Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teddybears SD-kupp i "Sommarkrysset"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: TV4.
Foto: TV4.
Foto: TV4.

"SD = rasister".

Så gick det att läsa på Teddybears tröjor när de gästade "Sommarkrysset".

En kupp TV4 inte kände till - och försökte stoppa.

– Produktionsbolaget och TV4 ville till varje pris försöka få oss att inte ha tröjorna eller Palestinasjalarna på oss, säger Jocke Åhlund.

För två veckor sedan tackade Teddybears ja till "Sommarkrysset".

Och under lördagskvällen stod de på scen med låten "Sunshine".

Det iklädda tröjor med texten "SD = rasister" och Palestinasjalar - något bandet bestämt sig för att göra kort efter att de tackade ja.

– Om vi ska vara med i ett program som "Sommarkrysset", som har så många tittare och som når ut till så stor publik, så tyckte vi att det var ett bra tillfälle att passa på att säga något viktigt också, säger Teddybears-medlemmen Jocke Åhlund.

Men TV4 kände inte till bandets tilltag förrän strax innan sändning.

Därför försökte man stoppa Teddybears klädval.

– Deras argument var att det är ett underhållningsprogram. Jag tycker inte att det argumentet håller. Jag tycker inte att man inte kan uttrycka sina åsikter bara för att det är ett familjeprogram, säger Åhlund.

Önskar tröjorna synts mer

Trots övertalningsförsöken blev det som bandet planerat.

– Vi stod på oss och sa att vi spelar gärna i programmet, men då vill vi ha våra tröjor på oss och uttrycka det här. Annars så kan vi skippa hela grejen och hoppa av framträdandet, säger Jocke Åhlund.

Han kollade på framträdandet i efterhand - och upplevde att man hade försökt filma deras kläder så lite som möjligt.

Men Jocke Åhlund poängterar att han är glad efter spelningen och att reaktionerna från publik och andra medverkande snarare var positiva.

– Det var fyra minuter extasglädje när vi körde, så det var inga konstigheter. Jag kan bara önska att tröjorna hade synts ännu mer i bild. Men det gick fram ändå tror jag ändå, säger han.

TV4 kände inte till kuppen

Hans Abrahamsson är exekutiv producent för "Sommarkrysset".

För dem kom bandets kupp som en överraskning precis innan sändning.

Abrahamsson säger att man innan sändning försökte få Teddybears att ändra sig - men att de klev på scenen i tröjorna ändå.

– "Sommarkrysset" är ett underhållningsprogram och det ska inte vara en plattform för politiska utspel. Nu blev det så här i en direktsändning och i en direktsändning kan vad som helst hända. Det är något som får stå för Teddybears helt enkelt, säger han.

– De kände starkt för att bära de här tröjorna. Så pass starkt att de valde att göra det trots att vi påpekade att det kanske inte var ett helt lämpligt program att göra det i.

Var det medvetet från er sida att inte filma deras tröjor så mycket?

– Vi försöker bildproducera alla nummer olika. Det här var med ett härligt, stökigt band så då blev det en härligt, stökig bildproduktion. Vi bildproducerade inte efter några tröjor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.