Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systern avslöjar Josefin Nilssons kamp – in i det sista

Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES/GÖRAN GRANLUND GÖRAN GRANLUND
Foto: GUNNAR ASK

Den folkkära sångerskan Josefin Nilsson led av posttraumatisk stressyndrom och missbrukade tabletter när hon gick bort 2016, 46 år gammal.

Systern Marie Nilsson Lind berättar i ”Skavlan” om systerns kamp in i det sista.

– Man får en diagnos att man har ångest, och så får man medicin för att man är sjuk. Men så blir den där medicinen väldigt farlig, väldigt fort, säger hon i SVT-programmet.

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson hittades död i sitt hem den 29 februari 2016. Hon blev 46 år gammal.

I dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, som sändes på SVT i mars förra året, berättar systern Marie Nilsson Lind om artistens livskamp fram till sin bortgång. 

– Hon kom in i ett ett tillstånd som kallas PTSD, posttraumatisk stressyndrom, och fick mycket ångest. Hon blev rädd för allting, till och med för att stå på scen, som hon älskade, det var en sådan kraft och en sådan glädje förut. Men hon blev ju jätterädd. Då blir det olika sätt att lösa det på. Man får en diagnos att man har ångest, och så får man medicin för att man är sjuk. Men så blir den där medicinen väldigt farlig, väldigt fort, det är det som är problemet, att man blir beroende, säger Marie Nilsson Lind i ”Skavlan”.

– Vad var det för missbruk hon hade, undrar programledaren Fredrik Skavlan.

– Det var tabletter mycket. Men Josa var så, det var aldrig lagom med någonting. Hon älskade livet hur mycket som helst, hon älskade fest och ville inte gå hem. Hon ville att det skulle fortsätta. Och så är ju inte livet, säger Marie Nilsson Lind i programmet.

Reaktionerna efter dokumentären

Fredrik Skavlan tar upp de intensiva reaktionerna i sociala medier efter att dokumentären publicerades i mars.

– Det som hände med Josefin och hennes liv har ju engagerat väldigt mycket i Sverige. Speciellt efter dokumentären, där du också var med. Det var reaktioner i sociala medier, säger Fredrik Skavlan.

”Det blev nästan otäckt”

Men Marie Nilsson Lind tycker det är otäckt hur folk gick till attack.

– Det blev nästan otäckt. Den där mobben, det känns otroligt... vad ska jag säga... otäckt att den där jakten... Det är som att medeltidsveckan aldrig går över. Min bror och min man fick mycket kommentarer att: ”Om det varit min syster så hade jag tagit saker i egna händer”. Det tycker jag, att så långt har vi väl ändå kommit.

SVT fälls för dokumentären om Josefin Nilsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.