden för allmän hälso- och sjukvård för alla, men stora insatser behövs för att uppnå de globala målen samt rädda liv och lindra nöd. Därför arbetar Musikhjälpen 2020 för att ingen människa ska lämnas utan vård, säger Kristina Henschen.

Musikhjälpen 2020 sänds i P3 och SVT Play från Gamla torget i Norrköping 14-20 december. Vilka som kommer leda programmet i 144 timmar inifrån glasburen i år är ännu inte fastställt. I fjol samlade Musikhjälpen in över 50 miljoner kronor.

var Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant. Årets värdar avslöjas senare under hösten.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Musikhjälpens tidigare städer och teman

2008 – Malmö, tema: 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp

2009 – Göteborg, tema: Din musik stoppar malaria

2010 – Malmö, tema: Barn är inte till salu

2011 – Göteborg, tema: Alla flickor har rätt att gå i skolan

2012 – Malmö, tema: Barnen i slummen har rätt till rent vatten

2013 – Göteborg, tema: Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet

2014 – Uppsala, tema: Hjälp oss stoppa spridningen av hiv

2015 – Linköping, tema: Ingen ska behöva fly undan klimatet

2016 – Örebro, tema: Barn i krig har rätt att gå i skolan

2017 – Umeå, tema: Barn är inte salu

2018 – Lund, tema: Alla har rätt att funka olika

2019 – Västerås, tema: Sex är inte ett vapen


Text: Musikhjälpen

I vår sänds nytt program i TV4

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.