Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Swedish House Mafia:
Har uppnått allt vi ville

Natten till måndag gör Swedish House Mafia sin allra sista spelning. Men det är inte slutet för trion som nu satsar på andra projekt.
Foto: Fredrik Skogkvist

MIAMI. Swedish House Mafias farvälspelning måndag morgon svensk tid blir som slutscenen i "Casablanca".

Ett sorgligt och ödesmättat farväl innan de går skilda vägar på flygplatsen.

Men samtidigt också en ljus början på något nytt. Som repliken "This will be the beginning of a beautiful friendship" fast mest housedunk.

Axwell sitter i en limousin, tittar ut genom det svarta glaset mot människor som går omkring på Collins Avenue i shorts och linne, och begrundar det faktum att inom ett dygn har Swedish House Mafia gjort sin allra sista spelning.

- Det är helt sjukt egentligen. Vi har uppnått allt vi ville, fått stadens nycklar. Och vad gör vi då? Jo, vi lämnar tillbaka nycklarna igen. Vilka andra skulle göra det? Kanske ångrar jag mig om tio år när jag spelar för åtta personer, men nu känns det rätt. Vi lägger ju heller inte av med musik, vi bara fortsätter.

- Jag vill inte tänka efter, säger Steve Angello. Jag har inte tagit in det än. Jag vill bara vara närvarande medan det pågår, ta in så mycket som möjligt de här sista dagarna.

- Visst fan känns det vemodigt, säger Sebastian Ingrosso. Det här har varit den bästa tiden i mitt liv, men jag ville inte tänka så. För den bästa tiden i mitt liv kanske kommer nu i stället. Jag vill ha kvar många bästa tiden i mitt liv. Fattar du vad jag menar?

Sebastian Ingrosso sveper det sista av en Espresso Martini, en drink med en dubbel espresso, vodka och "någonting mer tror jag".

Ingen har kommit till Miami för att sova.

- Vi har varit så jäkla duktiga och disciplinerade på den här världsturnén, säger Sebastian. När vi kom till New York tillät jag mig att börja spåra ur lite grann. Nu tänker jag unna mig att spåra ur helt.


Upploppet för Swedish House Mafia påminner om ett cykellopp. Från att ha varit ett team som hjälpt varandra till gemensam seger kan de nu spurta individuellt.

Veckan i Miami mellan den näst sista och allra sista spelningen ägnar Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello inte åt att vila ut vid poolen. I stället satsar de maximalt framåt genom att på nätterna göra solospelningar på klubbar.

Ultra Music Festival, där Swedish House Mafia i natt tar farväl inför 55 000 människor, hålls i Downtown Miami.

Men alla världsdiscjockeyer på plats - precis som världseliten i tennis som också är här denna vecka - bor på hotellen bland de godisfärgade art deco-husen längs med stranden i South Beach, en landtunga öster om Miami mellan Biscayne Bay och Atlanten.

Livet i South Beach är precis som Miami är på tv. På dagarna är det som i vinjetten till "Dexter", vältränade människor som går omkring med ett lurigt leende. På nätterna blir det "Miami Vice" med helikoptrar som surrar över natthimlen likt högteknologiska eldflugor.


Steve Angello, Axwell, Sebastian Ingrosso.
Foto: Foto: Fredrik Skogkvist

Och det dunkar house precis överallt. Från minsta glassbar till hotellkorridoren där det på kvällen går att höra det dova dunket av tre olika Swedish House Mafia-låtar strömma ut från tre olika förfester.

Längs den evighetslånga vita beachen borde egentligen Atlantens mullrande vågor också höras, men de har inga högtalare.


Bland de uppsträckta händerna på en av dessa fester tillhör två Leonardo DiCaprio. Samtidigt kan man i toalettkön höra en i Paris Hiltons entourage uppgivet säga till den rastlösa superstjärnan:

- Snälla, Paris, kan vi inte stanna åtminstone tio minuter på ett ställe?

I en minimal klubb i källaren på ett av hotellen på South Beach spelar Sebastian Ingrosso mitt i natten tillsammans med sina unga svenska adepter, 21-åriga Alesso och 23-åriga Otto Knows.

Otto Knows har en låt med elva miljoner Youtube-visningar, Alesso har flera låtar med runt sju miljoner visningar.

Sebastian har nästan lika många polare med sig i båset som i publikhavet framför. Gamla vänner som fått flygbiljett och hotell betalda av Sebastian. Även om det inte är han som berättar det utan en annan vän.

Sebastian själv säger bara:

- Jag vill ha mina vänner omkring mig. Det är fest, det är nice.


Därefter blir vi avbrutna av någon som vill hälsa, det är technolegenden Richie Hawtin, känd som Plastikman. Det är DJ-legender överallt. När det sedan kommer fram en stor glamorös svart man i helvita kläder tror jag det är houselegenden Carl Cox och börjar pratar engelska.

- Nej, nej, teaterviskar Sebastian. Det är en gammal polare från Stockholm.


Även Steve Angello och Axwell har sina vänner på plats. Precis samtidigt som Sebastian och hans vänner lyfter taket på en klubb lyfter Steve Angello och hans vänner taket på en annan.

Axwell hade en vilokväll fredagen för att lördagnatten spela i källaren på legendariska hotellet Fontainebleau, vars poolområde är känt från Bond-filmen "Goldfinger" och "Scarface".


Den svenska trion i Miami, där de gör sista showen.
Foto: Foto: Fredrik Skogkvist

En skillnad mellan dansmusikvärlden och rockvärlden är att man hjälper varandra i större utsträckning. Äldre fungerar som mentorer för yngre.

Swedish House Mafia-trion har var sitt skivbolag som tillhör de främsta i dansmusikvärlden. Sebastian har Refune, Axwell har Axtone, Steve har Size. Alla har sina artister på plats i Miami. De är också skivbolagsdirektörer med det ansvar det innebär.

När det är lördag eftermiddag är dags för signering på Swedish House Mafias "pop up-store" i South Beach - deras sista signering någonsin som trio - är det tre något slitna maffiamedlemmar som skriver på fansens tröjor och affischer.

Det amerikanska skivbolaget är där och delar ut platinaskivor. Förhoppningsvis förstår de vad "Tack som fan!" betyder.


Under världsturnén "One Last Tour", som pågått sedan november, har Swedish House Mafia spelat för en miljon människor.

Deras tre utsålda spelningar på Friends arena framstår mer och mer som en svåröverträffbar del av svensk musikhistoria. Närmare 120 000 människor som köpte biljett till en grupp som skivdebuterade 2010.

- Sverigespelningarna var de som kändes allra mest, säger Axwell. Först var vi ingenting i Sverige. Och sen... det där.

Världsturnén ger dem förstås Joakim von Anka-mycket pengar. Men det är samtidigt typiskt att man alltid pratar om pengar när det gäller dansvärlden men aldrig när miljardären Bruce Springsteen fyller på sitt kassavalv för varje ny turné.

Om pengar varit huvudsyftet hade Swedish House Mafia kunnat tjänat mycket mer pengar under sin avskedsturné.


I stället för att göra någon spelning i till exempel Storbritannien - där de i fjol drog 65 000 personer till Milton Keynes - har de valt att spela på exotiska platser där kombinationen av höga transportkostnader och lägre biljettpriser har gjort att spelningarna gått plus minus roll.

Swedish House Mafia har tagit house till städer som Jakarta, Bangalore, Bombay, Manila och Guadalajara.

- Jarkarta var insane, säger Sebastian. En tropisk storm blåste sönder hälften och gjorde att det började brinna i scenbygget på riktigt, inte bara pyro. Vi frågade publiken om vi skulle lägga av. Men alla alla stod kvar i stormregnet och dansade. Jag tycker även Bukarest var fett.

- Det går inte att välja ut en spelning, säger Steve. Det är helheten som varit grejen. Alla dessa städer, alla dessa länder. Ställen jag reste till med ryggsäck men aldrig ens kunde drömma om att jag själv skulle spela där en dag.

- Hela den här turnén har känts lite som en sån där charterresa till Rhodos som man gjorde förr med grabbgänget, säger Axwell. Fast skillnaden att det nu var en charter med extra extra extra allt. Vi har åkt safari, dykt, åkt skidor, hunnit med även alla såna grejor.

- Om någon skulle säga till mig i morgonen att, sorry grabbar, det blev fel, ni har inte tjänat en spänn på den här turnén skulle det faktiskt inte göra något. Det har ändå varit värt det.


SE BILDERNA PÅ SWEDISH HOUSE MAFIA I MIAMI - KLICKA HÄR.


LÄS ALLT OM SWEDISH HOUSE MAFIAS SISTA SPELNING - KOLLA IN EXPRESSEN.SE UNDER MÅNDAGEN. 

Sebastian Ingrosso, 29

Bosatt i Stockholm, och gift med Kinnda Hamid, 30. Tillsammans har de dottern Melina, 1.

Driver skivbolag och turnerar på egen hand, samt producerar åt andra artister. Enligt DJ Mag är han världens 34:e bästa dj 2012.

Steve Angello, 30

Bosatt i Los Angeles med fästmön Isabel Adrian, 35 och parets två döttrar Monday-Lily, född 2010 och Winter Rose, född 2012.

Driver ett eget skivbolag och turnerar som dj. Har även startat en välgörenhetsorganisation för unga.

Enligt DJ Mag är han världens 57:e bästa dj 2012.

Axel "Axwell" Hedfors, 35

Bosatt i Stockholm. Gifte sig förra året med Gloria Haghpasand, 30. Tillsammans har de sonen León, 1.

Driver eget skivbolag och gör musik och turnerar solo.

Rankades av DJ Mag som världens 23:e bästa dj år 2012.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.