Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Systerns ångest – efter Josefin Nilssons tragiska död

Josefin Nilsson blev bara 46 år gammal. Foto: SVEN LINDWALL
Josefin Nilsson tillsammans med sin syster Marie Nilsson Lind. Foto: STAFFAN JOHANSON

Folkkära artisten Josefin Nilsson blev bara 46 år gammal. 

Kvar på andra sidan är systern Marie Nilsson Lind som efter två år av sorgearbete återvänder till teaterscenen. 

I dagarna är det premiär för hennes nya föreställning "Mina drömmars land" som håller minnet av hennes syster vid liv. 

– Jag har ångest för att jag inte lyckades rädda henne, säger hon. 

Josefin Nilsson dog hastigt den sista februari 2016. 

Den folkkära Ainbusksångerskan och skådespelaren avled i sitt hem efter att ha varit ute på en promenad tillsammans med sin syster Marie Nilsson Lind, 56. 

Obduktionen slog sedermera fast att Josefin Nilsson gick bort till följd av ett förstorat hjärta, dåliga värden och en missbedömd dos receptbelagd medicin. 

Efter två år av sorg och saknad efter sin syster väljer nu Marie Nilsson Lind att återvända till teaterscenen med sin föreställning "Mina drömmars land". 

– Första året låg jag bara och grät och spydde. Men nu ska jag sätta i gång med livet igen på något vis. Att gå vidare är att man väljer att leva i en sådan sorg, säger hon. 


LÄS MER: Josefin Nilssons sista dagar i livet

Systern tillbaka på teatern – efter Josefin Nilssons död

Marie Nilsson Lind var en del av kvartetten som utgjorde gruppen "Ainbusk". Det senaste år har inkluderat fem knäoperationer. Efter att ha opererats för artros och fått en ny knäskål fick hon en infektion och tvingades till ytterligare operationer. Den sista ägde rum i november förra året. 

– Jag har haft ett helvete sedan förra januari. Jag har varit orolig och rädd. Det blir som att man blir sjuk när man väl har bestämt sig för att leva vidare. Då tänker man att nu kommer straffet, säger hon. 

Efter hennes systers bortgång har Marie Nilsson Lind gått i djupterapi två gånger i veckan. Hon har haft återkommande mardrömmar där hon försöker rädda sin syster och i dag tackar hon terapin som hjälpte henne ta sig igenom den djupa sorgen. 

– Jag har ångest för att jag inte lyckades rädda henne och det kommer jag alltid att bära med mig. Utan terapin hade jag inte överlevt. 


LÄS MER: Josefin Nilssons sista framträdande

Därför återvänder Marie Nilsson Lind

Beslutet att återvända till scenen kom efter att hon uppträtt under en vernissage tillsammans med sin man. Spelningen gav henne "en skjuts in åt ett annat håll". Därefter började hon tänka på låtar och återupptog så småningom sitt kreativa skapande. 

Men inget kommer bli som förr.

– Det kan det aldrig bli och det är bara att inse. Att spela igen och höra någon annan sjunga var väldigt omtumlande. Men jag är väldigt lycklig över Lee Gotvik som är med nu och är en helt egen person. Hon är en fantastisk tjej, säger Marie Nilsson Lind.  

I kommande föreställningen på Gotland pratar Marie Nilsson Lind om sin döda syster. Hon berättar att föreställningen i mångt och mycket handlar om att välja livet och hur man tar sig tillbaka efter en svår sorg. Men det är också en föreställning om människornas historia på ön. 


LÄS MER: Mamman berättar: "Det kom oväntat"

Marie Nilsson Lind: "En enorm kraft"

Marie Nilsson Lind säger att hon och systern var som "två sidor av samma sak". Jobbet och familjebandet gjorde att de var mer eller mindre oskiljaktiga. 

– Vi hjälpte varandra. Vi hade båda alltid svårt med självförtroendet och då trodde vi i stället på varandra. Att hon trodde på mig och jag trodde på henne var en enorm kraft. Vi upplevde någonting väldigt speciellt, säger hon och fortsätter: 

– Jag vill inte att "Josa" ska glömmas bort, utan jag vill hålla henne så levande jag kan.