Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teknikstrul stoppar Billie Eilish – från världsherravälde

Lollapalooza i Sverige för första gången
Billie Eilish Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Billie Eilish Foto: AMY HARRIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Popvärldens it-girl tog för en stund över Lollapalooza.

Tekniskt strul och tempo-dippar satte stopp från totalt världsherravälde. 

Vilken är världens i dag största popartist? Hur mäter man ens det numer?

Knappast med skivförsäljning eller streams. Mitt svar skulle vara sydkoreanerna i pojkbandet BTS. Varje gång en medlem typ går ut med soporna exploderar sociala medier världen över. Det handlar om ”impact” som amerikanerna säger. Inverkan. Här och nu, i realtid. 

Billie Eilish är också med i diskussionen. 

Få om ens någon annan popartist är mer här och nu än amerikanskan. Hon har pop-stafettpinnen i sina ringprydda händer. 

Eilish lyckas med konststycket att vara en helt supervanlig tonåring som samtidigt är helt superovanlig. Hon älskar ”The Office”, kallar alla för dude och behöver aldrig höja rösten för att ändå höras. Hennes musik är avskalad på gränsen till strippad. Så trots alla världsartister på Gärdet i helgen är hon Lollapaloozas hetaste bokning. Precis alla - jämnåriga tjejer, barn och deras föräldrar - som tagit sig till festivalens första kväll (och det verkar vara ganska många) vill förstås se den där nya stjärnskottet som ska vara så bra.

Är hon det då?

Ja. Jo. Kanske bara inte just i kväll.  

Det är lika avskalat på scen som i ljudbilden. En trummis och Billies brorsa Finneas på bas och synth backar upp. När Billie kommer ut i hoodie och shorts och hoppar i gång ”Bad guy” går det som en tryckvåg genom publiken. Estetiskt landar konserten mellan en Marilyn Manson-video och en tonåring som röjer omkring på sitt eget rum. Rätt ofta låter hon som Lana del Reys truliga lillasyster (som spelar direkt efter Eilish).

Men även om gensvaret är enormt rakt igenom, så dippar energin betänkligt efter alltför många lugna nummer. Det är svårt att hålla en stor festivalpublik på helspänn efter ytterligare en ballad. Hennes två lägen, det ballad-fina och gothmörkret, möts i ”Copycat” och skapar friktion. Det handlar till sist om att ha riktigt bra låtar, som avslutande bomben ”Bury a friend” och uråldriga debutsingeln ”Ocean Eyes” (drygt två år gammal). 

I slutet ber hon om ursäkt för allt teknikstrul under konserten och att vi stannat kvar. 

Ingen fara, klart vi ville se var popvärldens mest aktuella termometer visar.

Även om det hela slutade på mellan ljummet och varmt.

Konsert:

Billie Eilish

Lollapalooza, Gärdet

Publik: i början kanske 15-20 000.

Vem: 17-åring amerikanska som på kort tid seglat upp som ett av popvärldens hetaste namn. Album-debuten ”When we all fall sleep, where do we go?” släpptes i mars och toppade listorna i bl a USA, Storbritannien och Sverige.

Vad: Största Sverigespelningen hittills för Eilish, som är ute på en omfattande världsturné. 

Låtlista Billie Eilish:

Bad guy

My strange addiction

You should see me in a crown

idontwannabeyouanymore

Copycat

When I was older

Which you were gay

Xanny

All the good girls go to hell

Ilomilo

Bellyache

Ocean Eyes

When the party’s over

Bury a friend

Prognos: Så blir vädret kommande dagarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.