Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tårarna bakom ”Vår tid är nu”– nu säger Hedda farväl

”Det kom en bulldozer rakt in i bygget”
Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson i sina roller.
Foto: SVT
Många väntade på att Nina Löwander och Calle Svenssons skulle få varandra.
Foto: SVT
”Det är en lycklig kärlekshistoria, men vägen dit, och mina scener, är inte så mycket feelgood.”, säger hon.
Foto: SVT

Första gången: Tårar och sorg

Andra gången: Hålla handen, gråta och se det som var en så stor del av hennes liv rivas. 

När Hedda Stiernstedt för tredje och sista gången sa farväl till ”Vår tid är nu” var känslorna annorlunda: 

– Det var varken chockartat eller supersorgligt, utan som en tredje fas i separationsångesten, säger hon. 

Det regnar. 

Platsen är Kungsgatan i centrala Stockholm och Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson väntar på att göra den sista scenen i ”Vår tid är nu” säsong 2. Produktionsteamet är smått hysterisk. Natten har fört med sig berusade människor som missar att kamerorna måste rulla och att vädret knappast hjälper situationen. 

Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson gråter. Där på Kungsgatan i Stockholm vet de inte att en tredje säsong ska komma att spelas in. 

Liknande känslor slog nästan omkull duon när de var klara med säsong 3. 

Fortfarande i sina rollfigurers kostym och smink fick Stiernstedt och Gustafsson se när interiörerna till Djurgårdskällaren, restaurangen i ”Vår tid är nu”, revs. 

– Vi stod och höll hand. Det är bara jag och Charlie där av någon anledning och vi står och ser på när de river restaurangen och det går så fort, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

– Vi stod bara där och grät. Då var det någon sådan där riktig separationsångest tror jag.

Gjorde inhopp i julspecialen 

Samtidigt snackades det om fler avsnitt. 

Manusförfattarna hade insett att tv-tittarna känt sig snuvade på hur det gick till när Nina Löwander och Calle Svensson blev ett par, eftersom de är gifta och har barn på varsitt håll när första säsongen slutar, och sedan, när säsong 2 börjar och fem år har gått i serien, är de tillsammans.  

Idén fick fötter. 

En julspecial beställdes. Med Ninas och Calles kärleksfas i fokus kunde även Suzanne Reuter, som spelar Helga Löwander, vara med i ”Vår tid är nu” igen. 

När serien är tillbaka för sista gången med fyra avsnitt är året 1951. Det har gått ett halvår sedan Nina Löwander försökte, och nästan lyckades, ta sitt eget liv. Nina äter fortfarande lugnande mediciner. Maken Erik samt mamma Helga får bestämma och fatta alla beslut. Ninas dotter Christina sköts om av barnflicka. 

Samtidigt har familjen Löwander bestämt sig för att återuppta en tradition och driva sommarrestaurang in skärgården. Det blir även ett tillfälle för Nina att vila upp sig. 

– Jag får hoppa in i en del av berättelsen som jag tyckte mycket om att vara i, men som jag tidigare bara fick vara i väldigt kort: Nina som den olyckliga hemmafrun. Där tyckte jag verkligen att det fanns mer att göra och säga än det vi redan hade sett, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

– Det vi berättar nu är en historia som kanske inte är mer sanningsenlig, men vanligare än den om Nina som den frigjorda restaurangchefen och nattklubbsdrottningen. Det var väldigt få som levde det livet, men många, även kvinnor min släkt, var olyckliga hemmafruar som inte arbetade, men gärna hade gjort det. 

De hade mått bättre om de hade fått göra det. 

– Jag tror det har färgat flera generationer. Det är så många som växte upp med dem och sedan har det fortsatt nedåt och jag tror det har påverkat så många, så det var fint att få gå in och gräva lite där igen. 

Nina och Calle får varandra 

Det som förstås är speciellt med den julspecial som fått titeln ”Vår tid är nu - 1951” är att tittarna är medvetna om att Nina Löwander och Calle Svensson kommer få varandra och kärleken vinna. 

– Det är en lycklig kärlekshistoria, men vägen dit, och mina scener, är inte så mycket feelgood. Nina kommer direkt ur ett självmordsförsök och sedan ska hon försöka plocka upp bitarna efter det. Det hålls inte igen. Nina får spela ut hela sina inre känsloliv. 

Efter tårarna på Kungsgatan och upplevelsen att se sin älskade arbetsplats rivas slutade inspelningen av ”Vår tid är nu - 1951” med alla känslor. 

Hedda Stiernstedt beskriver den bonustid hon fick med kollegerna och vännerna med värme i rösten. När de var klara med inspelningen upplevde hon det varken som chockartat eller supersorgligt. 

I stället: 

– Det blev som en tredje fas i separationen och vi kramade varmt om varandra och hade en jätterolig fest.  

Mattias Bergqvist recension: “Det bästa SVT har gjort”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.