Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ted Gärdestads sista dag – lämnade familjen

På midsommardagen är det 21 år sedan Ted Gärdestad lämnade oss.
Foto: BO BERGMAN / IBL
Ted Gärdestad.
Foto: GUNNAR ASK
Foto: BJÖRN LUNDBERG

Ted Gärdestad var flickidol – och en av Sveriges mest älskade artister.

Men en grönskande och solig midsommardag för 21 år sedan tog artisten sitt liv.

– Ted var otroligt nyfiken, ödmjuk, intelligent och skör. Och med en massa jävlaranamma och humor, säger Lotta Ramel.

22 juni är det 21 år sedan den folkkäre artisten Ted Gärdestad tog sitt eget liv, 41 år gammal.

Ted Gärdestad har gett oss klassiska låtar som ”Sol, vind och vatten”, ”Satellit”, ”Jag vill ha en egen måne” och ”Himlen är oskyldigt blå”. Artisten sörjdes av hela landet när det blev känt att han inte levde längre.

Ted Gärdestad var underbarnet som tog musik-Sverige med storm. Popidolen gjorde sitt första tv-framträdande som åttaåring och slog igenom som 15-åring.

Efter sitt genombrott blev artistens liv annorlunda än andra tonåringars. Turnéer och intervjuer avlöste varandra. Tonårstjejer flockades kring Gärdestads hem i Sollentuna och han blev igenkänd överallt.


LÄS MER: Ted försvann i sekten – nu avslöjas hemligheten 


Schizofrenin krossade artisten

Kändisskapet tärde på Ted Gärdestad. Successivt började han tappa kontakten med verkligheten. Under sina sista år i livet led Ted Gärdestad av vad brodern Kenneth Gärdestad berättade var schizofreni. Men diagnosen var aldrig tydig. 

– Inte heller läkardiagnoser talade klarspråk. Ingen läkare sa ordet schizofreni till mig förrän den dagen som Ted dog, har Kenneth Gärdestad sagt. 

Sjukdomen gav sig till känna första gången redan när Ted Gärdestad var 29 år gammal och han hälsade på sin bror och låtskrivarkollega Kenneth Gärdestad i USA. Ted Gärdestad hade då börjat lida av bacillskräck och renlighetsmani.

– Han kom dit som en rädd person, med en fanatisk renlighetsiver. Han kunde inte gå på toaletten utan kirurgiska handskar och gjorde rent allting med ren sprit, har brodern berättat.

Sjukdomen fick Ted Gärdestad att höra skrikande röster i huvudet.

– Jag använde aldrig ordet schizofren medan Ted levde. När jag pratade med mamma och pappa om det så kallade vi det ”en psykos” eller ”psykiska problem”, har Kenneth Gärdestad sagt.


LÄS MER: Gärdestads mörka tid – innan han dog 


Försvann i Baghwan-sekten

Ted Gärdestad levde med skådespelaren Ann Zacharias och var småbarnspappa, när han började meditera och engagera sig i Bhagwan-rörelsen. Sekten hade fokus på självförverkligande, fri sexualitet och meditation. Kontakt med människor utanför rörelsen var ovälkommen.

Ted Gärdestad reste också till Bhagwans högkvarter i Oregon. Där bytte han namn till Swami Sangit Upasani.

– Teddan var en sökare, det är det epitet jag främst sätter på honom. Han grubblade över tillvaron, reinkarnation, livet och döden. När Baghwan kom in i hans värld och han bytte namn blev det bingo för honom, att få lämna det här idolskapet. Sedan drog han i väg till USA. Det var inte Teddan som kom tillbaka, sa vännen Per Ragnar i dokumentärfilmen ”Ted Gärdestad - För kärlekens skull”.

MÅR DU DÅLIGT? DET FINNS HJÄLP ATT FÅ:

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-220060.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: mind.se.

Självmordslinjen: 901 01.

Chatt: mind.se.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källa: mind.se och www.spesistockholm.se 

Tog sitt liv en vacker midsommardag

För Ted Gärdestad blev det till slut omöjligt att hantera sjukdomen. 

Sin sista dag i livet lämnade han sina föräldrars hem i Sollentuna för att ta en promenad, och kom aldrig tillbaka. På en grönskande, solig midsommardag 1997 valde han att ta sitt liv genom att hoppa framför ett tåg vid Häggviks station.

När Ted Gärdestads liv förra året blev film – Hannes Holm skrev och regisserade ”Ted – för kärlekens skull”, Adam Pålsson spelade huvudrollen som Ted – berättade brodern Kenneth Gärdestad om det svåra arbetet med slutet. 

Kenneth tillsammans med brodern Ted, 1979.
Foto: ARNE JÖNSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Hur skulle man gestalta det?

Familjen ville att ljuset skulle finnas med, trots de tragiska omständigheterna. 

– Vi satt här hela familjen och tittade igenom filmen och vi tyckte det var en bra film med ett förståeligt slut. De har gjort ett väldigt vackert slut som jag är mycket nöjd med. Det var den frågan jag brottades mest med. Hur fasen gör man slutet? sa Kenneth Gärdestad i en intervju med Hemmets och fortsatte:

– Jag ville ju att Ted skulle minnas för ljusa stunder, glada rop och härlighet. Inte för sin sjukdom. Han var en glad och positiv människa som så småningom fick svårt att stå emot inre röster som plågade honom. Men här upplever jag att Ted befinner sig i ljuset.

För det är just de ljusa sidorna, som familjen och vännerna bär med sig i dag. 

Lotta Ramel, som var gift med Ted Gärdestad mellan åren 1976-1978 berättar: 

– Ted var otroligt nyfiken, ödmjuk, intelligent och skör. Och med en massa jävlaranamma och humor, säger hon.

Ted Gärdestad lämnade två barn efter sig. Kenneth Gärdestad gick bort i sviterna av cancer den 3 mars tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.