Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Taelgia” ny serie i SVT – så blir Jens Östbergs spänningsdrama

”Taelgia” har premiär i september 2023 i SVT.
Foto: Johan Paulin / SVT

”Taelgia”. 

Det är titeln på Jens Östbergs nya dramaserie med premiär i september i SVT. 

Nu kan Expressen Nöje berätta om handlingen. 

– En spänningsserie som tar oss bakom rubrikerna om den organiserade brottsligheten, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT. 

Expressen Nöje kan nu berätta om SVT:s nya serie ”Taelgia”, ett spänningsdrama av Jens Östberg. I huvudrollerna syns bland andra Jonay Pineda Skallak, John Hanna, Ranja Jan Barvary och Sara Shirpey. 

”Taelgia” produceras av Filmlance International, bolaget som bland annat stod bakom ”Kalifat”, en serie som liksom ”Taelgia” spelades in under stort hemlighetsmakeri. 

Handlingen i spänningsserien ”Taelgia”

”Taelgia” fokuserar bland annat på rollfigurerna Gabriel, Marko och Sibel. De två förstnämnda träffas när Gabriel – han har då precis börjat på fordonstekniskt gymnasium – tvingas flytta till Ronna, ett miljonprogramsområde i Södertälje. 

Marko är den som leder de unga knarklangarna på uppdrag av sin surrogatbror Baloo, spelad av Tanki Mosa. När Marko begår ett spektakulärt misstag skapar det snabbt ilska högre upp i den kriminella hierarkin. 

Samtidigt flyttar Sibel tillbaka hem till Södertälje efter ett antal år som polis i en mindre svensk stad. Tack vare sina syrianska rötter blir Sibel en tillgång för spaningsledaren Urban.    Hennes kolleger anser att Sibel inkvoterad, medan hon får utstå hat och påtryckningar från den syrianska gruppen. 

SVT: ”Spännande, rörande, smärtsam”

I berättelsens mitt finns även Gabriels syrra Magda. Hon spelar basket i Södertäljes elitlag Taelghia och erbjuds stora pengar för en läggmatch. 

– SVT Dramas kanske viktigaste ambition är att berätta historierna som utspelar sig bakom samtidens klickvänliga rubriker. ”Taelgia” är en sådan berättelse, en spänningsserie som tar oss bakom rubrikerna om den organiserade brottsligheten, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT, i en kommentar och fortsätter:  

– Den är spännande, rörande, smärtsam och alldeles unik i det svenska utbudet, och vi är mycket stolta över alla inblandade, Jens Östberg som skrivit och regisserat, Mimmi Spång som producerat, och alla enastående skådepelare. 

De har skrivit manus till SVT-serien ”Taelgia”

Jens Östberg slog igenom med filmen ”Flugparken” och var en av de drivande kreativa krafterna bakom SVT-serien ”Filip och Mona”. Östberg regisserade även avsnitt i ”Spelskandalen”. 

När det gäller ”Taelgia” är Jens Östberg regissör och huvudförfattare, medan Pauline Wolff och Jörgen Hjerdt är avsnittsförfattare. 

”Taelgia” produceras av Filmlance International, en del av Banijay, i samarbete med Garagefilm International och i samproduktion med Sveriges Television och Film Stockholm samt i samarbete med Viaplay och med stöd av Nordisk Film och TV fond. Wild bunch är seriens internationella distributör. 

Så beskriver SVT dramaserien ”Taelgia”

När SVT ska beskriva seriens handling skriver man att ”familjer, polis och kriminella står mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld” samtidigt som några unga människor” försöker ”hitta en väg till ett bättre liv”. 

Vidare: ”Runt de vuxna kriminella rör sig de yngre, springisarna. De säljer knark och riggar flyktmopeder, tills de en dag tvingas ta sig an farligare uppdrag med en blandning av skräck och stolthet. Det här är deras berättelse.  Det är också en berättelse om deras familjer; undrande syskon och förtvivlade föräldrar som kämpar för att hålla sina barn på rätt köl.”

”Taelgia” har planerad premiär i september 2023 i SVT. Serien är på sex avsnitt. På rollistan finns även Oldoz Javidi, Nurbo Bozan, Fikret Çeşmeli, Kalled Mustonen, Emma Broomé och Nora Ericsson. 

Malin Levanon om fortsättning på ”Detektiven från Beledweyne”:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.