Taylor Swift fyller 31 – här är 31 saker du inte visste

Taylor Swifts rekord: ”Detta är otroligt!”
Taylor Swift fyller 31 år.
Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN
Taylor Swift under ett liveframträdande.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Taylor Swift föddes den 13 december 1989.
Foto: SHUTTERSTOCK / REX TT NYHETSBYRÅN

Taylor Swift fyller 31 år i dag den 13 december.

Här är 31 saker du inte visste om världsstjärnan.

1) Hennes turnummer är många andras olycksnummer – nämligen 13. Swift har nämnt som exempel att hennes första listetta hade ett 13 sekunder långt intro, att hennes första album sålde guld på 13 veckor och att hon alltid verkar vinna priser när hon sitter på 13:e raden på galor. ”När siffran 13 dyker upp i mitt liv är det alltid en bra sak”, säger Swift.

2) Taylor Swifts mellannamn är Alison.

3) Hon döptes till Taylor eftersom hennes mamma Andrea inte ville att man skulle kunna veta vilket kön hon hade bara genom att läsa hennes namn.

4) Hon växte upp på en gård som sålde julgranar.

5) Hennes stora dröm som barn var inte att bli sångerska utan att uppträda på Broadway. ”Efter några års provspelningar utan framgång i New York började jag skriva låtar, men jag har aldrig förlorat min kärlek till teatern”, har Taylor Swift sagt.

6) En reparatör väckte hennes intresse för att spela gitarr. Ronnie Cremer, som var i hemmet för att reparera familjens dator, var även musiker och lärde elvaåriga Taylor de vanligaste ackorden. Tillsammans skrev de hennes första sång, ”Lucky You”.

Förebild 1: Shania Twain.
Foto: CHRISTINE CHEW / STELLA PICTURES UPI
Förebild 2: Paul McCartney.
Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN
Förebild 3: Emmylou Harris.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT

Paul McCartney och Emmylou Harris är hennes förebilder

7) Sagt av Taylor Swift: ”Jag har alltid strävat efter att bli framgångsrik, inte berömd.”

8) Shania Twain inspirerade henne till att satsa på countrymusik. ”Hennes musik fick mig att vilja springa runt kvarteret fyra gånger och dagdrömma om allt möjligt”, har Taylor Swift sagt.

9) Taylor Swifts stora förebilder är Paul McCartney och Emmylou Harris. ”De har tagit chanser men ändå förblivit samma artist hela karriären”, har Swift sagt.

10) Taylor Swift bestämde sig för att flytta till Nashville för att satsa på en musikkarriär efter att ha sett en dokumentär om countrysångerskan Faith Hill.

11) Hennes första demo ratades av alla skivbolag i Nashville.

12) Taylor Swift har hittills sålt över 200 miljoner album. Det senaste, ”Evermore”, släpptes i veckan. Det föregående albumet ”Folklore”, som släpptes i juli, låg etta i många länder och såldes i två miljoner ex första veckan.

Albumet ”Folklore” blev årets mest sålda album i USA.

Tycker bäst om cheesecake

13) Swifts favorit-efterrätt är cheesecake.

14) Hon använde en svensk pseudonym när hon skrev en världshit. Rihannas ”This Is What You Came For”, som Swift skrev tillsammans med Calvin Harris, listade henne ursprungligen som ”Nils Sjöberg”. ”I början ville hon hålla det hemligt, därav pseudonymen”, skrev Calvin Harris på Twitter.

15) Sagt av Taylor Swift: ”Om du uppför dig väldigt illa mot mig kommer jag att skriva en låt om det och du kommer inte att tycka om det.”

16) Hon har fått en lång rad smeknamn – några exempel är Tay, Swifty, T-Swift, T-Swizzle och T-Sweezy.

17) Hon skrev en roman vid namn ”A Girl Named Girl” när hon var tonåring men har aldrig försökt få den publicerad.

18) Hon har vunnit fler priser på American Music Awards än någon annan, 32 stycken.

Cheesecake – en Taylor Swift-favorit.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Bjöd 89 fans på kakor

19) När hon läste en artikel om en ensamstående fyrbarnsmamma i Michigan som riskerade vräkning skickade Swift henne en gåva på 100 000 kronor.

20) Harper Lees ”To Kill a Mockingbird” är en av hennes favoritböcker.

21) Hon har påbörjat ett projekt att spela in all musik hon släppt på nytt sedan mastertejperna med originalinspelningarna såldes mot hennes vilja förra året.

22) När hon släppte albumet ”1989” bjöd hon in 89 fans till sitt hem för att lyssna på skivan – och bjöd dem på kakor hon själv hade bakat.

23) Swift säger sig vara ”besatt” av allt som har med Disney att göra.

24) När hon 2009 fick pris för bästa video av en kvinnlig artist stormade artisten Kanye West scenen och sade att ”Beyonces video var den bästa någonsin”. West och Swift verkade ha lagt incidenten bakom sig – tills han kallade henne ”bitch” i en sångtext 2016.

25) Swift verkar dock inte särskilt brydd över det inträffade – hon har ett inramat fotografi från West-incidenten. ”Livet är fullt av små avbrott”, har Swift sagt om det hela.

Kanye West och Taylor Swift.
Foto: JASON DECROW / AP FR103966 AP

Utsågs till Årtiondets artist

26) När hon var med i tv-serien ”CSI” 2009 blev hennes rollfigur mördad.

27) Den avslutade tv-serie hon saknar mest är ”Vänner”.

28) Sagt av Taylor Swift: ”Du kan hantera smärta på två sätt - antingen låter du den krossa dig eller så använder du den som din drivkraft.”

29) Swift var brudtärna på barndomsvännen Britany Maacks bröllop 2016.

30) Billboard utsåg henne till ”Årtiondets artist” för 2010-talet.

31) Hon har inget emot att fylla 31 år – tvärtom. ”Ända sedan jag var 13 har jag sett fram emot att fylla 31 eftersom det är mitt turnummer omvänt”, skrev Swift på Twitter tidigare i veckan.

https://twitter.com/taylorswift13/status/1337021903417044992
Här överraskas 96-åringen av Taylor Swift

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.