Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Taube vårdas av frun – nya hälsobeskedet

Sven-Bertil Taube i sitt hem i den mysiga stadsdelen Fulham i sydvästra London.Foto: FILIP JOHANSSON
Sven-Bertil Taube och hustrun Mikaela.Foto: OLLE SPORRONG

LONDON. Högaktuell med flera konserter, comeback på Dramaten och ännu en skiva på gång.

Sven-Bertil Taube, 83, mår bättre än på länge - drygt ett år efter hjärtoperationen som räddade hans liv.

– Jag är mycket tacksam och glad att kunna vara med, med tanke på hur nära slutet jag var, säger Sven-Bertil Taube.

Sven-Bertil Taube tar emot nere i vardagsrummet, i det fyra våningar stora hemmet i stadsdelen Fulham i London.

På väggen hänger en tavla av Slas, "Hammarbyflickan", och heltäckningsmattorna lyser - som tur är - med sin frånvaro.

Den folkkära artisten har bott i London i snart 50 år men är noga med att påpeka att han främst ser sig som svensk. 

Även om en flytt till Sverige inte är aktuell.

– Nej, det finns ingen anledning. Vi bor jättebra här och de jobb jag gör i Sverige, Norge eller Danmark är nära till hands. Det är inga konstigheter, säger han.

 

LÄS MER: Hustruns kamp – för Sven-Bertil Taubes liv 

 

Flytten till London: "Inte lockande att komma tillbaka"

När Sven-Bertil Taube flyttat till London för en filmroll i slutet av 1960-talet hade 68-rörelsen spritt sig över världen, även in på Dramaten, där han då var anställd. 

– På Dramaten blev det demonstrationer med röda flaggor och så där. Ingen hälsade på Alf Sjöberg, och Ingemar Bergman fick inte komma in på elevskolan, det var den stilen. Det var inte speciellt lockande att komma tillbaka till det, säger han.

För att du stod väldigt långt ifrån den här rörelsen?

– Ja, det gjorde jag. Jag har aldrig varit så mycket för varken Hitlerjugend eller Stalinjugend. Det var inte min avdelning alls, säger han, och fortsätter:

– En skådespelare måste vara fri från politiska färger, tycker jag. Jag vet att alla inte är det, men jag är det. Det fick jag lida för, och höra, på den tiden när jag var hemma i Sverige.

Mår bättre än på mycket länge: "Tacksam och glad"

I april förra året genomgick Sven-Bertil Taube en omfattande hjärtoperation, på ett sjukhus strax utanför London. Han har tidigare berättat om hur läkarna öppnade upp bröstkorgen och plockade ut hjärtat.

– Hade jag inte opererats hade jag ett halvår eller ett år kvar att leva, sa läkaren. Det var inte mycket att välja på, säger han om kranskärlsoperationen, då en hjärtklaff samtidigt byttes ut.

Var du rädd?

– Nej, inte egentligen. Jag är fatalist därvidlag. Det går som det går. De gör väl sitt bästa, och jag får vara tacksam för att jag får hjälp av de som kan.

I dag mår han bättre än han gjorde innan ingreppet. Det år som rehabiliteringen väntades ta är förbi. 

Under den tiden har han spelat in en skiva, turnerat och varit huvudrollsinnehavare på Dramaten... Vid 83 års ålder.

– Jag är mycket tacksam och glad att kunna vara med, med tanke på hur nära slutet jag var för lite drygt ett år sedan, säger Sven-Bertil Taube, hela tiden med ett stort leende.

 

LÄS MER: Sven-Bertil Taube: "De plockade ut hjärtat" 

 

FAKTA: Sven-Bertil Taube

Född: 24 november 1934 (83 år), i Stockholm 

Bor: I London sedan flera decennier.

Familj: Hustrun Mikaela som han har sonen Felix, född -94, med. Sonen Jesper, född -60, med skådespelerskan Inger Åhman, dottern Ann-Charlotte, född -65, med författaren Gunilla Thorgren och dottern Sasha, född -79, med skådespelerskan Ann Zacharias. 

Aktuell med: Huvudrollsinnehavare i hyllade pjäsen "Påklädaren på Dramaten som fortsätter sättas upp till hösten. Ska spela in en uppföljare till albumet ”Så länge skutan kan gå!”. Och så flera konserter i sommar, bland annat i Borgholms slottsruin, samt en turné till hösten.

"Skulle inte kunna fungera utan Mikaela"

Stödet från frun Mikaela Taube har varit avgörande för Sven-Bertil Taube under de senaste åren. Han har bara ledsyn och måste få hjälp för att läsa in repliker, samtidigt som rehabiliteringen efter hjärtoperationen har pågått - hela tiden med hustruns hjälp.

– Jag skulle inte kunna fungera om inte jag och Mikaela hade det här förhållandet. Och jag upplever inte att hon lider så hårt av det, vilket skulle plåga mig. Men jag har en känsla av att hon tycker att det är ganska roligt. Hon utnyttjar en massa kunskap hon har med sig från sitt yrkesliv, och det kan hon applicera på mig, säger Sven-Bertil Taube.

Sven-Bertil och Mikaela.Foto: OLLE SPORRONG

Mikaela Taube, som sitter på en stol bredvid, och deltar lika mycket i samtalet som maken, bryter in.

– Hade jag varit banktjänsteman hade det inte fungerat, men vi kommer från samma bransch, säger hon.

Vad tycker du är roligast?

– Hela processen. Men kanske framför allt förberedelserna, när vi läser manuskript och tar reda på vem den här karaktären är och vad de andra gör. Vi har ett gemensamt intresse att tala om det, säger hon.

"Aldrig sett mig som en förebild"

"Påklädaren" på Dramaten, där Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson har huvudrollerna, är till hösten tillbaka efter vårens succé.

– Det är fantastiskt, att komma tillbaka efter 50 år och göra comeback i sitt gamla fadershus. Dessutom göra en sådan succé, de säger att de inte har haft så utsålt på åratal på Dramaten. 

Vad beror det på tror du?

– Ja inte vet jag! Jag säger som Ingmar Bergman sa till mig en gång: ”Beröm kan man aldrig få för mycket av serru”, säger han och härmar regissörsikonen.

Ser du dig som en förebild, som fortsätter arbeta och skapa nytt, även vid 83 års ålder?

– Jag har aldrig sett mig som en förebild till någonting. Men jag har ett yrke som har den förmånen att så länge man duger, har minnet kvar och kan stå på benen så kan man arbeta. Det behövs alla möjliga sorters människor, även gamla gubbar behöver tas fram i olika sammanhang, säger han, och funderar en stund:

– Att bara sitta och stirra in i en vägg, det vore ju förfärligt. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.