Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Swefilmer stängs efter husrannsakan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

På fredagen stänger den populära sajten Swefilmer ned - men bakom kulisserna pågår en växande polisutredning kring streamingsidan.

I ett Youtube-klipp berättar administratören Ola Johansson själv om hur han greps av polis för tre veckor sedan.

Åklagarsidan anklagar grundarna för att ha tjänat 13 miljoner kronor genom att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material på sajten.

https://www.youtube.com/watch?v=mJ4iCu0vVSE

Mer än 280 miljoner filmer och tv-program visas illegalt i Sverige varje år. Nu går en av de ledande sajterna bakom denna verksamhet i graven. Filmbranschen har länge krävt att piratsajterna ska stoppas - och åtminstone en känd regissör jublade när nyheten blev känd i natt.

Ola Johansson, en av administratörerna bakom Swefilmer, berättar i en Youtube-video att sajten kommer att stängas ned under fredagen efter att polisen gjort ett tillslag mot hans hem.

– Det har varit en jobbig månad minst sagt. Den 8 juli fick jag husrannsakan av polisen hemma. Jag blev av med dator, mobil och andra saker, säger Ola Johansson.

Razzian mot Swefilmer skedde efter en längre tids förundersökning, bekräftar Paul Pintér, nationell polissamordnare för immaterialrättsliga brott

– I grunden ligger en anmälan mot Swefilmer, säger han och fortsätter:

– Under förundersökningen kom vi fram till den här personen där husrannsakan senare gjordes.

"Genererat 13 miljoner"

I samband med tillslaget greps och anhölls Ola Johansson, misstänkt för upphovsrättsintrång. Han släpptes senare men misstankarna kvarstår.

Det finns ytterligare en misstänkt i målet, en man i 25-årsåldern med turkiskt medborgarskap som är skriven på en adress i Tyskland. Mannen är häktad i sin frånvaro, misstänkt för upphovsrättsbrott och grov penningtvätt som ska ha inträffat under den första halvan av juli i år.

Tingsrätten har också beslutat att frysa 13 miljoner av mannens tillgångar, ett så kallat kvarstadsbeslut som ska täcka troliga framtida fordringar.

– Det finns en kvarstad och sajten Swefilmer har genererat ungefär 13 miljoner kronor, så vitt vi vet, säger kammaråklagare Helena Grünwald som tillfälligt leder utredningen under ordinarie åklagares semester.

– Jag fick sitta på häktet i 90 timmar. När jag kom ut på måndagen hade hemsidan legat nere sedan fredagen, säger han.

Inget tillstånd

Rubriken på hans Youtubeklipp markerar att det är "sista gången". Den lyder: "Swefilmer. One last time. R.I.P. 13/2/2011 -31/7/2015"

Swefilmer har erbjudit streaming av svensktextade filmer och tv-serier sedan den 13 februari 2011 - utan film- och tv-bolagens tillstånd. Man använde en server i Ryssland. Men man fick problem med den ryska servern redan i början av månaden.

– Det började med att alla saker från OK.ru försvann. Det är den tjänsten där vi har lagt upp alla videoklipp som spelas upp vår sida, säger Ola Johansson på Youtube.

Facebooksidan stängdes

Samtidigt som servern försvann stängdes också Swefilmers Facebooksida. Det skedde redan innan polisen slog till.

Anders Nilsson, regissör som gjort bland annat Johan Falk-serien, välkomnar nedläggningen av Swefilmer. Han har länge kämpat mot sajter som Swefilmer. Nu skriver han på Facebook att "detta är ett bra steg i kampen för att få mer resurser att göra film":

"Förstod dom inte att vi kanske inte var rätt personer att jävlas med? Trodde dom vi skuggboxades? Sveriges största illegala streamingsajt, Swefilmer, ger upp och stänger ner för alltid. De andra kriminella sajterna som till exempel Dreamfilm är näst på tur", skriver Anders Nilsson.

”Vi är ingen anonym Hollywood-studio. Vi är ett gäng filmare och andra med rejält patos och vi ger oss inte när nån spottar oss i ansiktet genom att stjäla våra filmer och lägga ut dem på kriminella sajter och på olika sätt dela dem i gratisvärlden. Lika förolämpande som om nån hade stulit rent fysisk egendom. Det fattar inte alla", skriver han.

Många använder illegala tjänster

280 miljoner filmer och tv-program visas illegalt i Sverige varje år, enligt en färsk rapport från Film- och TV-branschens samarbetskommitté (FTVS) som citeras av mediesajten Resumé. Det innebär att en av tre svenskar använder illegala tjänster som Swefilm, Dreamfilm och Popcorntime för att se på film och tv. 

I gruppen under 30 år använder mer än 60 procent sådana tjänster regelbundet.

"För filmbranschen innebär denna stöld att 830 miljoner kronor försvinner - varje år. Självklart påverkar det utbudet som blir både sämre och mindre när branschen dräneras på intäkter som i stället hamnar i fickorna på illegala, anonyma ägare som knappast drivs av någon idealistisk syn på ett öppet internet, utan som är ute efter att tjäna pengar på stulet material", skrev Anna Rastner, digital programchef på TV4-gruppen, i Resumé förra månaden.

Brukar du streama film?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.