Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tajts på jobbet? Fast inte till en svettig topp

Svarta tajts i merinoull från Icebreaker, 599 kronor.
Svarta tajts, Vare Windstopper Tights, från Peak Performance, 1200 kronor.
Svarta tajts från Helly Hansen, 800 kronor.
Svarta löpartajts från Casall, 1499 kronor.
Träningstajts med rosa detaljer från Helly Hansen, 800 kronor.
Foto: Berit Bergestig
Kompressionstajts från Reebok, 450 kronor.
Sculture tights från Casall, 795 kronor.
Foto: Dan Sjunnesson - Studio Ca
Träningstajts från Saucony, Omni LX Tight, som tål löpning i skog och mark. Reflekterande sömmar längs benet, 700 kronor.
Grå träningstajts från Energetics/Intersport, 299 kronor.
Matcha med snygg träningsjacka från Casall, 699 kronor.
Matcha med klassiska sneakern The Plum från Reebok. Nu fyller modellen fyller 25 år och Reebok ger i samarbete med Sneakersnstuff ut en jubileumssko. Kostar 1899 kronor.
1 / 11

Tajts som praktiskt träningsplagg har vi använt länge.

Och försäljningen av träningskläder har nått en riktig boom.

Kanske ligger en del av framgången i att vi använder tajtsen även utanför träningslokalen.

- Träningstajts kan man komma undan med, ung som gammal, säger Expressens modeexpert Emma Danielsson.

Använder du träningstajts som vardagsbyxa?

De finns i alla färger, mönster och stilar. Sportbutikerna poppar upp som svampar ur jorden, men du kan numera även hitta sportkläder i de vanliga klädkedjornas butiker.

I takt med detta har man också börjat se folk använda träningstajts till vardags, även när de inte tränar.

Enligt trendforskare och socialantroplog Gunn-Helen Öye från Norge har just träningstajts-trenden blivit ett utbrett fenomen.

- Tajtsen har flyttat från en svettig gympasal till att bli ett vardagsplagg, speciellt för småbarnsmammor, säger Gunn-Helen till Minmote.no. Anledningen till att kvinnor går med detta plagg utanför träningslokalen är för att det är tryggt.

Expressens modeexpert Emma Danielsson håller med och menar att träningstajts är betydligt skönare att ha på sig än byxor och jeans. I kombination med att man vill man se aktiv och hälsosam ut.

- Men den viktigaste faktorn är ändå att sportkläder blivit så pass trendigt, och det gäller alltså inte bara på gymmet, säger Emma. På modeveckorna runtom i världen ser vi exempelvis hur många trendsättande fashionistor bär sneakers till klänningen eller kostymen.

Är den här trenden för alla åldrar?

- Det är inte alla trender som funkar i alla åldrar men träningstajts kan man komma undan med ung som gammal.

Tricket enligt Emma är att man ska se sportig ut men inte så pass att det ser ut som att man kommit raka vägen från gymmet.

- Man skippar alltså träningstoppen och matchar tajtsen med sina vanliga toppar och tröjor, kanske med en skinnjacka över och med ett par snygga sneakers på fötterna.

När bör man inte ha dem på sig i vardagssammanhang?

- Det är inte alla jobb som lämpar sig för träningstajts. Har man någon slags dresskod på jobbet så är tajtsen uteslutna. I övrigt passar de bra på dagtid i de flesta sammanhang.

Vad tycker du själv om denna sportiga trend?

- Det är alltid trevligt när rådande trender även råkar vara bekväma. Sedan får man välja sina tillfällen. Jag tycker om att klä upp mig i kjolar och klänningar till vardags så jag skulle inte gå över till den sportiga stilen helt.

Sugen på att verkligen träna? Bästa plaggen för trail running hittar du här!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.