Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Tårtgeneralen” hyllas stort – Wikingsson: ”Så jävla kul”

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar gläds åt hyllningarna till ”Tårtgeneralen”. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Fredrik Wikingsson, Mikael Persbrandt och Filip Hammar. Foto: Eero Hannukainen/IBL

Filip och Fredrik är nybörjare i filmbranschen – men långfilmsdebuten "Tårtgeneralen" har hyllats.

Nu drar Fredrik Wikingsson en lättnadens suck.

– När man hittar på saker och gör saker exponerar man sig för risken för fiasko, att man gör bort sig och blir utskrattad, säger han. 

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson skrev "Tårtgeneralen", deras debutbok om Köping-excentrikern Hasse P, 2009. 

Nio år senare utgör boken grunden för duons debutfilm – och Fredrik Wikingsson var långt ifrån säker på att projektet skulle bli lyckat. 

– När man hittar på saker och gör saker exponerar man sig för risken för fiasko, att man gör bort sig och blir utskrattad, säger han.

Bild ur ”Tårtgerenalen” med Mikael Persbrandt.

"Jättelyckliga"

Men filmen har hyllats – Expressens Maria Brander gav till exempel "Tårtgeneralen" fyra getingar, och många andra kritiker gav också högt betyg. 

– Vi är jättelyckliga. Om man gör en smörgåstårta som går åt pipan i en småstad, så får man ju leva med det i några år. Det är lite samma sak när man gör en film, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

– Det är klart att man riskerar att folk ska tycka det är pajigt och dåligt när man inte har gjort det förut. Vi var ju nybörjare. Men vi har blivit jättelyckliga av det här mottagandet. 

Filip Hammar, Mikael Persbrandt och Fredrik Wikingsson. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Presenterar filmen på biografer

Då Expressen når Fredrik Wikingsson sitter han i en bil mot flygplatsen Kastrup i Köpenhamn. Han och Filip Hammar har just introducerat "Tårtgeneralen" i en biosalong i Malmö – den tionde sådana presentationen de gjort, i Stockholm, Uppsala, Göteborg, och Malmö. 

– Man behöver ju inte göra sådant här, men vi tycker det är så jävla kul att åka och träffa folk, som fan går och köper biljetter. När man ser oss i tv kostar det ju ingenting. Vi är så ödmjuka inför det. 

I framtiden kan han tänka sig att göra fler filmer om "små berättelser i periferin". 

– Jag tycker det är en härlig genre att berätta om saker som hänt på riktigt, som inte behöver vara Björn Borg eller andra världskriget. Att det är små grejer. Jag kan se framför mig att vi skulle ha kul av att botanisera i den här världen, säger Fredrik Wikingsson.