Tareq Taylors mardröm – familjens stöd i svåra tiden

Tareq Taylor möter media i samband med en pressträff som krögare bakom uppropet "Öppet eller stängt?”
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krögarna Sven Larsson, Peter J Skogström, Tareq Taylor, Johan Valterrsson och Andreas Pippler möter medierna i samband med en pressträff som krögare bakom uppropet "Öppet eller stängt?
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Covid-19 slår hårt mot restaurangbranschen, och kändiskocken Tareq Taylor har slitit hela våren för att få till en förändring.

Under den tuffa tiden har han hämtat stöd från familjen – som han samtidigt knappt har hunnit träffa.

– De vet hur mycket jag är tvungen att arbeta och de har sett till att jag har kunnat göra det, funnits där och stöttat hela tiden, säger Tareq Taylor.

Våren har varit intensiv, tuff och fruktansvärd för kändiskocken Tareq Taylor. Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen och han har jobbat frenetiskt för att hålla sig själv och restaurangen Kockeriet i Malmö över ytan. 

Kändiskocken har precis vaknat upp till sin första semesterdag. Tareq Taylor sitter på trappan till trädgården vid huset i Lomma och dricker en kopp kaffe. Spåren av den jobbiga våren har gjort sig påminda och han behöver ladda batterierna. 

Slitet på restaurangen har varvats med debattartiklar och presskonferenser där han och andra krögare i Malmöområdet vittnat om att regeringens åtgärdspaket under pandemin inte räckt till och ett Sverige som går mot en restaurangdöd. 

– Det har blivit många timmar. Det här med covid-19 har slagit undan benen på mångt och mycket. Det blir mer arbete än man föreställer sig. Sedan har jag engagerat mig för branschens skull och försökt driva någon form av röst för branschen, gentemot regeringen och liknande för att få till stödåtgärder som fungerar, säger Tareq Taylor. 

Tareq Taylor tycker att regeringen gjort mycket bra, men upplever att permitteringsbiten är kontraproduktiv för all form av serviceverksamhet och mest anpassad för tillverkningsindustrin, som har möjlighet att lägga varor på hyllan och sälja dem vid ett senare tillfälle. 

– När man permitterar någon i serviceindustrin finns det ingen möjlighet att producera någonting alls, utan då är man hemma i stället. Man kan inte producera en tallrik mat och ställa den på hyllan, en frisör kan inte lägga en klippning på hyllan och taxichaufförer kan inte pausa en körning. 

”Många som lider av psykisk ohälsa”

Tareq Taylor säger att branschen är beroende av att personalen är på plats och inte hemma. 

– Vi behöver ett annat system, något som gör det möjligt för personalen att vara på plats och som gör att vi kan få ekonomisk hjälp med det som vi inte kan uppnå vad gäller försäljning och så vidare. 

Kändiskocken är orolig att det ska komma ytterligare en konkursvåg inom branschen till hösten om det inte görs något nu. Han anser att det måste arbetas mer proaktivt för att få till en förändring. 

– Det är alldeles för många som går hemma och lider av psykisk ohälsa och upplever utanförskap. Nej, vi har världens chans att göra något nu, innan det är för sent.

Familjens stöd under tuffa tiden

Får många krögare är restaurangen deras liv och det är många just nu som arbetar hårt för att få verksamheten att gå runt, något han själv har erfarenhet av.

– Det är inte lätt att resa sig. Det ska gudarna veta. Jag gick nästan i konkurs 2008 och sålde min restaurang då som jag kämpat för med näbbar och klor. Jag gick därifrån med en skuld på 1,6 miljoner och det tog mig åtta år att arbeta av den skulden. 

Den intensiva våren har gjort att Tareq Taylor inte haft så mycket tid till familjen. Samtidigt har frun Kristina Taylor och dottern Ellen Taylor funnits där och stöttat honom. 

– De vet hur mycket jag är tvungen att arbeta och de har sett till att jag har kunnat göra det, funnits där och stöttat hela tiden – trott på att det ska fungera. Litat på mig. De har verkligen funnits där och hjälpt till. 

Frun skadades allvarligt i bilolycka

Tareq Taylor har varit med om flera tuffa händelser i sitt liv. För drygt 24 år sedan var han och frun Kristina Taylor involverade i en allvarlig bilolycka. 

– Vi stod stilla med bilen och skulle svänga vänster på en gata i Malmö. Det kom en bil bakom oss och körde rakt in i oss i full fart. Det fanns ju inga bromsspår och Kristina fick en kronisk nackskada, en whiplashskada som hon dras med än i dag. Vårt liv förändrades drastiskt efter den dagen. Det var många år med tung smärta och en tuff väg tillbaka.

Till en början fick hon rehabiliteringsträning i Malmö, men när paret flyttade till Lomma erkände inte den sakkunnige läkaren whiplash som någon skada. 

I flera år krigade de mot försäkringsbolag, socialförvaltningar och försäkringskassan. Den tuffa kampen gjorde att de kom närmare varandra och stärktes som par. 

– Går man igenom mycket skit tillsammans så påverkar ju det relationen när man väl kommer ut på andra sidan. Vi har alla våra besvär. Det är varken svart eller vitt, alla människor går igenom kriser i sina liv och då är det tufft. Det här har varit ett riktigt elddop, ovanpå allt annat som man gått igenom. 

Nu har du semester – kan du koppla av?

– Jag är så illa tvungen, om jag ska vara riktigt ärlig. Det har varit en väldigt ansträngd och pressad situation de senaste månaderna. Eller hela året, får man väl säga. Normalt sett har jag väldigt mycket energi, men just nu känner jag att jag går på ångorna och behöver ladda batterierna. 

Det här är Tareq Taylor

Ålder: 50.

Familj: Frun Kristina Taylor och dottern Ellen Taylor.

Född: Malmö.

Bor: Villa i Lomma. 

Gör: Krögare och tv-kock.

Aktuell med: Tv-programmen ”Över Atlanten”, ”Alla mot alla”, ”Stjärnorna på slottet” och ”Tareqs matresa” som kommer i januari.

Restaurangägaren Johan Eriksson öppnade nytt – samma dag som som coronarestriktinerna kom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.