Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svullos sambo obotligt sjuk av sorgen: ”Mycket värk”

Micke ”Svullo” Dubois
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM / STELLA PICTURES
Gitte Nilsson
Foto: Privat
Michelle Dubois
Foto: Privat
Micke ”Svullo” Dubois med familj
Foto: XX XX
Gitte Nilsson och Michelle Dubois år 2005
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Gitte Nilsson.
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 7

Det har gått 13 år sedan Micke ”Svullo” Dubois tog sitt liv, dödsfallet skakade den svenska nöjesbranschen och inte minst hans närmaste familj.

Dottern Michelle Dubois var bara sju år när hennes pappa gick bort, nu berättar hon och hennes mamma Gitte Nilsson om de tunga åren som har satt djupa spår.

– Jag bar sorgen i kroppen och fick en obotlig sjukdom som förändrade mitt liv, säger Gitte Nilsson.

Beskedet om Micke Dubois död den 30 november 2005 chockade den svenska nöjesbranschen. Han var en av Sveriges mest uppskattade komiker, främst känd för rollfiguren Svullo. 

Några månader innan sin död separerade Micke Dubois och hans sambo Gitte Nilsson, 48, och han sjönk ner i en depression. Paret har tre barn tillsammans, i dag 14, 18 och 20 år gamla. Micke har också en son, 28. Det var Gitte som fann honom livlös med en snara, och med högar av foton på henne och barnen utspridda på golvet i källaren. 

Gitte valde att vara öppen kring Mickes psykiska ohälsa som ledde till självmordet. Året därpå skrev hon i samarbete med journalisten Niklas Bodell boken ”På liv och död: Historien om Micke 'Svullo' Dubois”, som nu kommer ut som ljudbok.  

– Jag hade så pass små barn, yngsta flickan var bara ett år när Micke dog. Jag förstod direkt att jag aldrig skulle kunna återberätta det här. En dagboksanteckning på vinden kan lätt försvinna, men den här boken finns kvar vad som än händer mig, säger hon.


Vi minns Micke med humor och vi skrattar. Alla barnen har ärvt hans komik till 100 procent

Blev sjuk av sorg

I dag har Gitte sex barn och ett barnbarn, och säger att hennes livsuppgift är att finnas för familjen. Men dödsfallet har satt djupa spår, åren som följde var tunga. 

– När det hände kom först en chockfas, man gick på rent adrenalin. Telefonen ringde 24 timmar om dygnet. När begravningen var över hade jag en sexmånadersperiod när den totala tomheten och depressionen infann sig. Väldigt tungt, man förstår inte att man kan störtdyka så rejält som man gör.

– Det följde år av frågor. När en vuxen drabbas av psykisk ohälsa som Micke gjorde, så finns den sedan kvar för barnen att hantera. Som att det nästan smittar vidare i familjen. Vi har inte varit en vanlig familj, utan för oss har fokus legat på att ha koll på hur vi mår. I bland drömmer jag om att vi skulle kunna vara den här vanliga familjen som bara pratar om betyg och vad man har lärt sig på matten. 

Att hålla samman familjen och samtidigt hantera förlusten blev övermäktigt. Gitte bar sorgen i kroppen, till slut blev hon sjuk.

 – Sorg tar väldigt lång tid. Det sätter sig i både kropp och själ, jag bar sorgen i kroppen. Några år efter Mickes död fick jag en obotlig sjukdom som förändrade mitt liv. Det är absolut en effekt av det jag gått igenom. Det är en autoimmun sjukdom som kallas SLE, en inflammationssjukdom. Den går i skov och jag äter mediciner. Jag har väldigt mycket värk och är tröttare, jag har inte ens hälften av den energin som innan jag blev sjuk.

Fick ovänner

Gitte har hela tiden varit öppen kring Mickes psykiska ohälsa, men upplever att det fortfarande är ett ämne som omges av skam och skuld.

– Det har jag känt av efter Micke, att folk dömer. Jag fick många ovänner för att jag berättade öppet om att Micke hade tagit sitt liv, de tyckte att man inte skulle pratat om det. Men för oss har det hjälpt att förstå att Micke drabbades av psykisk ohälsa som tog hans liv, det var inget han skapade eller kunde rå för. 

Micke är inte bortglömd

Gitte berättar att Mickes barn har vuxit upp och går i skolan eller jobbar.

– Jag är väldigt glad och stolt över hur de har utvecklats, de mår bra och jag vet att det inte har varit helt lätt att komma dit. Som barn får man med sig en skörhet vare sig man vill eller inte.

– Vi minns Micke med humor och vi skrattar. Alla barnen har ärvt hans komik till 100 procent. Varje dag kommer vi att tänka på någonting, det är ljusa och roliga minnen. Vi tycker fortfarande att han var sanslöst rolig och galen, han var före sin tid. 

Michelle Dubios är i dag 20 år
Foto: Privat

Michelle Dubois: ”Vi har samma humor”

Michelle Dubios, 20, var bara sju år gammal när hon förlorade sin pappa, och menar att det har präglat henne.

– Jag har tänkt mycket på hur det har påverkat mig att växa upp utan min pappa, och det har varit ganska tufft. Det är viktigt att ha en fadersfigur i sitt liv. Men mamma har gjort ett fantastiskt jobb med oss barn och nästan fått oss att känna att vi har två föräldrar.

Michelle har ännu inte läst Gittes bok, men kommer nu att lyssna på den i ljudformat. 

– Jag minns inte så mycket av pappa, men mamma har berättat massor om honom. Många roliga saker som vi barn tycker är så kul. Jag måste nog säga att vi har ganska så sjuk humor, precis som honom. 

Många gamla Svullo-sketcher ligger numera uppe på Youtube, och syskonen brukar titta på dem.

– När jag och min lillasyster vill skratta så sätter vi på ett klipp med pappa. Då är hela dagen räddad. Vi tycker ”Svullo grisar vidare” är roligast, när han går runt på stan och lägger alla sina kommentarer. Det är klockrent, exakt den humorn vi har. Ibland kan jag nästan se mig själv i honom, och min lillebror.

”På liv och död: Historien om Micke 'Svullo' Dubois” finns tillgänglig som ljudbok den 15 oktober via förlaget Lind & co.


Gitte Nilsson och Michelle Dubois vid en minnesstund utanför Micke Dubois hem den 4 december 2005
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Har du självmordstankar? Här får du hjälp:

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Minds: Självmordslinje-chatt mind.se och telefon 90101 öppet alla dagar 06-24.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.