Gärdestads mörka tid – innan han dog

Foto: GUNNAR ASK
Foto: BERNT CLAESSON
Foto: OLA KJELBYE / NORDISK FILM
Foto: BO BERGMAN / IBL
Foto: PER KAGRELL

Han var en flickidol – och en av Sveriges mest älskade artister.

Men de sista svåra åren kom Ted Gärdestads liv att präglas allt mer av schizofrenin. Han greps av polis, pekades ut som Olof Palmes mördare och tog till slut sitt liv genom att hoppa framför ett pendeltåg.

Här är den tragiska berättelsen om Ted Gärdestads sista år i livet.

– Teds liv var mörkare än det man ser i filmen, säger Kenneth Gärdestad.

Den 22 juni 1997 tog Ted Gärdestad sitt liv genom att hoppa framför ett pendeltåg vid Häggviks station i Sollentuna – snart har det gått 21 år sedan en av Sveriges mest älskade artister gick bort.

Den där soliga midsommardagen blev också slutet på en över tio år lång kamp för Ted Gärdestad, som var svårt plågad av psykisk ohälsa. Att Ted Gärdestad led av schizofreni var dock inget man pratade om.

– Ordet schizofreni var ett ord som absolut inte användes i vår familj. Det är än i dag ett ord som vi näppeligen vågar andas – vi säger det men vill helst inte säga det. I Teds fall kunde vi inte använda ordet eftersom han inte accepterade sin sjukdomsbild, har Kenneth Gärdestad tidigare berättat.

– Han såg sig inte som sjuk på något sätt. I de samtal som vi hade var det helt omöjligt att föra en sådan diskussion. Inte heller läkardiagnoser talade klarspråk. Ingen läkare sa ordet schizofreni till mig förrän den dagen som Ted dog.


LÄS MER: Gärdestads kamp – som tittarna missade

Redan i mitten av 80-talet visste Kenneth Gärdestad att hans bror var sjuk och 1988, när Kenneth Gärdestad fyllde 40, blev sjukdomsbilden extra tydlig.

– Det blev ett väldigt tydligt kritiskt skede den dagen. Då var Ted ungefär 32 år gammal. Ted var extremt noggrann av sig och det var nog en del av det som hände sedan, har Kenneth Gärdestad sagt i "Malou efter tio".

Han fortsatte:

– Vi var hemma hos mig och hade en trevlig tillställning. Ted bad om nyckeln till lägenheten som hade varit hans men som jag hade tagit över. Klockan tre på natten ringde polisen och sa ord som var svåra i mina öron, säger han och fortsätter. De berättade att de hade tagit min bror i förvar. Då hade han av någon anledning som kanske är svår att förstå i desperation kastat saker på folk på Östermalm.

Det hela slutade med rättegång.

– Då förklarades det att han inte var riktigt vid sina sinnens fulla bruk kan man väl säga.

Ted Gärdestad hörde röster

Strax innan Ted Gärdestad greps av polis hade han också varit hemma i Kenneth Gärdestads lägenhet i stan där han rivit ner möblerna, slagit sönder tv:n och förvandlat barnens våningssäng till träflisor.

Ted Gärdestads sjukdom yttrade sig på olika sätt. Sångaren hörde röster och ljud och var övertygad om att onda krafter försökte förgöra honom. Vid ett tillfälle trasade han sönder sin hand med en osthyvel för att slippa spela musik.

Dagen då Ted Gärdestad tog sitt liv ringde Kenneth Gärdestad till sjukvården för att försöka få hjälp. När han inte nådde fram lovade Ted Gärdestad att följa med till akuten morgonen därpå. I stället valde han att ta sitt liv.

Under de sista svåra åren var Ted Gärdestad inblandad i flera märkliga och tragiska händelser. I början av 80-talet lämnade han rampljuset och musiken för Bhagwan-sekten för att försöka hitta sig själv. I samband med detta bytte han namn till Swami Sangit Upasani.

– Teddan var en sökare, det är det epitet jag främst sätter på honom. Han grubblade över tillvaron, reinkarnation, livet och döden. När Baghwan kom in i hans värld och han bytte namn blev det bingo för honom, att få lämna det här idolskapet. Sedan drog han i väg till USA. Det var inte Teddan som kom tillbaka, säger vännen Per Ragnar i dokumentärfilmen "Ted Gärdestad - För kärlekens skull".


LÄS MER: Kenneth Gärdestad fördes akut till sjukhus 


Under en resa i Europa pekades Ted Gärdestad dessutom ut som Olof Palmes mördare. 1991 intervjuades sångaren i SVT-programmet "Caramba!" och pressades då av programledaren Jacob Dahlin, som ville veta hur Ted Gärdestad reagerade när han fick höra att folk misstänkte att han tagit livet av Sveriges statsminister.

– Först visste jag inte riktigt om jag skulle ta det på allvar eller inte. Men det är klart att det blev en chock. Det blev det, sa Ted Gärdestad i intervjun.

På frågan om var ryktena kom ifrån svarade han:

– Ja säg det, jag har ingen aning.

Ted Gärdestad dementerade också att han blivit förhörd av polisen i samband med ärendet.

– Det gjorde de aldrig, de hade fått en del brev men de ville bara avskriva det hela.

Ted Gärdestad, som i intervjun är märkbart påverkad av sjukdomen, förklarade dock att han hade kommit över anklagelserna.

– Ja det är klart, jag har aldrig riktigt tagit det på allvar.


Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad.
Foto: OLA KJELBYE / NORDISK FILM

Ted Gärdestad pekades ut som Lasermannen

1994 släppte Ted Gärdestad, som också felaktigt pekats ut som Lasermannen, sitt sista album "Äntligen på väg".

– Låtarna var fantastiska, helt magiska. Men när vi skulle göra det första sångpålägget var det så spänt. Hans röst lät som ståltråd. Det var krampaktigt. Vi avbröt inspelningen, säger vännen Janne Schaffer i "Ted Gärdestad - För kärlekens skull".

Ted Gärdestad fick till slut spela in sången hemma. De sista åren fram tills hans död kom livet att präglas allt mer av sjukdomen och Ted Gärdestad blev allt sjukare.

I Hannes Holms dramafilm om Ted Gärdestads liv kretsar handlingen kring musiken men också om sångarens sjukdom.

– Ted hade nog önskat att hans sjukdom inte skulle ta så stor plats. Men det blev en del utav Teds liv, att kämpa för att må bra, säger Kenneth Gärdestad och fortsätter:

– Sjukdomen skulle eventuellt ha kunnat ta över handlingen i filmen. Men det gör den inte i det här sammanhanget. Man ser det hända och det blir kaos men det är många detaljer som är borttagna. Teds liv var mörkare än det man ser i filmen. Med tiden gnagde sjukdomen sönder hans själ.


LÄS MER: Nya tuffa tragedin i Gärdestad-familjen 


Kenneth Gärdestad kämpade länge för att filmen om Ted skulle bli av.

– Jag är tacksam till alla som vill lyssna på vår musik, se på filmen och få en förståelse för en sjukdomsbild som fick Ted att ta livet av sig. Det är svårt att säga de där orden. Ted älskade livet, ändå tog han livet av sig. Det finns en paradox i det där.

Samtidigt har filmen om Ted Gärdestad skapat en spricka i sångarens familj. Tillsammans med Ann Zacharias fick han två barn, dottern Sara Zacharias och sonen Marc Zacharias.

I samband med premiären av "Ted - för kärlekens skull" berättade Sara Zacharias, som tidigare släppt ett album med låtar som hennes pappa skrev, att familjen "gjort sitt yttersta" för att försöka stoppa filmen.

"Pappa var en person som med åren blev allt mer privat och det sista han hade velat är att få sitt liv uthängt på en bioduk. Det var en självklarhet för oss att säga nej", skrev Sara Zacharias i en debattartikel i DN.

Sonen om Ted Gärdestad

I en intervju med Sydsvenska Dagbladet från 2009 berättade Marc Zacharias, som då kallade sig för Moishe Zacharevsky, om sin pappa.

– Min pappa var en mycket religiös människa. Han hade en törst för sanningen även om han sökte på fel ställen.

I intervjun beskriver Marc Zacharias sin pappa som tystlåten och deras kontakt var mycket begränsad.

– Det är först i vuxen ålder som jag har insett att han var en uppskattad artist.

Han berättade också om sin uppväxt:

– Det var en massa knas. Det var aldrig ett vanligt svenssonliv med sill och midsommarafton.

Ted Gärdestad blev 41 år gammal.


Kvinnorna i Ted Gärdestads liv

 Ted Gärdestad, som levde för kärleken, var en av Sveriges största flickidoler. Här är kvinnorna i hans liv.


Lotta Ramel

Skådespelaren var Ted Gärdestads första hustru och var gift med artisten 1976–1978.

– Jag har otroligt ljusa minnen av Ted. Vår tid var fylld av glädje, bus och lycka. Han var rolig, intelligent och omtänksam, men samtidigt mycket sårbar, har hon tidigare berättat.


Annica Boller

Ted Gärdestad och sångerskan Annica Boller var sambor 1980. Samma år deltog de i Melodifestivalen med bidraget "Låt solen värma dig".


Ann Zacharias

Ted Gärdestad blev tillsammans med Ann Zacharias, tidigare gift med Evert Taubes son Sven-Bertil Taube, efter skilsmässan med Lotta Ramel. Förhållandet varade några år i början av 1980-talet och tillsammans fick paret barnen Sara, född 1982, och Marc, född 1983.


Alexandra Lindholm

Ted Gärdestads sista hustru. Paret gifte sig 1992 men äktenskapet varade bara i några månader. Samtidigt kom den psykiska sjukdomen att dominera hans liv allt mer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.