Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tårarna för Härenstam vid hyllningen: En tröst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under söndagen mindes familj och vänner honom under en hyllning vid Internationella Komedifilmfestivalen på Bio Sture i Stockholm.
Foto: Ulla Andesong
I publiken satt familjen och många vänner, däribland Lasse Berghagen och Vicky von der Lancken.
Foto: Ulla Sandeskog
Änkan Birgitta Härenstam.
Foto: Ulla Sandeskog
Dottern Smulan Härenstam.
Foto: Ulla Sandeskog

Här hyllas Magnus Härenstam tårfyllt vid Internationella Komedifilmfestivalen i Stockholm.

Efter lovorden berättar änkan Birgitta Härenstam och bästa vännen Lasse Berghagen om sorgen efter den bortgångna komikern och skådespelaren.

– Mitt i den förfärliga sorgen och saknaden så är det ändå en slags tröst att det var så många, inte bara jag, som älskade honom över allt på jorden, säger Birgitta Härenstam.

Den oerhört folkkära komikern, skådespelaren och programledaren Magnus Härenstam gick bort i juni i sviterna av cancer, 73 år gammal. Under söndagen mindes familj och vänner honom under en hyllning vid Internationella Komedifilmfestivalen på Bio Sture i Stockholm. I en paneldiskussion berättade Lill Lindfors, Bosse Parnevik och Lasse Hellström (som medverkade på länk) om sina minnen av Magnus. I publiken satt familjen och många vänner, däribland Lasse Berghagen och Vicky von der Lancken.

Birgitta Härenstam berättar efter hyllningen om sorgen och saknaden efter sin make och stora kärlek och beskriver eftermiddagen som fantastisk.

– Det är fantastiskt med all den här värmen och kärleken som kommer från alla människor till Magnus. Mitt i den förfärliga sorgen och saknaden så är det ändå en slags tröst att det var så många, inte bara jag, som älskade honom över allt på jorden, säger hon och fortsätter:


LÄS MER: Familjens sista hälsning till Magnus Härenstam.


– Det tar inte bort sorgen, det går ju inte. Men att han har betytt så mycket för så många i olika generationer är ju fantastiskt att få se. Det var både tårar och skratt.

Lasse Hallström berättade bland annat om kärleken mellan Magnus och Birgitta och hur det märktes hur kär han var i sin fru.

– Vi fick åtta underbart ljuvliga år. Verkligen fantastiskt. Den stora, stora kärleken. Det var synd att det inte blev mer än åtta år, men man måste ju vara tacksam för att man har fått sådana år. Det är många som aldrig får uppleva det som vi fick göra. Han var underbar att leva med, säger Birgitta.

Hon beskriver tiden sedan makens bortgång som "förfärlig".

– Men familjen håller ihop. Magnus hade ett uttryck som var "bara vi håller ihop" och det gör vi hans barn, mina barn och jag. Vi ses ofta och pratar om honom. Eftersom han är en offentlig person så är han ju med precis överallt. Jag kan inte förstå att han är borta riktigt. Det går inte att fatta ännu för min del.

Även för bästa vännen Lasse Berghagen blev eftermiddagen känslosam. De två kände varandra i 30 år.

– Magnus och jag var ju dödspolare. Han var som en äldre bror för mig. Så det enda jag kände var någon slags ilska, att jag blev förbannad på honom att han hade dött. Jag blev ledsen och förbannad, säger han och fortsätter:

– Han är otroligt saknad. På något sätt är jag fortfarande arg och oförstående inför döden, även om jag visste om att Magnus hade problem med cancern redan för tio år sedan. Jag har ju följt hans kamp där han har varit stoisk. Han var otroligt stark och full av acceptans inför sitt öde men utan någon sorg utan körde in i kaklet. Sen när det är klart står man där och är förvånad och känner en sorg och någon form av ilska.

– Jag gick därifrån och kände mig tom. Just det där att man aldrig ska ses något mer, det är jättekonstig, säger han.


LÄS MER: Kungens farväl av Magnus Härenstam.


Samtidigt beskriver han den enorma kärlek som förmedlades under hyllningen.

– Det var så mycket kärlek att till och med Magnus om han hade levt skulle ha varit lite förvånad att han har satt ett så enormt fint positivt avtryck av sin karriär och sin levnad, säger Lasse.

Magnus Härenstams familj har tidigare berättat på Facebook att en dokumentär om Magnus ska göras.

– Den ska gå redan i jul. Det är i planeringsstadiet fortfarande, men det ska gå i jul, två timmar, som jag har förstått. Det kan nog bli väldigt spännande och kul, säger Birgitta Härenstam.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.