Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s vändning – beskedet om framtiden för "Vår tid är nu"

Foto: JOHAN PAULIN / SVT

Det är en av Sveriges största dramasuccéer de senaste 20 åren. 

Samtidigt har det länge varit planerat att säsong 3, som har premiär hösten 2019, blir seriens sista.  

Nu ger SVT besked om framtiden för ”Vår tid är nu”. 

– Dörren är bestämt inte stängd, säger dramachefen Anna Croneman.  

I kväll avslutas andra säsongen av ”Vår tid är nu”. 

Om cirka ett år, hösten 2019, har en tredje omgång premiär - det blir också seriens sista säsong. 

Det innebär nödvändigtvis inte att det är sista gången som någon i familjen Löwander eller någon av seriens andra rollfigurer syns i rutan. Som SVT själva uttrycker det: dörren är inte stängd. 

Men låt oss först backa bandet innan vi gräver djupare. 

När SVT gav grönt ljus för ”Vår tid är nu” beställde man två säsonger som spelades in under en och samma period. 

Första säsongen var en omedelbar framgång och växte sedan till vad som kan beskrivs som en folkrörelse. 

Mot slutet av första omgången kom beskedet att ”Vår tid är nu” skulle få en tredje säsong - det var även runt denna tid som det bestämdes att det skulle bli seriens sista.  

Den inspelningen avslutades i oktober i Göteborg.

Anna Croneman, dramachef på SVT, påpekar att det är viktigt att komma ihåg att ”detta med flera säsonger är relativt nytt för skandinaviskt drama”. Undantaget är procedurals, det vill säga serier där, exempelvis, ett problem presenteras, blir löst och avslutas under ett och samma avsnitt. 

- Vi på SVT tycker så klart att det är underbart att bygga en lång relation med vår publik som just ”Vår tid är nu” är ett underbart exempel på, säger Anna Croneman och fortsätter: 

- Samtidigt har vi som public service annat att ta hänsyn till. Vi måste leverera nytt och i en mix för alla. Nya upphovspersoner måste få chansen, och för att den producerande branschen också ska fungera måste olika bolag få samproducera. 

Ulf Kvensler är huvudmanusförfattare för ”Vår tid är nu”. 

Är tre säsonger optimalt för att berätta den här familjekrönikan?

- Vi ville ju berätta om de här 25 åren efter andra världskriget, och det skulle ta minst tre säsonger kände vi. Det är klart vi kunde tagit fem säsonger på oss för att berätta om dessa år också, men redan att sikta på tre säsonger är en superhög målsättning - mycket få serier görs i tre säsonger, säger Ulf Kvensler och fortsätter:  

- Så om det är det optimala vet jag inte, men vi känner oss hursomhelst mycket lyckligt lottade som har fått jobba med detta så länge som vi har.   

Något som ställer till det för ”Vår tid är nu” är hur seriens berättas: i och med tidshoppen måste skådespelarna kunna gestalta sina rollfigurer i skiftande åldrar. En skådespelare som är 25 år gammal kan utan problem spela 35, klara jobbet som 45-åring, medan det är svårare när rollfiguren börjar närma sig 60. 

Samtidigt är tidshoppen centrala för handlingen, då de är tänkta att peka på större förändringar i framväxten av det moderna Sverige. 

Finns det även ett tänk kring kvalitet framför kvantitet kring att avsluta efter tre säsonger? 

– Jag tror inte serien kan hålla på hur länge som helst och fortfarande vara samma serie. Dels tillhör det seriens DNA att vi rör oss snabbt framåt i tiden, vi tecknar långa episka bågar som sträcker sig över flera år. Om vi till exempel skulle göra en säsong som utspelar sig under några månader, vilket ju är mer normalt för en teveserie, vore det inte "Vår tid är nu" längre, säger Ulf Kvensler och fortsätter: 

– Sedan ingår också ett mått av nostalgi i det som gör "Vår tid är nu" till vad den är, och den faktorn avtar ju närmar nutid vi kommer. Men hypotetiskt skulle det nog gå att göra några säsonger till med bibehållen kvalitet, det tror jag.

I och med att av varje avsnitt av ”Vår tid är nu” ses av fler än två miljoner svenska tittare är det så klart omöjligt att inte fundera på vad som händer efter tredje säsongen.

SVT har ännu inte gjort en officiell beställning på fler avsnitt. Flera personer som varit involverade i serien som jag pratar med för den artikel trycker på att ”Vår tid är nu” som tittarna känner den i dag inte får fler säsonger. 

Däremot utesluter nära nog ingen möjligheten för en fortsättning på annat sätt eller i annat format. 

Anna Croneman om framtid för ”Vår tid är nu”: 

– Det här är svåra avvägningar och det tar tid att göra en analys. Vad som än händer med ”Vår tid är nu” så tror jag att alla som älskar serien ska komma att känna sig nöjda och glada om och hur vi i så fall går vidare.

Så dörren är inte helt stängd?

– Dörren är bestämt inte stängd för ”Vår tid är nu”. 

 

”VÅR TID ÄR NU”

# SVT beställde från start 20 avsnitt av ”Vår tid är nu” - dessa spelades in under en och samma period för att sedan delas upp i två omgångar. I samband med att första säsongen sändes förnyades serien igen. Inspelningen av de åtta avsnitten avslutades i oktober 2018 - säsong 3 har premiär hösten 2019 i SVT. 

# Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är trion bakom ”Vår tid är nu” och de som har skrivit seriens två första säsonger. Kvensler är huvudförfattare även för säsong 3 samtidigt som Johan Rosenlind skriver manus. Ny i gänget är Pernilla Oljelund, skapare och manusförfattare till ”Fröken Frimans krig”.

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij – Susann Billberg är producent – i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst.

 

VEM ÄR VEM I ”VÅR TID ÄR NU”

Hedda Stiernstedt - Nina Löwander

Mattias Nordkvist - Gustaf Löwander

Adam Lundgren - Peter Löwander

Josefin Neldén - Margareta ”Maggan” Nilsson

Charlie Gustafsson - Calle Svensson

Ida Engvoll - Ester Swärd

Peter Dalle - Stig "Stickan" Backe

Tova Magnusson - Britt Gahn

Simone Coppo - Angelo 

Rasmus Troedsson - ”Bellan” Roos

Anna Bjelkerud - Ethel Jonsson