Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tele 2 bjuder in TV4 till nytt möte

Casten Almqvist Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Parterna är fortsatt oeniga om vad förhandlingarna ska innehålla.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I det pågående TV4-bråket bjöd Tele 2 på söndagen in TV4 och Telia till ett nytt möte.

Men parterna är fortsatt oeniga om vad förhandlingarna ska innehålla.

På söndagen bjöd Tele 2-koncernen in TV4 och Telia till ett nytt möte.

Comhem skriver på sin sajt att man står fast vid kravet att Comhems och Boxers kunder på lång sikt ska kunna se TV4-kanalerna och C More på sin tv, surfplatta och mobiltelefon. Så kallade OTT-rättigheter, alltså streaming, ska vara en del av förhandlingen.

TV4:s vd Casten Almqvist svarar i ett sms till Svenska Dagbladet:

”Vi har hela tiden förhandlat om och vill fortsätta förhandla om ett nytt avtal. Därför har vi också erbjudit en förlängning av det avtal som gick ut i veckan. Men fulla OTT-rättigheter förhandlar vi med Com Hem och andra i början av nästa år. Det är två olika processer.”

Miljoner kunder utan TV4

Natten till onsdagen stängde Tele 2 ner TV4 och C more för Comhems och en stor del av Boxers kunder, som utgör en tredjedel av Sveriges hushåll.

Bakgrunden var att förhandlingarna om rättigheter mellan Tele 2/Comhem och Telia/TV4 hade strandat. 

TV4 anklagade motparten för att vilja ha rättigheter som man inte är beredd att betala för och uppgav att Comhem hade getts möjlighet att fortsatt att visa TV4 fritt fram tills den 10 januari. 

– Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in TV-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning, sade TV4:s vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

Hårda ord

Tele 2 hävdade att man inte kunde gå med på erbjudandet eftersom Telia då skulle ”fortsätta ducka våra förhandlingar”.

”Allt tyder nu på att Telia vill begränsa möjligheten att se TV4 på valfri skärm till enbart Telias kunder”, skrev Tele 2 i ett pressmeddelande och påminde om att Telias största ägare är staten:

”Det här börjar påminna om hur statligt ägda tv-kanaler agerar i länder Sverige vanligtvis inte vill jämföra sig med.”

Konflikten och dess konsekvenser har väckt stor ilska bland många av de drabbade.

– Det är så konstigt är att de haft så många månader på sig att lösa detta och ändå säger de att det inte går. Varför kan de inte hitta andra förhandlare då som kan mötas? Det här straffar flera miljoner människor, sade Comhem-kunden Katarina Kärnestam, 56, till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.