Sydkoreansk thriller belönas med Guldpalmen

Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM / NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES
Den sydkoreanska regissören Bong Joon-ho vann Guldpalmen 2019.
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den sydkoreanska regissören Bong Joon-ho kammade hem Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes för den mörka thrillern ”Parasite”. 

Filmen handlar om en fattig familj som blir tjänare till en rik familj. 

Bong Joon-ho är den första koreanska regissören att vinna festivalens finaste pris, enligt The Guardian

Bong Joon-ho belönades under lördagen med ett av världens mest prestigefyllda filmpris, Guldpalmen, på Cannesfestivalen. 

Detta för att ha regisserat filmen den mörka men komiska thrillern Parasite.  

Tävlade med filmen Okja 2017

Bong Joon-ho, föddes 1969, och ligger bland annat bakom filmen ”Okja” som handlar om en flickas vänskap med en flodhästliknande varelse – och hennes kamp för att rädda denna från att tillfångatas av ett ondskefullt multinationellt bolag. 

Han tävlade med filmen, som finns på Netflix, i Cannes 2017. Då vann svenska regissören Ruben Östlund priset för filmen ”The Square”. 

Bong Joon-ho har varit en del av den koreanska filmvågen under lång tid och har regisserat kritikerrosade filmer som ”Memories of a Murder” (2003) och ”The Host” (2006), som handlar om hur ett monster gör tillvaron otrygg i floden Han i Seoul. 

Vinnarens egen favoritregissör: Akira Kurosawa

Han har även regisserat den postapokalyptiska filmen ”Snowpiercer” (2013), där internationella storstjärnor som Tilda Swinton, Chris Evans och Ed Harris, har roller, som utspelar sig på ett tåg som drar fram över ett förfruset jordklot. 

Bong Joon-ho har nämnt den japanska kultregissören Akira Kurosawa som sin favoritregissör, enligt hans biografi på IMDB. 

Han är engagerad i ett parti på vänsterkanten i Sydkorea och har sagt att han tycker det är roligt att lägga in politiska och sociala kommentarer i sina filmer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.