Ted Gärdestads dotter Sarah Zacharias.Ted Gärdestads dotter Sarah Zacharias.
Ted Gärdestads dotter Sarah Zacharias.
Regissör Henns Holm. Foto: EMIL NORDINRegissör Henns Holm. Foto: EMIL NORDIN
Regissör Henns Holm.  Foto: EMIL NORDIN
Ted Gärdestad. Foto: BJÖRN LUNDBERGTed Gärdestad. Foto: BJÖRN LUNDBERG
Ted Gärdestad.  Foto: BJÖRN LUNDBERG

Dotterns ilska – mot filmen om Gärdestad

Publicerad

Regissören Hannes Holm hävdar att han har familjens uppbackning i filmen om Ted Gärdestads liv.

Han backas upp av Teds ex Lotta Ramel och brodern Kenneth. 

Men nu berättar Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias att hon försökte stoppa den nya filmen.

Enligt producenten Lena Rehnberg var filmen nära att stoppas på grund av kritiken. Hon menar att Hannes Holm stod för en ”felsägning” när han sade att familjen godkänt filmen, skriver DN. 

 

"Min bror och jag har gjort vårt yttersta för att förhindra att den här filmen blir gjord. Därför känns det än värre när Hannes Holm till medierna säger sig ha vår uppbackning", skriver Sara Zacharias i en artikel i Dagens Nyheter.  

 

LÄS MER: Filmrecension: Ted – för kärlekens skull

 

Dottern fortsätter att berätta att hon har försökt att sätta stopp för filmen. Dock utan någon vidare succé, då filmen har premiär under onsdagen. 

"För fyra år sedan hörde min bror och jag från vänner i musikbranschen att det skrevs ett manus för en film om vår pappa, Ted Gärdestad. Vid två olika tillfällen klargjorde vi för musikförlaget Universal Publishing, som handhar pappas musikrättigheter, samt produktionsbolaget Stella Nova film, att vi som rättighetsinnehavare av musiken inte godkände användning av pappas musik för filmen", skriver hon hon. 

 

LÄS MER: Exet avslöjar lögnen – i filmen om Teds liv 

 

Sara Zacharias känner sig lurad då Hannes Holm i en tidigare intervju berättat att han inte vill göra en film utan familjens godkännande. Något som nu till trots, verkar ha blivit verklighet. 

I kulturdebatten i DN förklarar dottern att valet att säga nej till Hannes Holm var självklart – att pappa Ted hade velat ha det så. 

"Skälet till detta är att vi förvaltar vår pappas musikarv och gör det som vi tror att han hade velat. Pappa var en person som med åren blev allt mer privat och det sista han hade velat är att få sitt liv uthängt på en bioduk. Det var en självklarhet för oss att säga nej". 

Hannes Holm: "Viktigt att familjen är med på det"

Själv berättar Hannes Holm under en intervju med Expressen att det var väldigt viktigt för honom att Teds familj var på filmatiseringen av stjärnan. Speciellt brodern Kenneth Gärdestad, och att ingen i familjen lämnat veto. 

 

LÄS MER: Exets kärleksord – om Ted Gärdestad

 

– Det där är en jättesvår sak när det gäller efterlevande till en person. Familjen Gärdestad har uppvisat ett stort tålamod när det gäller filmatiseringen av deras Ted. De har varit väldigt professionella. Men i och med att Kenneth har skrivit texter, har han nog erfarenhet av att en text är en sak, och verkligheten en annan, säger Hanens Holm och fortsätter:

– Det var viktigt för mig att familjen är med på det, om man nu ger sig på att göra en film om en person som ändå har funnits. Annars skulle det ju vara djupt sorgligt. Samtidigt har jag fått göra som jag ville. De har inte lagt in något veto.

Enligt dottern Sara stämmer alltså inte Hannes Holms påstående om familjens godkännande. 

Däremot har både Lotta Ramel, Teds ex, och Kenneth Gärdestad, Teds bror, givit sitt godkännande. De har dock haft invändningar på manus, berättar regissören Hannes Holm. 

– Vi gick igenom manuset några gånger, säger han. 

Lena Rehnberg: "Projektet låg på is"

Filmens producent Lena Renberg på Stella Nova Film säger till DN att man varit medveten om dotterns invändningar mot filmen. 

– Vi lade under en period projektet på is. Men det handlar också om att Kenneth Gärdestad så himla gärna ville att det skulle bli film, och även Universal tyckte att det var en bra idé. Vi har varit medvetna om att Sara inte velat det här, säger Lena Rehnberg. 

Samtidigt förklarar Rehnberg att produktionsbolaget vid flertalet tillfällen velat stämma möte med Sarah för att prata om filmprojektet. Sara ska då ha tackat nej och velat ta all kontakt genom sin agent. 

Samtidigt berättar Rehnberg att Hannes Holm ska ångra uttalande gällandet familjens godkännande.

– Det är en felsägning. Vi har jobbat nära Kenneth, hans barn och Lotta Ramel. Men det var en felsägning, för det är klart att Teds barn också är familj. Det var ett olyckligt uttalande, säger hon. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag