Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedish House Mafia om sitt uppbrott: ”Var dålig stämning”

Swedish House Mafia under en av spelningarna i Friends arena 2012.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso på presskonferensen i oktober.Foto: JESSICA GOW/TT

Swedish House Mafia hade precis gjort en världsturné inför en miljon människor – då valde trion att lägga av.

Nu är den svenska succégruppen tillbaka efter bråken och splittringen.

Återtåget startar med tre jättespelningar i Stockholm i helgen.

– Vi kände att vi dels var skyldiga våra fans och dels oss själva att köra, sa Axel ”Axwell” Hedfors när återföreningen avslöjades.

– Hej, tack för att ni kom hit! Mitt namn är Steve Angello, det här är Axel och Sebastian, och vi tänkte prata lite om vår framtid, vad vi har planerat.

Så inleddes Swedish House Mafias välbesökta presskonferens i Stockholm den 22 oktober förra året.

Det hade då gått sex år sedan dj-trion – bestående av Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axel ”Axwell” Hedfors – tog farväl av den svenska publiken med tre utsålda spelningar inför mer än totalt 100 000 människor på Friends arena i november 2012.

Mastodontkonserterna i Solna var inledningen på Swedish House Mafias avskedsturné One last tour som bland annat tog dem till Ryssland, Indien och Sydafrika innan allt tog slut med en spelning på Ultrafestivalen i Miami den 24 mars 2013.

Swedish House Mafia stod på sin absoluta topp, karriärmässigt. Varför valde de att sluta just då?

– Vi har alltid gjort så här att ”vad är det sjukaste vi kan göra just nu?”. För det är lätt att saker bara rullar på. Vi var i en position där vi inte visste vad nästa steg skulle vara så vi var så här ”fuck it, vi gör så här då”, berättade Axwell på presskonferensen.

Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso på presskonferensen i oktober.Foto: JESSICA GOW/TT

”Självklart var det dålig stämning”

Samtidigt är det inte hela sanningen. När Swedish House Mafia splittrades var stämningen i gruppen dålig – Axwell och Sebastian Ingrosso fortsatte sedan jobba tillsammans som duo samtidigt som Steve Angello blev soloartist.

– Vi har känt varandra så pass länge, sedan vi var barn, så jag tror att man kan komma till punkter i livet där man känner att saker runtomkring blir väldigt snurrigt och frustrerande samtidigt som man kanske känner sig lite arg på situationen. Men jag har aldrig gått runt och varit arg på dem, sa Steve Angello och lade till:

– När vi kom till det här avslutet så kändes det som det bästa vi kunde göra då. Självklart var det dålig stämning.

Men trots att trion fortsatte att leverera hits på olika håll suktade fansen efter en återförening.

– De är otroliga, att de har hållit kvar och fortsatt tjata om det, det är häftigt, sa Steve Angello.

Och Swedish House Mafia hörde bön. I mars förra året återuppstod trion där allt avslutades – på Ultrafestivalen i Miami.

– Det var många vuxna män som grät den kvällen, berättade Sebastian Ingrosso.

En tid före det hade Steve Angello återförenats med Sebastian Ingrosso och Axwell över en middag på ett hotellrum i Stockholm.

– Dels var det som inget hade hänt och dels var det som om allt hade hänt, berättade Axwell.

Swedish House Mafia

Swedish House Mafia bildades i Stockholm 2008 som ett slags sidoprojekt för dj-profilerna Axwell, Sebastian Ingrosso, Steve Angello och Eric Prydz. När det blev en grupp ”på riktigt” valde Prydz att hoppa av.

Under de kommande åren kom Swedish House Mafia att bli ansiktena ut när den progressiva housemusiken fick ett kommersiellt genombrott och dansmusikfestivaler blev mainstream.

Gruppen spelade inför jättepubliker över hela världen och sålde ut klassiska Madison Square Garden i New York på nolltid – samtidigt som de levererade världshits som ”Save the world”, ”One”, ”Greyhound” och ”Don't you worry child”. Den sistnämnda har spelats över 400 miljoner gånger på Spotify och den officiella videon har visats mer än 600 miljoner gånger på Youtube.

2012 meddelade medlemmarna att Swedish House Mafia skulle splittras. Avskedsturnén One last tour inleddes med tre jättespelningar i Friends arena i november samma år.

Swedish House Mafia återförenades i Miami förra året. Nu fortsätter trion med en världsturné som inleds med tre konserter på Tele2 arena i Stockholm – den 2, 3 och 4 maj.

Turnén fortsätter sedan med spelningar i bland annat Mexiko, Korea och Singapore. Ny musik har också utlovats.

”Största vi någonsin gjort”

Spelningen i Miami handlade mer om att återuppliva vänskapen än att återuppliva Swedish House Mafia.

– Det viktigaste för mig var att vi kunde hänga ihop som vänner, det var inte så viktigt att vi gjorde giget, sa Steve Angello.

Swedish House Mafia förklarade på presskonferensen att tiden har läkt alla sår och att spelningen på Ultra gav ordentlig mersmak:

– Vi återförenas. Det är därför vi sitter här i dag och vi kommer att börja med Stockholm, vi tycker att Stockholm känns viktigt. Vi spelar på Tele2 arena i maj 2019 och så bygger vi efter det. Nu börjar det, sa Steve Angello.

Swedish House Mafia har utlovat ny musik under de tre kvällarna i Stockholm – och en sjuhelsikes show.

– Det här kommer att bli det största vi någonsin har gjort. Vi bygger något helt otroligt så det kommer att bli skithäftigt, sa Steve Angello.

Expressen har sökt Swedish House Mafia som avböjer intervjuer inför konserterna på Tele2 arena. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.