Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tack Dao, nu slipper vi en helmanlig semifinal

Jurymedlemmen Kishti Tomita om utgången av fredagens Idol-kvartsfinal: ”Visst har några tjejer åkt för tidigt”, säger hon.
Dao Di Ponziano vidare till semifinal.Foto: TV4

Hoppet lever.

Dao Dao Di Ponziano gick vidare till semifinal i ”Idol” vilket innebär att vi fortfarande har chans att skicka en tjej till Globen.

Att den manliga segersviten bryts är viktigt för programmets dynamik.

2018: Sebastian Walldén.

2017: Chris Kläfford.

2016: Liam Cacatian Thomassen.

2015: Martin Almgren.

För att hitta den senaste tjejen som vann i ”Idol” får vi backa bandet till 2014 då Lisa Ajax tog hem talangsåpan i en unik säsong med en helt kvinnlig topp tre – Mollie Lindén kom tvåa och Josefine Myrberg blev trea.

Utöver Lisa Ajax återfinns bara tre kvinnliga vinnare i den femton säsonger långa ”Idol”-historien: Agnes Carlsson, Marie Picasso och Amanda Fondell.

När Astrid Risberg fick lämna tävlingen förra veckan efter att ha tvingats sjunga någon fotbollspelares favoritlåt fanns bara en person kvar med möjlighet att ändra den dystra statistiken: Dao Di Ponziano.

Och hoppet lever fortfarande efter hennes framföranden av Whitney Houstons ”I have nothing” och Jessie J:s ”Price tag”. Dao gick vidare och det är fortfarande möjligt att vi får se en tjej stå som slutsegrare.

För att undvika missförstånd – ”Idol” ska naturligtvis inte handla om kvotering och hundra procent balans mellan könen. De bästa artisterna, eller i alla fall de som går bäst hem hos tv-tittarna, ska förstås gå vidare i programmet.

Samtidigt är det helt uppenbart att killar historiskt sett har haft betydligt lättare att nå långt i ”Idol”, hur bra de har varit har spelat mindre roll. Vad det beror på har debatterats flitigt i många år – handlar det om att tjejer hellre röstar på sina manliga favoriter eller är det helt enkelt så att tittarna stör sig på unga kvinnor som tar plats i tv?

Oavsett vilket kan ju ingen tycka att Kevin Walker var mer intressant än Elin Bergman när finalen 2013 avgjordes. Eller att tidigare nämnde Martin Almgren hade större potential att nå den där internationella framgången, som ju juryn alltid tjatar om, än Amanda Winberg.

För programmets dynamik känns det också viktigt att vi nu slipper en helmanlig semi nästa vecka och att chansen att det kommer att stå en tjej i Globen när finalen avgörs den 6 december.

Det tackar vi Dao Di Ponziano för.

 

Grottfrid Krantz tvingas lämna ”Idol”:

Grottfrid Krantz tvingas lämna ”Idol” efter en dramatisk kvartsfinal. Men det var inte det enda som stack ut under kvällen.

Tusses starka känslor efter succén i Idol:

Storfavoriten vidare till topp tre – nu väntar semifinalen