Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya detaljer om Josefin Nilssons död

SVT-dokumentären ”Älska mig för den jag är” fick stor uppmärksamhet
Josefin Nilsson avled den 29 februari 2016.
Foto: SVEN LINDWALL
Systern Marie Nilsson Lind berättar nu nya detaljer om Josefin Nilssons död.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Marie Nilsson Lind tillsammans med lillasystern Josefin Nilsson.
Foto: STAFFAN JOHANSON

Artisten Josefin Nilssons avled 2016 blott 46 år gammal – och hennes öde har skapat en stor debatt om våld i nära relationer.

Nu, tre år senare, berättar Marie Nilsson Lind nya detaljer om lillasysterns död.

– I obduktionsrapporten står det: dödsorsak självmord och jag har inte velat sagt det för skulden att jag inte kunde hålla henne kvar i livet, säger Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1”.

– Som Piff utan Puff.

Så beskriver artisten Marie Nilsson Lind, 57, det tomrum hennes lillasyster Josefin Nilsson lämnat efter sig när hon somnade in på skottdagen den 29 februari 2016.

Men trots att Josefin Nilssons öde skapat rubriker i flera vändor finns det en detalj om lillasysterns död som Marie Nilsson Lind inte gått ut med – tills nu.

I ”Sommar i P1” berättar hon om det där dygnet som klöv tiden itu.

– Jag satt vid min syster som hade varit död i en timme och likbilen var på väg. Det var skottdagen som egentligen inte finns, den 29 februari 2016. Miljön var precis som i ”Det sjunde inseglet” – det är jag som är döden. Den tog min syster, jag slogs och skrek och försökte hålla i henne, jag slogs med den jävla döden, minns Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1” och fortsätter:

– Det går inte att förstå döden, ena stunden skrattar vi åt att här står vi i urtvättade nattlinnen från lasarettet och borstar tänderna. Säger att vi sover en stund. Josa säger: ”Tack för allt du gjort för mig Kika, jag älskar dig”… I nästa stund se att hon bärs ut i en svart plastsäck. Det går inte att förstå att vi aldrig mer ska ses.

Josefin Nilssons dödsorsak – självmord

När likbilen anlände till hemmet på Gotland hade Marie Nilsson Lind ännu inte förstått att Josefin Nilsson faktiskt var borta för alltid. I sommarpratet minns artisten hur hon i chock skickade med en munktröja till lillasystern i likbilen – ”så att hon inte skulle frysa”. 

Hon bad personalen att bära Josefins kropp försiktigt – för hon hade ju nyss opererat höften. Och hon var orolig över att Josefin skulle känna sig ensam.

Men framför allt minns Marie Nilsson Lind obduktionsrapporten.

– Ingen vet exakt vad Josa dog av. Det står inte i en obduktionsrapport att det var en enorm kamp – med såren i höften, morfinet för smärtan. Allt det otäcka som kommer med all morfin – ångesten och kliandet på huden, såren på huvudet och mardrömmarna som kom och gick, säger Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1” och fortsätter:

– I obduktionsrapporten står det: dödsorsak självmord och jag har inte vilja sagt det för skulden att jag inte kunde hålla henne kvar i livet, att jag missade att hon tog sitt liv. Det är så starkt för mig så jag har inte vilja att vi ska gå ut med det ordet. Den enorma skulden att hon kanske var medveten om att hon tog sitt liv eller var hon så påverkad att hon inte visste. Tänk om hon räknade med att jag skulle hitta henne i tid. Menade hon ”tack för allt” som ett avsked?

Släpper bok på skottdagen 2020

I över tre år har Marie Nilsson Lind kämpat med sorgen efter systern, och samtidigt försöka förstå vem hon är – utan Josefin.

Nästa vår, närmare bestämt den 29 februari, kommer Marie Nilsson Linds bok ut om lillasysterns öde.

– Jag får kraft av att veta att jag kommer att kunna slutföra Josas bok, att hennes musik kommer att leva vidare på flera sätt, att hennes röst inte dör, har hon tidigare sagt till Expressen.

Den 22 mars i år fick den avlidna artisten upprättelse då dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” hade premiär i SVT på vad som skulle varit hennes 50-årsdag. I dokumentären lyftes att Josefin Nilsson misshandlats både psykiskt och fysiskt under 90-talet av sin dåvarande pojkvän.

Dokumentären väckte starka reaktioner och skapade en debatt om våld i nära relationer. Det i sin tur fick ringar på vattnet och resulterade i att exet, Örjan Rambergs, arbetsplats Dramaten hamnade under lupp.

Expressen har sökt Marie Nilsson Lind som avböjt att kommentera.

HAR DU TANKAR OM SJÄLVMORD? KÄNNER DU NÅGON SOM MÅR DÅLIGT?

Eller har en närstående begått självmord?

Här finns det hjälp att få:

Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar: www.mind.se

Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22.

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111.

Aktuella öppettider på www.bris.se .

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad.

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Har du lyssnat på ”Sommar i P1” i år?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.