Ta hand om dina skor i sommar - så gör du!

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Traditionell. Impregneringssprej "Boston Raingard ­protector", 79 kronor.
Boston "Quick Shine" putssvamp med silikon som ger snabb glans, 28 kronor.
Mink­olja "Kiwi Outdoor" Mink Oil för läder, 45 kronor.

Här tipsar Sara Winter på Skobransch­rådet om hur du behandlar skinn, tyg och mocka på bästa sätt.

Glöm inte att ägna några extra ­minuter åt dina nya skor innan du går ut i regn och rusk. Det lönar sig.
-  Om du går ut i vått väder med ­obehandlade skor blir det lätt fula  ­märken. Viktigast är att använda impregneringssprej när skorna är  torra, säger Sara Winter, pressansvarig på Skobranschrådet.
Impregnerade skor får ett skyddande lager som stöter bort smutsen. Det skyddet har de inte när vi köper dem.
-  Men tänk på att hålla flaskan 30 centimeter från skon när du sprejar.  Håller du den för nära kan det komma för mycket på samma ställe och i  värsta fall blir det en vätskefläck, säger Sara Winter.

Så tar du hand om dina skor

Så tar du hand om...

...mocka:
Det är extra viktigt att spreja mockaskor med en impregneringssprej. Materialet drar lätt åt sig smuts och saltränder som är svåra att få bort. Spreja skorna när de är nya och torra.
Använd en borste med ­gummipiggar, speciellt anpassad för just mocka. Piggarna hjälper till att borsta runt "luggen" på skon, vilket gör det lättare att få bort fläckar av salt eller lera. Borsta skon när den är torr.


...skinn:
Återfukta skinnskon med fett för att hålla den mjuk och smidig. Det kan ha en lite skyddande ­effekt, men det är ändå sprej ovanpå det som gäller. Först då får man det skyddande lagret som stöter bort smutsen.
Smuts på en skinnsko tar du enklast bort med en blöt ­papperstuss. Använd dig av ­vanligt vatten och inga medel. När smutsen är borta måste skon torka ordentligt innan du ­behandlar den med fett eller sprej.


...tyg:
Vita tygskor blir lätt smutsiga, men man kan använda speciella tvätt- medel som bleker skon lite. Gnugga bort fläckarna för hand med medlet. Glöm inte att ­impregnera skorna efteråt.

Skoexperten tipsar

Skoexperten SARA WINTERS TIPS

- Om man får fläckar på ljusa skor är vanligt suddgummi effektivt. Prova! Det biter på fler fläckar än man tror.
- Använd helst inte skovärmare för ofta. Att ställa blöta skor på ­elementet eller i torkskåpet är inte heller särskilt bra. Materialet kan spricka eller släppa i limningen. Bäst är att stoppa skon full med tidningspapper som suger åt sig vätskan.
- Om man vill göra sin sko blank och snygg för stunden kan man använda quick shine. Den tar knappt någon plats i väskan och brukar finnas på Ica. Skon ser snabbt fräschare ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.