Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dotterns ilska – mot filmen om Gärdestad

Ted Gärdestads dotter Sarah Zacharias.
Regissör Henns Holm. Foto: EMIL NORDIN
Ted Gärdestad. Foto: BJÖRN LUNDBERG

Regissören Hannes Holm hävdar att han har familjens uppbackning i filmen om Ted Gärdestads liv.

Han backas upp av Teds ex Lotta Ramel och brodern Kenneth. 

Men nu berättar Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias att hon försökte stoppa den nya filmen.

Enligt producenten Lena Rehnberg var filmen nära att stoppas på grund av kritiken. Hon menar att Hannes Holm stod för en ”felsägning” när han sade att familjen godkänt filmen, skriver DN. 

 

"Min bror och jag har gjort vårt yttersta för att förhindra att den här filmen blir gjord. Därför känns det än värre när Hannes Holm till medierna säger sig ha vår uppbackning", skriver Sara Zacharias i en artikel i Dagens Nyheter.  

 

LÄS MER: Filmrecension: Ted – för kärlekens skull

 

Dottern fortsätter att berätta att hon har försökt att sätta stopp för filmen. Dock utan någon vidare succé, då filmen har premiär under onsdagen. 

"För fyra år sedan hörde min bror och jag från vänner i musikbranschen att det skrevs ett manus för en film om vår pappa, Ted Gärdestad. Vid två olika tillfällen klargjorde vi för musikförlaget Universal Publishing, som handhar pappas musikrättigheter, samt produktionsbolaget Stella Nova film, att vi som rättighetsinnehavare av musiken inte godkände användning av pappas musik för filmen", skriver hon hon. 

 

LÄS MER: Exet avslöjar lögnen – i filmen om Teds liv 

 

Sara Zacharias känner sig lurad då Hannes Holm i en tidigare intervju berättat att han inte vill göra en film utan familjens godkännande. Något som nu till trots, verkar ha blivit verklighet. 

I kulturdebatten i DN förklarar dottern att valet att säga nej till Hannes Holm var självklart – att pappa Ted hade velat ha det så. 

"Skälet till detta är att vi förvaltar vår pappas musikarv och gör det som vi tror att han hade velat. Pappa var en person som med åren blev allt mer privat och det sista han hade velat är att få sitt liv uthängt på en bioduk. Det var en självklarhet för oss att säga nej". 

Hannes Holm: "Viktigt att familjen är med på det"

Själv berättar Hannes Holm under en intervju med Expressen att det var väldigt viktigt för honom att Teds familj var på filmatiseringen av stjärnan. Speciellt brodern Kenneth Gärdestad, och att ingen i familjen lämnat veto. 

 

LÄS MER: Exets kärleksord – om Ted Gärdestad

 

– Det där är en jättesvår sak när det gäller efterlevande till en person. Familjen Gärdestad har uppvisat ett stort tålamod när det gäller filmatiseringen av deras Ted. De har varit väldigt professionella. Men i och med att Kenneth har skrivit texter, har han nog erfarenhet av att en text är en sak, och verkligheten en annan, säger Hanens Holm och fortsätter:

– Det var viktigt för mig att familjen är med på det, om man nu ger sig på att göra en film om en person som ändå har funnits. Annars skulle det ju vara djupt sorgligt. Samtidigt har jag fått göra som jag ville. De har inte lagt in något veto.

Enligt dottern Sara stämmer alltså inte Hannes Holms påstående om familjens godkännande. 

Däremot har både Lotta Ramel, Teds ex, och Kenneth Gärdestad, Teds bror, givit sitt godkännande. De har dock haft invändningar på manus, berättar regissören Hannes Holm. 

– Vi gick igenom manuset några gånger, säger han. 

Lena Rehnberg: "Projektet låg på is"

Filmens producent Lena Renberg på Stella Nova Film säger till DN att man varit medveten om dotterns invändningar mot filmen. 

– Vi lade under en period projektet på is. Men det handlar också om att Kenneth Gärdestad så himla gärna ville att det skulle bli film, och även Universal tyckte att det var en bra idé. Vi har varit medvetna om att Sara inte velat det här, säger Lena Rehnberg. 

Samtidigt förklarar Rehnberg att produktionsbolaget vid flertalet tillfällen velat stämma möte med Sarah för att prata om filmprojektet. Sara ska då ha tackat nej och velat ta all kontakt genom sin agent. 

Samtidigt berättar Rehnberg att Hannes Holm ska ångra uttalande gällandet familjens godkännande.

– Det är en felsägning. Vi har jobbat nära Kenneth, hans barn och Lotta Ramel. Men det var en felsägning, för det är klart att Teds barn också är familj. Det var ett olyckligt uttalande, säger hon.