Tareq Taylors tårar – hemska minnet

Tareq Taylor brister ut i gråt.
Foto: SVT
Tareq Taylor.
Foto: SVT

Tareq Taylor har inte besökt Jerusalem, som hans pappa kommer ifrån, sedan han som fyraåring var nära att dö i ett bussattentat.

Nu har kändiskocken återvänt, och berättar om den känslosamma resan i SVT:s ”Sommaröppet”.

– Jag blir jättegråtig, usch. Det var inte jag beredd på, säger Tareq Taylor.

Kändiskocken och SVT-profilen Tareq Taylor, 50, har en palestinsk pappa, men har inte besökt Jerusalem sedan han var fyra år gammal.

Nu har profilen återvänt med sin pappa, sin bror och ett tv-team, för ett program som ska visas i januari.

I ”Sommaröppet” visar Taylor dock ett klipp från resan, där han bryter ihop av minnena från var han lekte som fyraåring i Jerusalem.

– Jag kommer ihåg när jag sprang här, jag kommer ihåg det fortfarande. Jag blir jättegråtig, usch. Det var inte jag beredd på, säger Tareq Taylor i klippet, och bryter ihop i tårar.

Kocken berättar att han inte var beredd på hur starkt han skulle minnas platserna han besökt som litet barn.

– Det bara kom över en. Det där är en plats som är förknippad med så otroligt många olika känslor och minnen. Jag trodde inte att jag skulle uppleva det så starkt, säger Tareq Taylor i ”Sommaröppet”.

”Skrikande människor och panik”

”Trädgårdstider”-profilen har inte återvänt till Jerusalem på över 45 år, efter att han nästan dog när han var där sist.

Efter att ha semestrat med sin bror och mamma i området skulle de ta en buss in till Jerusalem – en buss som de råkade missa. I stället hoppade familjen på nästa avgång, något som visade sig rädda livet på dem.

– Vi sprang men missade den precis, och fick ta nästa buss. Men när vi kom fram så var den bussen vi skulle ha varit på sprängd. Det var skrikande människor och panik överallt. Hade vi inte missat den bussen hade inte jag suttit här i dag, säger Tareq Taylor i ”Sommaröppet”.

– Det har liksom etsat sig fast, att ”det där är en farlig plats”. När man hör rapporter från den regionen så är det förknippat med fara. Så jag har dragit mig för att åka ner.

Precis när det inträffade förstod inte Tareq, som bara var ett barn, att det var bussen de skulle åkt med som hade sprängts – det fick han veta senare. Beskedet kom sedan att påverka honom i hans vuxna liv.

– Den incidenten och platsen har varit förknippat med något som varit farligt, och låg till grunden att jag sökte vapenfri tjänst, när jag var med i lumpen, berättar Tareq Taylor.

– Har man upplevt något relaterat till krig tar man nog gärna avstår till det, om man har möjlighet.

Carolas fina gest till Nielsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.