Åsne Seierstad höll på att missa sin medverkan i SVT-programmet "Sommarkväll med Rickard Olsson". Foto: SVTÅsne Seierstad höll på att missa sin medverkan i SVT-programmet "Sommarkväll med Rickard Olsson". Foto: SVT
Åsne Seierstad höll på att missa sin medverkan i SVT-programmet "Sommarkväll med Rickard Olsson". Foto: SVT
Rickard Olsson intervjuar författaren och journalisten Åsne Seierstad. Foto: SVTRickard Olsson intervjuar författaren och journalisten Åsne Seierstad. Foto: SVT
Rickard Olsson intervjuar författaren och journalisten Åsne Seierstad.  Foto: SVT

SVT:s stora miss – glömde gästen

Publicerad

Åsne Seierstad höll på att missa "Sommarkväll med Rickard Olsson".

Anledningen? SVT hade glömt att boka biljetterna till Göteborg.

Nu berättar researchern Mats Lerneby om panikfärden till Oslo för att hämta upp kanalens gäst.

– Fattar du skammen att säga "nu kan du inte komma Åsne för vi har glömt att boka biljetter". Det finns inte, det är bara att åka och lösa det, säger han.

Under lördagen klockan 20.00 sänds det sista avsnittet av SVT:s "Sommarkväll med Rickard Olsson". Programmet gästas bland annat av Jan Eliasson, sportkommentatorerna Lasse Granqvist och Lena Sundqvist samt den norske författaren och journalisten Åsne Seierstad.

Den sistnämnda höll dock på att missa programmet. Anledningen var att SVT glömt att boka tåg- eller flygbiljetter.

När problemet uppdagades tvingades SVT-medarbetaren Mats Lerneby i panik köra till Oslo för att hämta Åsne Seierstad.

– Det var någon i redaktionen som hade glömt att boka hennes resa. Och sedan var det någon i redaktionen som fick åka 30 mil för att hämta henne. Denna någon som fick åka och hämta henne var jag, säger Mats Lerneby.

 

LÄS MER: Rickard Olssons hårda kritik mot SVT: "Finns inget hjärta" 

 

 

SVT glömde bort Åsne Seierstad

Hur kändes det när ni insåg att ni hade glömt bort er gäst?

– Jag var helt knäckt faktiskt. Fattar du skammen att säga "nu kan du inte komma Åsne för vi har glömt att boka biljetter". Det finns inte, det är bara att åka och lösa det, säger Mats Lerneby som också berättar om den tuffa resan från Göteborg till Oslo tur och retur.

– På vägen tillbaka blev jag alltså åksjuk när jag körde själv. Jag var helt förstörd och väldigt sliten. Mitt bestående minne är hastighetsmätaren och hur fort jag körde. Efteråt kunde jag inte stå rakt eftersom bilen hade gungat så mycket.

Hur fort körde du egentligen?

– Jag kan säga så mycket som att när jag körde Åsne så höll vi oss inom lagens ramar. Men jag fick en ny bil som SVT hade och man kan säga att det går rykten om att den Volvo-modellen går väldigt bra. Den går faktiskt utav helvete.

 

LÄS MER: Dramat tittarna inte fick se under SVT:s inspelning 

 

Hur reagerade Åsne?

– Hon var ganska cool till en början men när vi skulle åka tillbaka blev hon lite orolig. Jag var styv i korken och sa att det inte vara några problem. Men sedan blev jag ju åksjuk på vägen tillbaka. Då kände jag att här någonstans går min gräns.

– När det hände var det ett visst höjt bröstläge och det är klart att det var jobbigt att köra men det kändes ändå helt rätt att göra. Hon är ju ett fullblodsproffs, hon hade med sig en kaffe och somnade till och med på vägen till Göteborg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag