Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ted försvann i sekten – nu avslöjas hemligheten

Ted Gärdestad. Foto: BJÖRN LUNDBERG
Ted Gärdestad. Foto: BO BERGMAN / IBL
I Bhagwan sökte Ted Gärdestad ett frisinnat meditationscenter. Foto: DPA/IBL

I Bhagwan sökte Ted Gärdestad ett frisinnat meditationscenter. Men vad han fick var en kontrollerande sekt som några år senare upplöstes i ett inferno av bioterrorism, mordanklagelser, och ett närmast fullskaligt krig med Oregons lokalbefolkning.

När Ted till slut återvänder hem till Sverige efter åren i USA går han knappt att känna igen.

– Jag märkte direkt att han inte var den gamla Ted, har brodern Kenneth Gärdestad tidigare sagt.

I Netflix-dokumentären ”Wild wild country” sprids nu nytt ljus över sekten. Med hjälp av över 300 timmar aldrig tidigare visade arkivfilmer exponeras ledarnas hemligheter i häpnadsväckande bilder.

Bland alla folkparker, villaidyller och studiomiljöer, så finns det en del som sticker ut i Hannes Holms biofilm om Ted Gärdestad. Det handlar förstås om tiden med Bhagwan-sekten, då Ted börjar bära de för rörelsen typiska röda kläderna.

För Mitti berättade Kenneth Gärdestad för ett par år sen om hur Ted 1981 hade börjat känna förvirring. Efter att ha jobbat intensivt i flera år, och till slut stött på bakslag med albumfloppen ”Stormvarning” hade underbarnet börjat fundera på meningen med allt.

– Alla vet vem jag är utom jag själv, sa han till mig. Han kände sig som figuren Ted.

På jakt efter inre frid, så började han meditera och kom att söka sig till Bhagwanrörelsen, en sekt som var inriktad på självförverkligande, fri sexualitet, och där människorna utanför var ovälkomna. Ted Gärdestad som hade fått barnen Sara och Marc tillsammans med Ann Zacharias under 1982 och 1983 började resa till Bhagwans högkvarter i USA, och kontakten med familjen kom att bli sporadisk.

 

LÄS MER: Gärdestads mörka tid – innan han dog 

 

Sekten tog död på förhållandet

I boken ”Jag vill ha en egen måne” har Zacharias berättat om hur Bhagwan tog död på deras förhållande, men att hennes kärlek till Ted aldrig dog. Det gjorde däremot mycket annat inom artisten själv, och 1983 förklarade han att Ted Gärdestad inte fanns längre, utan att han hädanefter ville bli kallad vid det nya namnet Swami Sangit Upasani.

Under 1984 är Ted med om att starta ett Bhagwan-diskotek på Kungsgatan 67 i Stockholm. De nyrenoverade lokalerna är åttiotalslyxiga med marmor, palmer och rosa dukar. Det är en av cirka 500 verksamheter världen över som bidrar till Bhagwans miljontillgångar och förmodligen även Bhagwans berömda stall av Rolls Royce-bilar.

– Hos mig har det länge funnits längtan efter ett sånt här ställe. Folk ska inte bara komma hit. Vi vill också få dem att känna att alla har en uppgift, en del i att stämningen blir positiv och glad. Ett slags förverkligande av den nya människan, säger Ted i en intervju med Expressen samma år.

Omgivningen kan inte undgå förändringen. Brödraduon splittras när Ted slutar göra musik, och Kenneth åker i väg för att studera arkitektur i Boston. En dag kommer Ted på besök från Bhagwan i Oregon:

– Jag märkte direkt att han inte var den gamla Ted, när han kom inbakad i plasthandskar och handsprit för att hålla sig fri från smitta. Den gamle, vanlige Ted skrämdes inte av något och hans rädsla skrämde mig, berättade Kenneth i en intervju med Hemmets journal.

Ted Gärdestad. Foto: BO BERGMAN / IBL

Hade börjat höra röster 

När Ted till slut kommer hem till Sverige, så har sekten fallit samman, och ledaren blivit fängslad i USA efter anklagelser om bland annat förskingring och brott mot immigrationslagarna.

I biofilmen om Ted Gärdestad finns en scen där familjen får ett samtal från Danmark om att Ted är på väg hem med tåg och inte kan ta vara på sig själv. Den är helt sann:

–Han var otroligt smal. Jag sa till honom: Du är det vackraste levande lik jag har sett, berättade Kenneth för Minnenas journal.

Ted vad i dåligt skick både fysiskt och psykiskt. Hade börjat höra röster och hade vaneföreställningar.

Han lyckas lämna rörelsen, men resten av hans liv så lider han bara av att prata om den, och tycks ha ett ambivalent förhållande till sin tid där.

För den som sett Netflix-dokumentären ”Wild wild country” blir det snabbt begripligt. De okända arkivfilmerna skildrar den fullkomligt absurda kombinationen av paradistillvaro som urartar i sexorgier, spioneri, bedrägeri, mordförsök, avlyssning och biologisk krigsföring. Men den försöker också nysta i vem som egentligen var ansvarig för all denna galenskap – om det var Bhagwan Shree Rajneesh själv (död sedan 1990) eller hans sekreterare Ma Anand Sheela. Hon och många andra medlemmar intervjuas i filmen, ändå blir mycket bara delvis klarlagt. Som berättelsen om att sekten inte bara spred salmonella till över 750 icketroende i Oregon, utan även planerade att förgifta dricksvattnet med hjälp av infekterade bävrar.

Ted Gärdestad. Foto: GUNNAR ASK

 

LÄS MER: Gärdestads kamp – som tittarna missade 

 

Lett till nya granskningar

Dokumentärserien har lett till nya intervjuer och granskningar under den senaste månaden. Bland annat har rörelsens fixering vid aids lyfts, och nyhetssajten The Daily Beast har i vittnesmål från rättegången hittat uppgifter kring hur sekten själva ska ha experimenterat med viruset. 

För Teds del bör åtgärder som karantän vid minsta utslag, och krav på att bära handskar, ha bidragit till hans egen smittoskräck. Ändå verkar Bhagwan ha förblivit en oskyldigt utpekad andlig ledare, i Teds sinne. Men Daily Beasts granskning vittnar om något annat. Även om Bhagwan inte själv utförde de många dåden, så bör han rimligen haft full kontroll över sin vilda gemenskap.

 

FAKTA BHAGWAN

Bhagwan Shree Rajneesh var en indisk guru som i början på sjuttiotalet startade en rörelse med samma namn.

Efter konflikter med den indiska regeringen flyttade den från Poona i Indien till Oregon, USA i början på åttiotalet.

Bhagwan lockade framför allt en välutbildad medelklass av amerikanska och europeiska ungdomar.

Svensk press får upp ögonen för fenomenet i och med att Ted Gärdestad offentlig ansluter sig till rörelsen mot slutet av 1983.

Bhagwan har då köpt upp en ranch på 64 000 hektar mitt i en stenig öken. Rörelsen beräknas ha en halv miljon anhängare, och av dem finns några tusental i det nygrundade samhället i Oregon. 

”Församlingen vill bygga ett ekologiskt självförsörjande samhälle på kapitalistisk grund där gurun undervisar dem i rajneeshism – österns mysticism, västlig sensitivitetsteknik och en tro på att sexdriften bör tillfredsställas på samma sätt som hunger eller törst,” skriver Svenska Dagbladet 1984.

Den påstådda ambitionen resulterar i ett samhälle med restauranger, affärer, banker, kasino, egen flygplats med åtta DC3:or och en privat tung beväpnad polis. Anhängarna jobbar gratis.

1985 börjar allt att kollapsa, inte minst efter att Bhagwan anklagat sin sekreterare Ma Anand Sheela för en mängd brott från avlyssning, till mordförsök och en bioterrorattack med salmonella.

Efter en skruvad rättsprocess där anklagelser bollas fram och tillbaka mellan Bhagwan-rörelsens höjdare, så döms Bhagwan Shree Rajneesh till villkorligt fängelse och utvisning.

Han försöker därefter bli mottagen i ett flertal länder, bland annat Sverige, men nekas. Efter nära ett års jakt på olika uppehållstillstånd återvänder han till Indien där han dör i hjärtsvikt 3,5 år senare.

Rörelsen existerar idag fortfarande i Indien under namnet Osho.

Dokumentärserien ”Wild wild country” släpptes på Netflix 16/3, och är regisserad av bröderna Maclain och Chapman Way. Den har fått strålande recensioner.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!