Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svullos tragiska död – efter kultsuccén

Gitte Nilsson berättar om de tunga åren som gått.
Hans Crispin i dag.Foto: Privat
Micke Dubois som Svullo.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
”Angne och Svullo” blev ett fenomen.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

SVT ville knappt känns vid programmet.

Men ”Angne och Svullo” blev ett fenomen och räknas i dag som en av de stora svenska kultserierna – Micke Dubois fortsatte också spela Svullo fram till sin tragiska död 2005.

– Jag saknar Micke jättemycket, säger Hans ”Angne” Crispin, som själv har levt med Parkinsons sjukdom i många år. 

Micke Dubois siktade tidigt mot underhållningsbranschen – han ställde upp i luftgitarrtävlingar och uppträdde på nattklubbar i Stockholm som ”Captain Freak”.

Under 1980-talet dök han ofta upp på SVT där han lärde känna inslagsproducenten Hans Crispin.

– Micke kom och sökte jobb var och varannan vecka, han gjorde allt för att vara med i tv. Det var så vi fick kontakt, vi hade samma humor, berättar Hans Crispin.

I samma veva tvingades SVT ställa in ett planerat musikprogram eftersom huvudpersonen Sven-Bertil Taube skulle utomlands och jobba.

Då såg Hans Crispin och Micke Dubois sin chans.

– Det fanns en produktionspeng kvar i budgeten och då fick vi den. Jag frågade Sven Melander, som var nöjeschef då, om vi kunde få göra en pilot och han sa ”kör”, berättar Hans Crispin. 

– Sven Melander var den enda som trodde på oss, det var han som gjorde att vi fick göra det där programmet.

Anmäldes till Radionämnden

”Angne och Svullo” hade premiär i SVT den 22 oktober 1988. Humorprogrammet, som kunde vara både våldsamt och vulgärt, blev omdebatterat och anmäldes också flera gånger till dåvarande Radionämnden. 

– Vi gjorde ”Angne och Svullo” och lämnade det varje vecka och det var ingen som förhandstittade och så blev det ett jävla liv efteråt, säger Hans Crispin.

– SVT ville inte känna vid oss egentligen, inte under många år. Det var ett utanförskap, kan jag säga.

”Angne och Svullo” blev dock extremt populärt – inte minst bland de unga tittarna. Serien har blivit kult och hittar än i dag ny publik tack vare Youtube. 

Hans Crispin blir än i dag påmind om rollen som Angne. 

– Inte varje dag, men väldigt ofta. Jag var på apoteket häromdagen och då sa receptarien, som var typ 25, att ”det är du som Angne va, jag och min brorsa såg på det när vi var små”. Jag får leva med det, men det är 99,9 procent positivt.

Varför tror du att det blev så stort?

– Det är så korkat, enkel och visuell humor. Det är alltid roligt att se den lilla svaga få stryk, det är Helan och Halvan, det klassiska komediupplägget. Men det var också nytt i Sverige, säger han och berättar att folk som tyckte programmet var ”skitdåligt” när det sändes långt senare kommit fram och sagt att de faktiskt gillade det.

– Men det var inte politiskt korrekt att tycka det då.

Vännens saknad efter Micke Dubois

Micke Dubois och Hans Crispin gjorde ytterligare en omgång ”Angne och Svullo” i början av 1990-talet men sedan fick det räcka.

– Det var rätt skönt för jag kände att vi var klara, säger Hans Crispin.

Den forna duon fortsatte att vara vänner men allt fick ett tragiskt slut när Micke Dubois sjönk ner i en djup depression och tog sitt liv i november 2005 – han blev bara 46 år.

– De sista två åren umgicks vi inte så mycket men vi hade koll på varanda. Jag visste inte att Micke var så dålig det sista halvåret, det måste jag erkänna. Att han var dålig hade jag hört men att det var så illa att han skulle livet av sig, det visste jag inte, säger Hans Crispin och berättar att han saknar sin vän.

– Jättemycket. Han lärde mig väldigt mycket om timing och humor, att jobba med honom var som att gå i humorskola. Han hade en enastående timing. 

Micke ”Svullo” Dubois dog – 46 år gammal. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Hans Crispin, som i dag är 60 år, fortsatte att jobba med tv under många år men i dag arbetar från hemmet med videokopiering. 

– Jag sitter och kopierar folks hemvideofilmer, professionell digitalisering, säger han.

Han har också ägnat sig åt att spela in Youtube-filmer där han sprängde olika instrument.

– Men sedan det började sprängas och skjutas i Sverige så kände jag att jag inte kan göra det längre, det är inte roligt för det händer så mycket läskiga grejer. Men jag höll på med det väldigt mycket, jag körde över dragspel med ångvält och sådana grejer. Det var jäkligt kul, säger Hans Crispin. 

För drygt tio år sedan drabbades han också av Parkinsons sjukdom men säger att vardagen trots det fungerar bra.

– Jag äter medicin och jobbar hemifrån, det funkar bra, säger Hans Crispin.  

Dagens toppnyheter – nöje

"Angne var Svullos slagpåse"

”Angne och Svullo” var en svensk humorserie som hade premiär på SVT i oktober 1988 med Hans Crispin och Micke Dubois i rollerna som bröderna Angne och Svullo.

Programmet bestod av korta sketcher med slapstickhumor som ofta slutade med att den lille Angne fick stryk av den store Svullo. 

”Svullo var arg, obstinat och dum och elak mot Angne som var hans slagpåse”, berättar Hans Crispin.

Duon kom senare att bli bok och i början av 1990-talet sändes ytterligare en säsong av serien.

Svullo spelade också in musik och fick 1989 en stor hit med singeln ”För fet för ett fuck” som han gjorde tillsammans med Electric Boys.

HAR DU ELLER NÅGON I DIN NÄRHET SJÄLVMORDSTANKAR?

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på yttersta allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. 

www.bris.se

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.