Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tar svåra risken i sändning – vinner "På spåret"-finalen

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

Vad gör man inte för att vinna? 

Johar Bendjelloul drog frågan till sin spets när han gick emot sitt förnuft och bättre vetande i säsongsfinalen av "På spåret". 

– Det var väldigt obegåvat, säger "På spåret"-vinnaren. 

Tillsammans med Josefin Johansson tog han sedermera hem finalen – men lyfter fram en annan deltagare som vinnare. 

18 tävlande hade inför fredagens säsongsfinal av "På spåret" blivit till fyra. 

I finalen var Josefin Johansson och Johar Bendjelloul starkast och besegrade Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin med klara 29-17 och tog därmed hem titeln. 

Säsongsfinalen innebär också att Kristian Luuk, 51, och domaren Fredrik Lindström, 54, har tagit sin nionde säsong i mål – efter att ha tagit över programmet från Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg inför säsongen 2009-2010. 

I finalen visade Johar Bendjelloul prov på sin vinnarinstinkt. 


LÄS MER: Malous vågade skämt får programledarna att tappa orden

Gör det förbjudna – i "På spåret"-finalen

I programmet fick deltagarna frågan om vad som innehåller mest fett: ostkaka, popcorn och kaviar. 

Josefin Johansson berättade att hon är vegetarian och därmed inte kunde smaka kaviaren, varpå Johar Bendjelloul tog på sig ansvaret mot bättre vetande. 

– Jag är väldigt allergisk mot fisk men jag tror jag klarar kaviar så jag smakade lite, men bara lite. Det kan bli spännande med anafylaktisk chock i direktsändning, säger han i programmet till Kristian Luuks stora förvåning. 

 

I finalen får deltagarna prova ostkaka, popcorn och kaviar och avgör vad som innehåller mest fett. Foto: SVT

 

– Vad är det frågan om här? Vi har en man med dödslängtan här inne. Jag äter inte det och då sa Johar att ”då får jag offra mig”, utbrister tävlingspartnern Josefin Johansson. 

"På spåret"-vinnaren visade därefter inga tecken på någon allergisk reaktion, men vinnarparet fick heller inga poäng på frågan. 

– Det var ju väldigt obegåvat. Men det var väl vinnarinstinkten som slog till där. Tyvärr fick vi ju noll poäng på den frågan. Det hade varit väldigt snopet om jag hade fått en allergisk chock och inte tjänat några poäng på det heller. Det hade kunnat vara värt det om vi hade tagit poäng åtminstone, säger han inför finalsändningen.


LÄS MER: Flera tittare reagerar – efter svaret i "På spåret"

De vann På Spåret 2018

 

Johar Bendjelloul och Josefin Johansson vann "På spåret" 2018. Foto: SVT

 

Samtliga finalister deltog i "På spåret" för första gången, men när det väl kom till kritan var det alltså Johar Bendjelloul och Josefin Johansson som drog det längsta strået. 

I kväll träffades vinnarna för att se finalen tillsammans och fira. 

– Vi har lite kontakt. Jag ska hem till henne i kväll och så ska vi titta tillsammans. Vi vet ju hur det går så vi kan ju kosta på oss det, säger Johar Bendjelloul. 

Vinnarparet kände inte varandra sedan tidigare, utan pusslades ihop av SVT-redaktionen i Göteborg. Redan nu är det klart – om än inte formellt – att de återvänder till nästa säsong. 

– Vi har fått ett slags preliminär fråga om att vara med nästa år och det har vi sagt ja till, säger Johar Bendjelloul. 

Man ska inte sluta på topp då?

– Haha, det blir en annan utgångspunkt nu, men det tar vi med ro.

Johar Bendjelloul: Han är en klar vinnare

Journalisten poängterar att det först och främst rör sig om ett underhållningsprogram, och inte en tävling. Han säger att det finns flera olika sätt att vinna på.

 

I finalen ställdes vinnarna mot Amie Bramme Sey och Göran Bolin. Foto: SVT

 

– Jag skulle nog bestämt vilja hävda att Anders "Ankan" Johansson är en stor vinnare i ”På spåret” eftersom han var rolig, charmig och kunde en massa sker. Även om han inte vann själva tävlingen så är det klart att han är en vinnare. 

Har det varit svårt att hålla tyst om att ni vann själva tävlingen?

– SVT är väldigt strama med det och jag är bra på att hålla tyst. Jag har jobbat på "Sommar i P1" tidigare och då lär man sig att hålla tyst. Men jag har berättat om det för mina barn och föräldrar. 

Hur har det varit att tävla med Josefin Johansson?

– Hon är en väldigt rolig person att umgås med, det har varit en stor glädje att hänga med henne. Sen är hon väldigt allround och kan en massa saker så vi hade väldigt stor glädje av varandra.