Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systerns ord: Därför dog Josefin Nilsson

Marie Nilsson Lind om sommarpratet: ”Jag vill att hela jag ska vara en bomb”
Nu släpps boken ”Josas bok – min berättelse”. Foto: GUNNAR ASK / TT NYHETSBYRÅN
I boken skriver Marie Nilsson Lind om sin syster. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Systrarna tillsammans med Ainbusk Singers i Melodifestivalen 2008. Foto: SVEN LINDWALL
Josefin Nilsson dog den 29 februari 2016. Foto: BJÖRN LUNDBERG
Marie Nilsson Lind skriver om hur en överdos av morfin var det som orsakade systern Josefin Nilssons död. Foto: OLLE SPORRONG
”Josas bok – min berättelse” släpps på fredagen 28 februari.
1 / 8

Veckor efter en höftledsoperation hittas Ainbusk-artisten Josefin Nilsson död i sitt hem den 29 februari 2016, 46 år gammal.

Nu berättar Marie Nilsson Lind för första gången vad som tog hennes systers liv, i boken ”Josas bok – min berättelse”, som släpps på fredagen.

”Josa överdoserade morfin, det är en mycket vanlig dödsorsak. Man blir sövd av morfin och hjärtat slutar slå”, skriver Marie Nilsson Lind i boken.

Måndagsmorgonen den 29 februari 2016 går den folkkära sångerskan Josefin Nilsson bort i sitt hem på Gotland. Hon blir 46 år gammal.

I morgon fredag, nästan exakt fyra år efter Josefin Nilsson bortgång, släpps boken ”Josas bok: Min berättelse”, skriven av systern Marie Nilsson Lind. Med hjälp av anteckningar ur Josefin Nilssons dag- och skrivböcker ger hon nu en bild av Ainbusk-sångerskans hela liv – och hur det slutade.

Josefin Nilssons sista år i livet kantas av smärta, mediciner och läkare utan bra svar. Hon lider av posttraumatisk stress och tappar håret, och våren 2015 har artisten så ont i höften att hon knappt kan gå. Hon och Marie Nilsson Lind är bokade att sätta upp sin föreställning ”Systrarna sisters” på Rival i Stockholm, efter succén hemma på Gotland, men tvingas ställa in tills Josefin Nilsson mår bättre.

”Systrarna sisters” sätts aldrig upp på Rival.

Systern om Josefin Nilssons ångest och paranoia 

Josefin Nilsson behöver en operation, men har för dåliga värden och måste bli friskare innan hon kan få en ny höft. Men artisten lider och får morfin mot smärtan – medicin hon blir allt mer beroende av.

”Josa började få svåra biverkningar av morfinet. Hon började få stark ångest, blev paranoid. Hallucinerade. Josa ville klara sig själv, men situationen komplicerades av att hon verkligen var helt beroende av smärtstillande. Hon hade ju så ont, höftkulan hade inget skydd runtomkring sig, det var ben mot ben”, skriver Marie Nilsson Lind .

Bara veckor före sin bortgång opereras artisten på Huddinge sjukhus i Stockholm, och får en höftkula i titan i början av februari 2016. När hon kommer hem till Gotland tio dagar efter operationen möts hon av sin syster Marie Nilsson Lind, som bor med och tar hand om henne.

Helgen 27-28 februari börjar Josefin Nilsson må allt sämre. Hon äter morfin efter operationen, får allt mer ångest och blir paranoid. När Marie Nilsson Lind vill att de ska åka in till psykakuten vägrar artisten – och de två bestämmer sig för att försöka klara av helgen.

Det tar bara någon timme efter att Marie Nilsson Lind somnat på söndagskvällen, innan hon väcks av sin syster, som är livrädd. Josefin Nilsson är säker på att hon blir förföljd, och vill köra bort från huset trots att hon inte har körkort.

Josefin Nilssons sista ord

De två gotländska systrarna tar med hunden Trejo ut på promenad för att samtidigt övertyga Josefin Nilsson om att de är ensamma i området. Med Josefin Nilsson på kryckor ser de solen gå upp över grenarna, och Marie Nilsson Lind lyckas övertyga sin syster att hon är i trygghet. 

De gör sig i ordning för att lägga sig, och säger att de älskar varandra. Det blir Josefin Nilssons sista ord.

En knapp timme senare väcks Marie Nilsson Lind av att Trejo skäller, och hittar sin lillasyster död i sängen. I ”Josas bok: Min berättelse” berättar hon om skuldkänslorna efter systerns bortgång.

”Det här följer mig och kommer alltid att följa mig. Jag har fruktansvärda skuldkänslor för att vi inte åkte in till psyket. Jag skulle ha tvingat henne. Men hon ville absolut inte. Och vi hade ju gjort den en gång förut, när hon hade en psykos, Josa ville inte in igen. Vad kunde de göra? tyckte hon”, skriver Marie Nilsson Lind.

Uppmärksammad dokumentär

Josefin Nilssons död väcker stor sorg i hela landet, och begravningen bevakades i medierna. Lagom till vad som skulle ha blivit hennes 50-årsdag, 22 mars 2019, sänder SVT dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, om Josefin Nilssons liv. I dokumentären beskrivs hur Josefin Nilsson var i ett destruktivt förhållande på 90-talet, en relation som till slut leder till en dom i hovrätten. I dokumentären hålls Nilssons partner anonym, men Dramaten-skådespelaren Örjan Ramberg går själv ut i Expressen och slår tillbaka mot anklagelserna i dokumentären. Ramberg dömdes i tingsrätten för tre fall av misshandel mot Josefin Nilsson, men friades senare från två av dem i hovrätten. Hovrätten ansåg att skådespelaren var skyldig till ett fall av misshandel, utöver olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. I dokumentären lyfts Josefin Nilssons relation med Örjan Ramberg som en av anledningarna till hennes problem de sista åren i livet.

Dokumentären fälldes senare av Granskningsnämnden då man menade att den stred mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. 

Systern om ovissheten 

Efter Josefin Nilssons bortgång hittar obducenten ett sextiotal smärtstillande tabletter i artistens magsäck, och avskriver hennes död som självmord. Samtidigt rapporterar de att artisten hade ett förstorat hjärta och dåliga värden. Än i dag vet inte Marie Nilsson Lind eller någon annan om artisten medvetet tog sitt liv, eller om överdosen på morfin var en olyckhändelse, och skriver i ”Josas bok: Min berättelse”:

”Många som får en psykos upplever en så outhärdlig situation att de måste fly ifrån sig själva. En biverkning av morfin är psykoser, paranoida drag. När de opererade i Huddinge fanns det ingen samordning med psyk på Gotland. De har Lex Maria-anmält sig själva. Vi visste inte att morfin var farligt för psyket. Jag visste inte det, inte Josa heller. Jag får bära det här resten av mitt liv. Jag vet inte, ingen vet om hon tog tabletterna medvetet eller inte. Det sista hon sa, var det ett avsked?”.

Expressen söker Örjan Ramberg för en kommentar.

Björn Kjellman om Josefin Nilsson: ”Besvärligt att prata om”

Björn Kjellman: ”Besvärligt att prata om”

MÅR DU DÅLIGT? HÄR FINNS HJÄLP ATT FÅ:

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.

Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Dagens största nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.