Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känslosamma stunden i biosalongen – inför galan

Familjens hyllning till Sven Wollter på röda mattan inför Guldbaggegalan.
Sven Wollter kan prisas – två år efter sin död.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
”För oss kommer den här rollen alltid vara enastående speciell”, säger en märkbart känslosam Stina Wollter inför galan.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Det blir en musikalisk hyllning till den nyligen bortgångne Sven-Bertil Taube när filmåret 2022 ska firas i kväll. 

Dessutom kan Sven Wollter få en postum Guldbagge drygt två år efter sin död. 

– För oss kommer den här rollen alltid vara enastående speciell, säger en känslosam Stina Wollter inför galan.

Guldbaggegalan i kväll ser på förhand ut att bli en kamp om de finaste priserna mellan regissörerna Ruben Östlund och Tarik Saleh vars filmer ”Triangle of sadness” respektive ”Boy from heaven” har kammat hem utmärkelser över hela världen under året som gått.

– Det är givetvis spännande att vi återigen får en duell mellan två av Sveriges främsta mästarregissörer, Tarik Saleh och Ruben Östlund, säger galans värd Parisa Amiri, som påminner om att det inte första gången:

– 2018 gick ju Tarik segrande ur den med ”Nile Hilton incident”.

2018 fick Salehs film fem Guldbaggar, medan Östlunds fick nöja sig med två för ”The square”. Båda regissörerna inväntar dessutom med spänning nomineringarna till Oscarsgalan som presenteras på tisdag eftermiddag i Hollywood.

Hyllar avlidna Taube

Vid sidan av Tarik Saleh och Ruben Östlund kommer två stora skådespelargiganter som lämnat oss att få stort utrymme på den tv-sända galan från Cirkus i Stockholm.

Helen Sjöholm, Anna Stadling och Albin Lee Meldau kommer att framföra en musikalisk hyllning till Sven-Bertil Taube, som avled i november. Förutom sina framgångar som sångare hade Taube även en drygt 50 år lång skådespelarkarriär, däribland i internationella storfilmen ”Örnen har landat”.

Taube fick två Guldbaggar, för ”Händerna” 1995 och ”En enkel till Antibes” 2012, båda filmerna i regi av Richard Hobert.

Wollter kan prisas efter sin död

Sven Wollter avled i november 2020 i sviterna av covid-19, men är nominerad för sin insats i filmen ”Dag för dag”, en film som blev försenad på grund av pandemin och släpptes på en strömningstjänst först i fjol.

Även Wollter har två Guldbaggar sedan tidigare.

På röda mattan inför galan intervjuades Wollters tre barn av Expressens Ellinor Svensson.

Stina Wollter var märkbart känslosam när hon pratade om sin guldbagge-nominerade pappa. 

– Vi är i ett pågående sorgarbete. Döden passar honom väldigt dåligt. Den här filmen var som att han pratade med oss. Som att han sa: ”Ungar det är okej, jag är fine”. Vi har haft ett fantastiskt liv. För oss kommer den här rollen alltid vara enastående speciell.

Känslosamma stunden i biosalongen

Stina berättar att syskonen såg filmen ensamma i en biosalong.

– Vi kunde vråla, gråta, skratta och kommentera filmen. Vi var en riktigt dålig biopublik. Men det var tusen känslor på en och samma gång. 

– Vi har delat vår pappa med svenska folket. Med facit i hand känns det som att han på något sätt vet om det här. Man bör se filmen – för den är så vacker – med sina nära.

Guldbaggegalan sänds 20.00 i SVT1, men stjärnornas ankomst på röda mattan och förgalan, där ett antal priser delas ut, sänds i SVT Play med start 17.00.


Se även: Knepet efter tidigare kulturministerns miss

Den tidigare kulturministern kulturminister Amanda Lind (MP) fick kritik efter Guldbaggegalan 2020 för att hon inte hade sett några filmerna. Parisa Liljestrand (M) har både plöjt filmer i helgen, men har även sett andra filmer tidigare.

Se även Ruben Östlund: Bryter ihop om jag inte får någon

Filmregissören Ruben Östlund på röda mattan inför Guldbaggegalan. Expressens reporter Ellinor Svensson passar på att fråga inför Oscar-nomineringar som presenteras på tisdagen (24 januari 2023).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.